Ev maaşla değil, baba parasıyla olur

Haber Giriş : 03 Eylül 2006 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

28 yıllık memur Aziz Yüksel. İstanbul Üniversitesi'nde tekniker olarak çalışıyor. Bahçelievler'de oturuyor. Yüksel Ailesi'nin 3 yaşlarında Yağmur isminde kızları var; 45 yaşındaki anne Selver Hanım: ?Allah 25 yıldan sonra nasip etti? diyor.

Aziz Yüksel'e ilk olarak evinin kendisinin olup olmadığını soruyoruz, ?Nerede? diyor ve anlatmaya başlıyor:

?Böyle bir ev, en az 100 bin YTL eder. Ben ise aylık 850 YTL maaş alıyorum. Allah'tan ev sahibi tanıdık da insaflı çıktı. Yoksa bu evin kirasını ödeyecek durumumuz yok. Zaten bu maaşla nasıl ev alınır ki? Bugün bir memurun memur maaşıyla ev alması imkansız. Zaten ev alan da ya babadan kalan parayla alıyor ya da ailede herkes çalışarak ancak ev alabiliyor. Benim ev almam ise hayal.?

HANIM DİKİŞ DİKİYOR

Aziz Yüksel aldığı maaşın yetmediğini söylüyor: ?850 YTL'nin 400'ü kiraya gidiyor. 250 YTL elektirik, su, doğalgaz, yol gibi masraflara gidiyor. 200 YTL'yi de gıda için ayırın. Para bitti. Allah'tan hanım dikiş dikiyor da biraz ayakta kalıyoruz. Şu anda ortalama 10 milyar kadar borcum var. Oradan alıp burayı kapatıyoruz. Devlete 28 yıl hizmetim geçtiği için her an emekli olabilirim ve dilekçem cebimde. Çünkü tek umudum emekli ikramiyesi. Oradan gelecek 25 bin YTL ile borcumu kapatacağım. Kalanı ise 3 yaşındaki kızımın geleceği için ayıracağım. Sonra ayda 500 - 600 YTL'ye bir iş bulup çalışacağım. AKP iktidara gelirken ?komşum açken ben rahat uyuyamam' dedi. Ama şimdi bizim maaşlar kuşa döndü. Bugünün şartlarında en az maaş bin YTL olmalı. Benim elime ise 1.200 YTL geçse yeter çünkü yüksek okul mezunuyum.?

Ev mi! Ancak 40 yaşımda evlenebildim

Recep Şenyüz 21 yıllık memur ve Eminönü Belediyesi'nde çalışıyor. Kendi ifadesiyle ile parasızlık yüzünden 40 yaşından sonra evlenebilmiş. Eşi Aydan Şenyüz ise İstanbul Milli Eğitil İl Müdürlüğü'nde çalışıyor. Recep Şenyüz, Bakan Mehmet Ali Şahin'in yaptığı açıklamayı bir Bektaşi fıkrası ile yorumluyor: ?Bektaşi yolda otururken yanından üstü altın dolu insanlar geçmiş. Yanındakine merakla sormuş ?Bunlar kim?' diye. Yanındaki cevap vermiş ?Harun Reşit'in kulları'. Bektaşi ellerini yukarı kaldırıp, ?Allahım bir şu kendi kuluna bak bir de Harun Reşit'in kullarına bak!' Devlet de kendi memurunun iyi durumda olmasını sağlayacağını ev sahibi olmayı suçmuş gibi gösteriyor. sonuçta bir insanın en temel ihtiyacı yeme, içme, barınma ihtiyacıdır.?

ENİŞTEM SAĞOLSUN

Recep Şenyüz'ün ve eşinin maaşları 745'er YTL. Bu da aylık gelirlerinin 1.490YTL olduğunu gösteriyor. Şenyüz ise aylık harcamalarını şu şekilde sıralıyor: ?Kira ödemiyorum çünkü ev eniştemin, sağolsun benden kira almıyor. 2 cep telefonu ve ev telefonu için aylık ortalama 100 YTL gidiyor. Su, elektrik ve doğalgaz için ayda 200 YTL veriyoruz. İki kişi olduğumuz için mutfak harcamamız 400 YTL oluyor. Kıyafet harcaması da aylık 100 YTL. Eşim ve ben de günde 10 YTL harcasak 300 YTL yapar. Bu da ortalama 1.100 YTL yapıyor. Aradaki fark ise sağlık gibi harcamalara gidiyor. Bir de her ay Eminönü Belediyesi'nin Cankurtaran'daki sosyal tesislerinde ayda bir kez yemek yeriz. O da yol dahil 70 YTL kadar tutuyor. Zaten tek sosyal etkinliğimiz de bu.

VARLIK VERGİSİ GİBİ!

Recep Şenyüz aylık 745 YTL aylık aldığını söylüyor: ?Ben yüksek okul mezunuyum ve 1'in 4'üyüm yani en yüksek düzey memurum. Ödediğim vergi ise aylık 481 YTL. Kapalı Çarşı'daki dükkanlar benim kadar vergi ödemiyor. Burada demek ki Bakanımız Mehmet Ali Şahin'in haklı olduğu bir konu var. Biz demek zenginiz ki bizden varlık vergisi gibi vergi alıyorlar. Bakanımız memurun eviyle değil de 100 evi olup vergi ödemeyelerle ilgilensin. Asıl görevi bu.?

Şenyüz Ailesi memurlar içinde en iyi duruma sahip olanlardan olduklarını söylüyorlar: ?Kira ödemiyoruz ve çocuğumuz yok. Durumu çok kötü olanlar var. Gelecekle ilgili olarak tek planımız var. Emekli olduğumuzda emekli ikramiyelerini birleştirirek hatta biraz da kredi çekerek deniz kıyısındaki bir köyden ev almak. Çocuğumuz belki köy okuluna gidecek ama olsun. Geçen yıl ÖSS birincisi Urfalı bir çoban oldu.?

Öğretmenlerin yarısı ek iş yapıyor

Asgari ücretin 480 YTL olduğu Türkiye'de ortalama 750-800 YTL'lik maaşlarıyla bir ay geçinmeye çalışan öğretmenler geçim sıkıntısı nedeniyle ek iş yapıyor. Sanal ortamda devlet memurlarının yaşadıkları zorlukları dile getirdiği Protech Internet ajans Hizmetleri AŞ.'ye ait www.memurlar.net adresinde yapılan anket, Türkiye'de memurların ne durumda olduğunu gösterir nitelikte.

Devlet memurlarının ?tıkladığı? 284 bin üyesi bulunan internet sitesinin Temmuz ayı sonunda yaptığı ankette ?Öğretmenlere geçinmek için ek bir iş yapıyor musunuz?? sorusu yöneltiliyor. Farklı meslek gruplarından memurların yeraldığı sitede bu ankete 25 binin üzerinde öğretmen katıldı. Ankete göre öğretmenlerin yüzde 50.2'si, yani 12 bin 550'si ek bir işte çalıştığını söylüyor. İşte anketin sonuçları:

Özel ders: Yüzde 9.8

Dershane: Yüzde 7.5

İşportacılık: Yüzde 7.3

Taksicilik: Yüzde 6.0

Part-time iş: Yüzde 3.2

Şirket ortaklığı: Yüzde 2.5

Oto alım-satımı: Yüzde 2

Diğer ek işler: Yüzde 12.2

Ülkelere göre yıllık öğretmen maaşları

Almanya: 38.412 USD

Danimarka: 31.165 USD

Hollanda: 27.464 USD

Türkiye: 6.075 USD

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber