?İşte Bakanım memurun hali'

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Yüzde 46'sı kendi evinde oturuyor? diyen Bakan Mehmet Ali Şahin, memuru Kamu-Sen'in anketiyle vurdu. Bakanın anketi saptırdığını savunan sendika yetkilileri bugün çalışmayı kamuoyuna sunacak ve memurun halini bakana anlatacak...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ?Memurun yüzde 46'sı evsahibi? sözlerine Kamu-Sen'in anketini örnek almıştı. Ancak bu sendikanın, toplu pazarlık görüşmelerinde hükümetten yüksek zam koparabilmek için hazırladığı bir çalışmaydı. Ama işe yaramadı, bakan yüzde 13.6'lık zammın yeterli olacağını savundu. KESK ve Memur-Sen ise Kamu-Sen'e ait bu araştırmayı ciddiye almadıklarını açıklarken, Kamu-Sen anketlerinin yanıltıldığını savundu. Kamu-Sen, bugün Bakan Şahin'in açıklamalarını çürütmek için, anket çalışmasını basın toplantısıyla kamuoyuna sunacak. Ankete bakılırsa, memurun hali hiç de bakanın anlattığı gibi değil. İşte 81 ilde 5 bin 272 kamu çalışanıyla yapılan anketten çarpıcı başlıklar...

YÜZDE 54'Ü KİRADA
* Memurların yüzde 54'ünün kendisine ait evi bulunmuyor. Yüzde 16'sı lojmanda, yüzde 38'i ise kirada oturuyor.

* Kirada oturanların yüzde 40'ı 200 ile 300 YTL arasında kira ödüyor. Evi olmayanların yüzde 35'i 200 YTL'nin bile altında kirası olan, küçük ve elverişsiz şartlardaki evlerde yaşam mücadelesi veriyor. Yüzde 6'sı 401-500 YTL arasındaki evlerde, yüzde 3'ü ise 500 YTL'den fazla kirası olan evlerde oturuyor.

* Memurların sadece yüzde 2'si maaşından arka kalan kısmı ile tasarruf edebiliyor. Yüzde 32'si zorunlu ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyor. Yani açlık sınırının altında yaşıyor.

* Memurlardan yüzde 82'sinin her ay düzenli olarak ödemek zorunda olduğu borcu var.

* Memurlardan yüzde 83'ü bu yıl tatile gidemedi.

* Her 5 memur ailesinden biri geniş aile yapısına sahip.

ÇOĞU AÇLIK SINIRINDA
* Son zamlarla birlikte kamu görevlilerinin yüzde 9.4'ü açlık sınırının altında, yüzde 74.7'si de açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasında ücret alıyor.

İŞÇİ MEMURU 546 YTL GEÇTİ
* Çalışmada işçi ve memur maaşları arasında bir kıyaslama da yapıldı. Buna göre en düşük işçi maaşı bin 194 YTL 31 YKR, en düşük memur maaşı ise 647 YTL 9 YKR. Aradaki fark ise 546 YTL 31 YKR olarak ortaya çıkıyor.

EVİM DE ARABAM DA YOK, AYDA 980 YTL'YE DE OLMAZ
Devlet Bakanı M. Ali Şahin, zam görüşmelerinde memurların yüzde 46'sının evsahibi olduğunu söyledi. 35 yıllık memur Rıza öğretmen ise bırakın evi, ay sonunu nasıl getireceğini bilemediğini söylüyor. Rıza Zeyrek, 35 yıldır eğitim camiasının bir neferi. Kirası düşük diye Ümraniye'de yaşıyor. ?235 YTL kira verdiğim için kendimi şanslı sayıyorum? diyen Rıza Öğretmen dert küpü: ?Ama yine de ay sonunu getiremiyorum. Aylık maaşım 980 YTL. Bu parayla ev ve araba alamam. İki çocuğun okul ve mutfak giderine bile yetmiyor.?

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber