Parasız yatılıya zorla imam hatip

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YİBO'lardan mezun olan ve ilk 5 tercihi için "kontenjan dolu" yanıtını alan not ortalaması yüksek öğrencileri, Milli Eğitim Bakanlığı 6. maddeye dayanarak, imam hatip liselerine yerleştirdi. Oysa "Yer yok" denilen 154 bin kapasiteli devlet parasız yatılı okullarının 40 binlik bölümü boş.

MİLLİ Eğitim Bakanlığı, katsayı nedeniyle diğer meslek liseleri gibi kan kaybeden imam hatipleri doldurmanın yöntemini buldu. Yoksul öğrencilerin okuduğu toplam 301 Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'ndan (YİBO) bu yıl mezun olan 26 bin 313 öğrencinin bir bölümü, isteği dışında imam hatip liselerine parasız yatılı olarak yerleştirildi. Seçimde not ortalaması yüksek olanlara ağırlık verildi. Bazı okulların mezunlarının neredeyse tamamı imam hatip liselerine yerleştirildi.

YİBO mezunlarına, OKS'ye (Ortaöğretim Kurumları Seçme Sınavı) girmeden, devlete bağlı yatılı liselerin boş kontenjanlarına yerleştirilerek parasız okuma imkanı sunuluyor. Tercih ettikleri beş yatılı okulun adını internet kanalıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bildiren öğrenciler, pekiyi ve iyi dereceyle mezunlar öncelikli olmak üzere, boş kontenjanlara yerleştiriliyor. Bu yıla kadar tercihlerde düz liseler ve teknik eğitim okulları öne çıkıyordu. Adı çok duyulan birkaç okuldaki yığılma nedeniyle kontenjanlar doluyor ve çoğu öğrenci açıkta kalıyordu. Uzun süredir YİBO'ların standardını yükseltmek için çalışan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın girişimiyle bu yıl, YİBO öğrencilerine ek bir hak tanındı. Beş tercihlik listeye, altıncı seçenek olarak "Türkiye'nin herhangi yerindeki yatılı bir liseye gidebilirim" maddesi eklendi.

BAŞARILILAR SEÇİLİYOR

Bu yılın YİBO mezunları yerleştirme sonuçları açıklandığında birçok öğrenci şaşkınlığa uğradı. İlk beş tercihinde imam hatip lisesilerine yervermeyen öğrenciler, altıncı madde dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yatılı imam hatip lisesine yerleştirildiklerini gördü. Güneydoğu Anadolu'daki bazı okullardan Hürriyet'e ulaştırılan listelerde de İHL'lere gönderilen öğrenci oranlarının yüksekliği dikkat çekti. Bir okulda mezunların yüzde 85'inin, bir başka okulda en başarılı 20 öğrenciden 11'inin İHL'ye yerleştirildiği görüldü. MEB, zorunlu yerleştirmeye, yatılı liselerdeki kontenjanın dolması gerekçesini gösterirken, bu rakamların da tartışmalı olduğu ortaya çıktı. Devlet liselerinin toplam yatılı öğrenci kapasitesi 154 bin. Geçen yıl bu kapasitenin 20 bin 851'i boş kaldı. Yatılı okullardan bu yıl mezun olan 20 bin öğrenciyle birlikte, boş yer sayısının 40 bine ulaştığı düşünülüyor.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber