Hastalarını fıkra anlatarak ameliyat ediyor

Haber Giriş : 03 Eylül 2006 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ürolog Prof. Dr. Remzi Sağlam, yaptığı ameliyatlarda ilginç bir yöntem kullanıyor. Üroloji alanında Türkiye'de en iyi hocalardan biri olarak gösterilen Sağlam, şu an özel bir hastanede çalışıyor.

Ameliyat sırasında hastalarını rahatlatmak için fıkra anlatan Sağlam, bugüne kadar bin 400 prostat ameliyatı yapmış. Sağlam, ameliyatlarını hastasına da izletiyor. Greenlight (prostatın lazerle buharlaştırılması) yöntemini kullanan Sağlam, ?Ameliyat sırasında hasta tamamen uyanık oluyor. Ben de onları rahatlatmak için ameliyat konusunda onlara bilgi veriyorum, bazen de fıkra anlatıyorum.? diyor. Türkiye'de yaklaşık 600 bin prostat hastası var. Her geçen gün bu sayı artıyor. Hastalık daha çok yaşlılarda görülüyor. Birçok kişi erkekliğini kaybetme korkusu ile hastalığını ya saklıyor ya da tedavi olmak istemiyor. Türkiye'deki artışı, insan ömrünün uzamasına bağlayan Sağlam, çeşitli yöntemlerle bu hastalığın yok edilebileceğini vurguluyor.

Prof. Dr. Sağlam, Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde çalıştıktan sonra İngiltere ve Almanya'da üroloji konusunda çeşitli araştırmalar yaptı. Prostatın lazerle buharlaştırılmasını sağlayan yöntemi inceledi. Daha sonra bu tedavi yöntemini Türkiye'de uyguladı. Greenlight'ın sadece 25 merkezde bulunduğunu kaydeden Sağlam, ?Bu yöntem 3 yıl önce Türkiye'de uygulanmaya başlandı. İlk uygulayanlardan biri benim. Ameliyat, prostatın büyüklüğüne göre 30 dakika ila 2 saat sürebiliyor. Başarı oranı ise yüzde 95.? diye konuşuyor.

Greenlight yöntemi ile ameliyat olan emekli albay Yıldıray Güneşdoğdu, ameliyat sonrası kendisini yeniden doğmuş gibi hissettiğini anlatıyor. Şimdiye kadar korktuğu için ameliyat olmadığını söyleyen Güneşdoğdu, ?Kendi ameliyatımı izledim. Hiçbir ağrı duymadım. Hatta doktor beyle koyu bir sohbetimiz oldu. Şimdi çok mutluyum. Yıllardır çektiğim sıkıntılar bitti.? diyor. Greenlight cihazı ile büyümüş olan prostat bezinin buharlaştırılması, prostat büyümesi nedeniyle yapılacak cerrahi işlemlerden en az risk taşıyanı kabul ediliyor. ABD'de tıbbi cihazların kullanılmasını denetleyen FDA (Food and Drug Administration) tarafından onaylanan bu yöntem, bugün dünyanın pek çok ülkesinde uygulanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber