Çelik ve Koç'tan 'istikşafi' görüşmesi açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Koç, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde bir araya geldi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2015 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çelik ve Koç'tan 'istikşafi' görüşmesi açıklaması

AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ileCHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, bir araya geldi

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre Çelik ile Koç, koalisyonun çerçevesine ilişkin görüş alışverişinde bulunacak ve ortak maddeler üzerinde konuşacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 13 Temmuz'da, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bir araya gelmişti.

Bu görüşmenin ardından, koalisyon süreci ve çerçevesinin belirlenmesi için AK Parti'den Ömer Çelik, CHP'den ise Haluk Koç görevlendirilmişti.


Çelik görüşmelerin yol haritasını açıkladı

Çelik şunları söyledi;

"Birincisi ilkelerin belirlenmesi... İkinci olarak görüşeceğimiz konu başlıklarının belirlenmesi, üçüncü olarak da hangi mekanda bir araya geleceğimizle ilgili bir değerlendirme yapmamız gerekiyor.

Bunlarla ilgili bir toplantımız var. karşılıklı olarak heyetlere katılacak isimler belirlenir ve karşılıklı olarak bildirilecek. Arkasından biz heyetler olarak hafta sonuna doğru, en geç hafta başı bir araya geliriz.

Bu ilkeler üzerinden hangi konu başlıklarını konuşmamız gerektiğine karar vereceğiz.

Yaklaşık görüşmeler için 10-15 günlük vakte ihtiyacımız var. Bütün konu başlıklarını değerlendirmemiz için.

Bu sürecin bitimine doğru sayın genel başkanlara ayrı ayrı yada beraber bir sunum yapılır. Bu çerçevede mutabık olunan, olunmayan ve çatışılan noktalar ortaya konulur.

Ama koalisyon kurulmasına imkan olmadığına karar verilirse, süreç kesilmiş olur.

Görüşme hem pozitif bir havada, hem de mutabık kaldık. Heyetlere karar verilecek, heyetler bir araya gelecek.

Bütün bunlar, ben de kendileri de genel başkanlara sunacağım. Genel başkanların değerlendirmesi neticesinde, sayı ve isimler belirlenecek.

Heyetin rahat ve sağlıklı biçimde görüşebilmesi için ihtiyacımız olan, ve ortak kabul görecek bir yer olması lazım."


CHP'li Koç açıklama yaptı;

Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ön görüşme yaptı. Ömer Çelik ve Haluk Koç, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

İşte Koç'un açıklamalarından satır başları:

Terörü lanetlemek adına mutlaka ulusal düzeyde bir yas ilan edilmesinin gereğini ifade edilmesini istiyorum. Bu kararı alacak hükümeti de gecikmeden bu kararı vermesi gerekiyor. Son yaşanan terör saldırılarıyla ilgili birkaç haftadır basında değişik noktalarda çeşitli ihbar niteliği taşıyan haberler duyumlar yer aldı. Sizler de tanık oldunuz. Bir takım canlı bombaların türkiye'de dün yaşandığı gibi terör saldırılarına alet edileceği konusunda ciddi haberler yer aldı. Böylesi hassas koşullarda basında bile yer bulan olası terör girişimleri ve bu iddialar, istihbarat göreviyle ilgili sorumluların maalesef yeterli önlemleri almadığı sonucunu ortaya koymaktadır.

Bu kapsamda görev ihmali olan herkesin açığa alınması gerekmektedir. Ortada görev ihmali olduğu açıktır. Mutlaka kovuşturulmalı, cezalandırılmalı ve açıklanmalıdır.

Suriye'deki iç savaş karşısında, türkiye'nin izlediği dış politika tercihlerindeki yanlışları sürekli ifade ettik. Gün geldi uyardık, gün geldi risklerini anlatmaya çalıştık, alternatif öneriler sunduk. Bunları kamuoyuyla paylaştık. Mezhepsel olarak başlayan, sonra etnik boyut kazanan bu çatışmalara türkiye'nin yapıcı olmaktan uzak yaklaşımı bu süreci çok daha tehlikeli hale getirdiği de açıktır. CHP'nin tüm uyarılarına rağmen inatla aynı yanlış tercihlerin sürdürüldüğüne tanık olduk.

Saplantılara ve kelime kullanacağım kusura bakmayın Retro hayallere dayalı türkiye'nin bugünkü tutumu. İhtimal gösterilen bazı radikal grupların türkiye'ye terörü bulaştırmasına neden olmuştur.

Sınır güvenliğinin, bilinçli şekilde ortadan kaldırılması bu gruplara sunulduğu belgelenen lojistik destek iddiaları, bugün türkiye topraklarını terörün haline getirmiştir. Türkiye kendi sınırlarının yanı başında, radikal grupların cesaretlendirilip cirit attıkları yeni bir peşaver'in oluşmasına seyirci kalmıştır. Şimdi rüzgar eken fırtına biçen deyimini doğrulayan gelişmeler yaşıyoruz.



İstikşafi ne demek?

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün başladığı koalisyon görüşmelerinin ilk turunu "istikşafi görüşmeler" olarak nitelendirdi.

Kamuoyu, "istikşafi" kelimesi ile 2002'de tanıştı.

Diplomatik bir terim olarak kullanılan "istikşafi" kelimesi, Yunanistan'la yapılan Ege Denizi'ne ilişkin müzakereler için gündeme geldi.

Türkiye ve Yunanistan arasındaki "istikşafi" Ege görüşmelerinde temel uzlaşma, "her konuda uzlaşmadan, hiçbir konuda uzlaşılmış sayılmayacağı" ve "görüşmeler konusunda bilgi sızdırılmayacağı" üzerinde oldu. Nitekim, 2002'den bu yana, her yıl en az iki kez,

Müsteşarlar düzeyinde yapılan görüşmeler hakkında tek bir bilgi sızmadı.

Ancak Yunanistan'la "istikşafi" görüşmeler konusunda, yer ve zaman dışında hiçbir açıklama yapılmamış olması da, "hiçbir konuda tam uzlaşmaya varılmamış olması" anlamına geliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber