Teröre karşı ortak duruş çağrısı

Başbakan Davutoğlu, HDP ziyaretinde 'terörle aranıza mesafe koyun' telkininde bulundu. HDP'nin bir aylık süreçte duruşunun değiştiğini belirten Davutoğlu, "Hep beraber dörtlü bir deklarasyonla 'Türkiye'de artık teröre, şiddete yer yoktur" diyerek tüm partileri teröre karşı ortak tavır almaya çağırdı

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Temmuz 2015 07:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Teröre karşı ortak duruş çağrısı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan "hükümeti kurma" görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk tur görüşmelerini HDP ziyaretiyle tamamladı.

Davutoğlu, görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında terör ve şiddete karşı ortak metin çağrısı yaptı. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:

Yüzde 13 oy almış bir partiyi yok saymam, yüzde 1'de olsa, hangi partiye, kim oy vermişse onlara duyduğum saygı görüşmemi gerektirir. HDP ile koalisyonu makul görmüyorum. Çünkü 7 Haziran'ın ertesi günü Sayın Demirtaş'ın; 'Asla AK Parti'nin içinde olduğu bir hükümete içeriden veya dışarıdan destek vermeyeceğiz' ifadesi var. Yüzde 41 oy alan bir partiyi dışlayacak hiçbir formül yürümez. Nitekim bir aylık bir tecrübe yürümeyeceğini gösterdi.

HDP'NİN POZİSYONU DEĞİŞTİ

Bir aylık süreçte HDP'nin bu pozisyonunun değiştiğini gördük. Bugünkü görüşmede de bunun dışında da 'AK Parti'yle her şeyi görüşmeye hazırız' yaklaşımı içinde oldu. Bu yaklaşım içinde olmak doğrudur. Görüşürüz, fakat koalisyon ortaklığı anlamında bir çerçeve, bakış açısındaki farklılıklarımız sebebiyle oluşmuş değil. Barış, demokrasi, adalet ilkeleri etrafında kanaatlerimizi samimi şekilde aktardık.

ŞİDDETE KARŞI TAVIR İSTEDİ

Bir taraftan barış söylemini dile getirip, 'askeri yol', 'askeri barış' gibi yeni kavramlar üreterek birilerinin yaptığı terörü meşrulaştırmak size de bize de ülkeye de fayda getirmez... HDP'nin de 80 vekille TBMM'ye girmiş olması, Türkiye için de HDP için de bir şans olarak görülebilir. Bu şansı doğru kullanmak lazım. Bu şansı doğru kullanmak demek, demokrasi ile şiddet arasına açık bir tavır koymak demektir. Biz kamu düzeni itibariyle gerekli tedbirleri almaya kararlıyız. Bu silahsızlanma öyle veya böyle gerçekleşecek. Birlikte bunu gerçekleştirelim. Siz çağrıda bulunun ve Türkiye'de bütün silahlar teslim edilsin. Çok güzel bir şey söyledi Sayın Demirtaş; 'Demokrasi arttıkça, silahların azalması, minimuma, sonra da sıfıra inmesi lazım' dedi. Duymak istediğimiz ifadeler bunlar. Eğer etkiniz varsa, bu silahların bırakılması konusunda etkinizi ortaya koyun. Etkiniz yoksa, sürece nasıl katkı yapacaksınız, yani hangi yolla katkı yapacaksınız?

TAAHHÜTLERİ YERİNE GETİRİN

Türkiye'de bütün silahlı unsurların, şiddet kullanan bütün unsurların Türkiye dışına çıkması konusunda daha önce çözüm sürecinde verilen taahhütlerin en kısa zamanda yerine getirilmesi ve bu çerçevede barış, demokrasi ve adalet ilkeleri etrafında çok daha olumlu bir atmosferin oluşacağına, kamu düzenini tartışma konusu yaptırtmayacağımızı ifade ettik. Hala silahlı grup bulundurmanın mantığı nedir? Demokrasinin korunması konusunda bütün siyasi partilerin aynı hassasiyeti göstermesi lazım.

BEN İMZA ATMAYA HAZIRIM

HDP, diğer partiler, hep beraber dörtlü bir deklarasyonla 'Türkiye'de artık teröre, şiddete yer yoktur' buradan da bir çağrı yapayım. Böyle bir metnin altına imza atmaya hazırım. Türkiye'de demokratik mücadele içinde birbirleriyle rekabet eden partilerin liderleri olarak bizler, 'Türkiye'nin demokratik standartların en üst düzeye çıkması için elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu ama bu çabayı sürdürürken hiçbir şekilde terör, şiddet ve baskı unsuru içeren hiçbir müdahaleye de müsamahakar yaklaşmayacağımızı ve ortak tavır alacağımızı bildiririz' diye bir ortak deklarasyonda bulunalım.

En uzun ziyaret

Koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP ve MHP'yi ziyaret eden AK Parti heyetinin üçüncü durağı, HDP Genel Merkezi oldu. AK Parti-HDP görüşmesi yaklaşık 2 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yeni hükümeti kurması için görevlendirdiği Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunu HDP ziyaretiyle tamamladı. Sivil plakalı araçla parti genel merkezine giden Davutoğlu'nu kapıda HDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder karşıladı. Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Milletvekilleri Adnan Boynukara ile Zehra Taşkesenlioğlu eşlik etti.

REKOR HDP'DE

HDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın yanı sıra Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile Sırrı Süreyya Önder ve MYK Üyesi Zeynep Karaman da görüşmede hazır bulundu. AK Parti ve HDP heyetleri arasında HDP Genel Merkezi'nin üçüncü katındaki MYK toplantı salonundaki görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Görüşmenin ardından HDP Eşbaşkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, Davutoğlu'nu makam aracına kadar uğurladı. AK Parti heyetinin, HDP Genel Merkezi'ne çikolata getirdikleri öğrenildi. Davutoğlu başkanlığındaki AK Parti heyeti, koalisyon görüşmeleri birinci turu kapsamında CHP ziyareti 1 saat 40 dakika, MHP görüşmesi ise 1 saat 45 dakikada sona ermişti.

Büyük koalisyon tavsiyesi

AK Parti heyetiyle yapılan görüşmenin ardından HDP adına açıklamayı Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder yaptı. Kendileri açısından açık, şeffaf ve faydalı bir görüşme olduğunu düşündüklerini belirten Önder, gerek bölgesel gerek iç meseleler konusunda, ayrıntılı olarak karşılıklı tartışma ve görüş alışverişinde bulunma imkanına sahip olunduğunu belirtti. Görüşmede koalisyon meselesinin ayrı başlık olarak ele alındığını aktaran Önder, şunları kaydetti: "Partimizin adalet, barış ve demokrasi başlığını içerecek bir AKP ve CHP koalisyonunun, ilkesel bir yaklaşım konseptiyle ele alarak gerçekleşmesi doğrultusunda oluşacak bu formüle yapıcı bir muhalefet, katkı sunucu bir muhalefet noktasında tutum alacağımızı belirttik. Temaslarımızın gerektikçe sürmesi ya da kesintiye uğramaması konusunda mutabık kaldık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber