HDP: MHP ile koalisyon savaş hükümetidir

Ak Parti-CHP koalisyonuna yeşil ışık yakan ve destekleyeceği mesajını veren HDP, Ak Parti-MHP koalisyonunun ise sürece zarar vereceği görüşünde

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Temmuz 2015 09:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
HDP: MHP ile koalisyon savaş hükümetidir

NAMIK DURUKAN Ankara

HDP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmede, partinin ilkelerini aktaracak ve iki temel talebini masaya koyacak. Çözüm sürecinin devamı ve İmralı'da Abdullah Öcalan'la müzakerelerin devamını isteyecek olan HDP, Ak Parti-CHP koalisyonuna desteğini yineleyecek, MHP ile yapılacak koalisyonu ise, "savaş hükümeti" sayacağını aktaracak.

HDP, hükümeti kurmakla görevlendirilen Davutoğlu'na çarşamba günü saat 11.00'e randevu verdi. Görüşmede Davutoğlu'na HDP'nin temel ilkelerinin aktarılacağı, bu ilkeler kapsamında; yeni sivil bir Anayasa, çözüm sürecinin devam etmesi, zaman kaybedilmeden İmralı'da müzakerelere geçilmesi, Cumhurbaşkanı'nın anayasal statü içinde kalması talepleri de aktarılacak. Görüşmede ayrıca koalisyonun denenmesi, koalisyon hükümetinin kurulması halinde bunun uzun süreli olması ve erken genel seçime gidilmemesi yönündeki düşünceler de aktarılacak.

HDP-Davutoğlu görüşmesinde, CHP ve MHP ile koalisyon girişimlerinin de ele alınması bekleniyor. HDP, Ak Parti-CHP koalisyonuna yeşil ışık yakarken, MHP ile kurulacak olası koalisyonu ise, "savaş hükümeti" sayacağı mesajı veriyor.

Davutoğlu ile yapılacak görüşmeyi Milliyet'e değerlendiren HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, HDP'nin ilkesel yaklaşımının barış, demokrasi, özgürlük ve eşitlik olduğunu söyledi. Buldan, "Kurulacak olan koalisyonun önüne bu temel ilkeler konması gerekir. Bunun Gündem olarak benimsenmesi lazım. Bu temel ilkeler üzerinden yepyeni bir anayasa, müzakere süreci, genel olarak da barış, demokratikleşme, özgürlükçü ve eşitlikçi bir çalışma yapılması gerekir" dedi. Türkiye'nin sorunlarının çözümü için mevcut şartlarda en uygun koalisyonun Ak Parti-CHP hükümeti olacağını ifade eden Buldan, şunları söyledi:

"Olursa en uygunu AKP-CHP koalisyonu gözüküyor. Diğer başka koalisyonu düşünmek bile istemiyoruz. AKP-MHP koalisyonu sıkıntılı bir hükümet olur. Sürece zarar verir, savaşı büyütür. Şu anda şartların en uygun olduğu iki parti, AKP ve CHP gibi görünüyor. Bu konuda karar almışlığımız yok ancak olumlu bakıyoruz. AKP-MHP koalisyonu savaş hükümeti olur. AKP-CHP koalisyonunda çözüm süreci devam ederse biz de bu kapsamda dışarıdan destek veririz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber