Kamuda maaşlar 547 YTL ile 6 bin yeni lira arasında

Haber Giriş : 31 Ağustos 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile memur sendikaları arasındaki maaş zammı tartışmaları sürerken, devlette çalışan personel ve aldıkları aylıklar ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Başta Merkez Bankası ve üst kurullar olmak üzere gündemi bir hayli meşgul eden 5-6 bin yeni liralık yüksek maaşların diğer devlet çalışanlarına da ödendiği ortaya çıktı. Resmî verilere göre Haziran 2006 itibarıyla devletin çalışanlarına ödediği ücret 547 yeni liradan başlayıp 6 bin YTL'ye kadar tırmanıyor. Maaşlar kadrolara göre farklı aralıklarda seyrediyor. En düşük işçi ücreti, 595 YTL alan genel personel kanunlarına tabi memurdan yüksek, 666 yeni lira. Ancak işçilerin aldığı en yüksek maaş, 3 bin 887 YTL ile 6 bin yeni lira alan memurun gerisinde kalıyor. Değişik statülerdeki sözleşmeli personele ödenen rakamlar ise 547 yeni lira ile 3 bin 660 YTL arasında. Kadro karşılık gösterilmek suretiyle istihdam edilen sözleşmeli personelin maaşları diğerlerine nazaran daha iyi, en düşük 806 yeni lira, en yüksek 4 bin 397 YTL. Devletin ödediği yüksek maaşlar, son olarak Süreyya Serdengeçti'nin Merkez Bankası Başkanlığı'ndan emekli olurken, banka vakfından 1 milyon YTL civarında emekli ikramiyesi alacağının ortaya çıkmasıyla gündeme geldi. Serdengeçti'nin ikramiye çekmek yerine emekli maaşı almayı tercih etmesi durumunda eline aylık 7 bin yeni lira geçeceği ifade ediliyor. Eski başkan bunun yanı sıra Emekli Sandığı'ndan da 3 bin 500 YTL aylık alacak.

DYP Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan'ın devlette çalışanların dökümü ve aldıkları ücretler ile ilgili soru önergesine verilen cevap, bu konudaki pek çok bilgiyi gün yüzüne çıkardı. Önergeyi aynı zamanda toplu görüşmeleri hükümet adına yürüten Devlet Personel Başkanlığı'ndan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin cevapladı. Buna göre memur, işçi, sözleşmeli, kadro karşılığı ve geçici işçi olarak belediyeler de dahil toplam kamu çalışanı sayısı 2 milyon 311 bin 306 kişi. Toplam memur sayısı ise hakim, savcı ve yükseköğretim kadrolarıyla birlikte 1 milyon 675 bin. Toplam kamu çalışanı sayısı ve aldıkları ücretler ile ilgili soru önergesiyle ilgili Şahin'e bilgi aktaran Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın gönderdiği cevabi yazıda, çalışanların kurumlara göre dağılımları da yer alıyor. Buna göre memurlar dışında devlette 100 bin işçi, 29 bin sözleşmeli personel, 7 bin 750 de kadro karşılık gösterilmek suretiyle çalışan personel var. Yalnız bu rakamlara güvenlik birimlerinde istihdam edilen kadrolar dahil değil. Ayrıca il özel idareleri, belediyeler ve mahalli idare birliklerinde toplam 96 bin 455 memur, 107 bin 462 işçi, 2 bin 311 de sözleşmeli personel çalışıyor.

Yüksek maaş konusunda üst kurul başkanlarının 5 bin ile 8 bin YTL arasında değişen ücretleri de sık sık gündeme geliyor. Bu konuda dikkat çekici makamların başında Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlık da ilk sıralarda geliyor. Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı bilgilere göre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu sene ortalama 14 bin 150 YTL maaş alacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ise aylık 7 bin 690 yeni lira ödenecek. Üst kurul başkanlarıyla hemen hemen aynı tutarda maaş alan kabine üyeleri bu sene ortalama 7 bin 650 yeni lira ücret alacak. Milletvekillerinin aldığı aylık ise 7 bin 430 lira civarında seyrediyor. Hükümet, kamu çalışanları arasındaki ücret uçurumunu azaltmak için maaş ödemelerindeki katsayılarda bazı düzenlemeler gerçekleştirdi. Bununla birlikte bazılarına 100'er olmak üzere genelde 40'ar yeni liralık ek ödeme yapıldı. Buna göre müsteşar ile en düşük dereceli devlet memuru arasındaki maaş farkı 5,61 kattan 5,24 kata, genel müdür ile en düşük dereceli memur arasındaki fark ise 5,08 kattan 4,74 kata kadar geriledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber