Memurdan kademeli zamma ret

Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin 1.5 milyon memuru ilgilendiren toplu görüşmelerde yaptığı 2007 için iki seçenekli zam önerisi kabul görmezken, memur temsilcileri çekilerek eylem kararı aldı

Yaklaşık 1.5 milyon devlet memurunu ilgilendiren toplu görüşmelerin 13 saat süren son turunda sonuç çıkmazken, hükümet ve memur sendikaları arasında kılıçlar çekildi. Önceki gün memur konfederasyonlarıyla hükümet arasında yapılan ve sabaha karşı biten görüşmelerde hükümetin getirdiği iki alternatifli öneri memurları tatmin etmeyince, toplu görüşme masası dağıldı. Böylece 2007 zammını belirlemek için geçen yıl olduğu gibi bu yıl da iş Uzlaştırma Kurulu'na kaldı.

İKİ AŞAMALI ÖNERİ

Önceki günkü görüşmelerde hükümet tüm memurlara 6'şar aylık dönemlerde yüzde 2+2 oranında zam yapılması teklifini esneterek, iki seçenekli teklif sundu. İlk teklife göre, en yüksek maaş alan memurların maaşlarında gelecek yılın birinci ve ikinci 6 aylık dönemlerinde yüzde 2.5 olmak üzere kümülatif yüzde 5.1, en düşük maaş alan memurların maaşlarında da aynı dönemler için yüzde 4'er olmak üzere kümülatif yüzde 8.2'lik artış öngördü. İkinci teklifte ise bütün memurların maaşlarının gelecek yılın ilk ve ikinci 6 aylık dönemlerinde yüzde 2.5 olmak üzere kümülatif 5.1 arttırılması, ek olarak en düşük maaş alan ve döner sermayeden yararlanamayan 1 milyon 400 bin memura birinci ve ikinci 6 aylarda 20'şer YTL'lik denge tazminatı ödenmesi yer aldı.

Hükümetin her iki teklifine de sıcak bakmayan memur konfederasyonları en düşük devlet memuru maaşının bin 023 YTL'ye çıkarılması talebine karşılık, verilen zammın 647 YTL olan en düşük devlet memuru maaşını 750 YTL'ye çıkarttığını savunarak, masayı terkettiler.

UZLAŞTIRMA KURULU DEVREDE

Toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız, ?Başınız ağrıdığı zaman sakın ha bizi suçlamaya kalkmayın, cevabımız çok ağır olur. Bundan sonra eylem zamanıdır? dedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, getirdikleri öneriyle 2007'de en düşük memur maaşında 100 YTL'lik artış olacağını söyledi ve ?Bu ülkede yaşayan insanlar sadece memur değildir, başkaları da var? dedi. Anlaşmazlık nedeniyle üç gün içinde Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 üniversite öğretim üyesinden oluşan ?Uzlaştırma Kurulu? devreye girecek. Kurul, beş günlük çalışmaların ardından raporunu Bakanlar Kurulu'na iletecek. Zamma ilişkin son kararı ise Bakanlar Kurulu verecek.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber