Parası olan sınıfı geçer

Haber Giriş : 03 Eylül 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün uygun görmesi ile üniversitelerin büyük bölümü bütünleme sınavı yerine, paralı yaz okulları açtı. Öğrenciler, her bir saatlik ders için üniversiteye, ek ders ücretinin 5 katı miktarda ücret ödemek zorunda kalıyor

YÖK, "yaz okulu" adı altında sessiz sedasız paralı eğitime geçiş yaptı. YÖK'ün talimatları doğrultusunda bütünleme sınavlarını kaldıran üniversiteler, yerine paralı yaz okulları açıyor. Bütünlemelerin kaldırılmasıyla açılan yaz okullarına mecbur bırakılan öğrenciler, her bir saatlik ders için üniversiteye, ek ders ücretinin 5 katı miktarda ücret ödemek zorunda kalıyor. Ek ders ücretine oranla 5 kat daha fazla gelir elde eden öğretim elemanlarının, öğrencileri yaz okuluna bırakmak için sınav kağıtlarını ince eleyip sık dokuduğu ifade ediliyor. Üniversiteler, yaz okullarından elde edilen gelirin yüzde 70'ini ders ücreti olarak öğretim elemanlarına dağıtıyor. Kazancın yüzde 30'u ise üniversiteye kalıyor. Ek ders ücretine oranla 5 kat daha fazla gelir elde eden öğretim elemanlarının, öğrencileri yaz okuluna bırakmak için sınav kağıtlarını ince eleyip sık dokuduğu iddia ediliyor.

ONAY YÖK'TEN YÖK'ün "Yükseköğretim Kurumlarında Yürütülen Yaz Okulları Programları Uygulama Esas ve Usulleri"ne göre, üniversitelerin yaz okulu açılabilmesi için Yükseköğretim Kurulu'ndan "uygundur" görüşü almaları yeterli. İkinci öğretime kayıtlı olup, yaz okuluna katılacak öğrencilerden, normal örgün öğretimde kayıtlı öğrenciler için belirlenen yaz okulu ders saati ücretinin iki katı ücret alınacak. Öğretim elemanlarına ödenecek ders saati ücreti; akademik unvanlar itibarıyla öngörülen ek ders ücretlerinin beş katı, sınav ücreti de sınav ücretinin üç katı olabilecek.

ÖĞRENCİLER TEPKİLİ Uygulamaya Akdeniz Üniversitesi Öğrenci Konseyleri de tepki gösterdi. Üniversitede geçen yıl başlatılan yaz okulu uygulaması ile "parası olanın ders geçeceği bir sistemin" uygulanmaya konulduğuna dikkat çeken öğrenciler, yaptıkları konsey toplantısında paralı yaz okulu konusun ele alıp, üniversite yönetimine ve YÖK'e tepki göstermişlerdi.

Öğrenciler, "Eskiden sadece bütünleme sınavı için okula geliyorduk. Yaz boyunca memleketimize gitme veya çalışma imkanımız oluyordu. Şimdi yaz boyunca yaz okuluna geliyoruz. Hem okula para veriyoruz hem de yaz aylarında da okula devam ettiğimiz için masraf yapıyoruz. Bu yüzden yaz okuluna gelemeyen arkadaşlar sınıfta kalmaya mecbur bırakılıyor" diyerek, uygulamaya tepki gösterdi.

Üniversitelere kaynak sağlıyor

Yaz okulları öğrencilere ve velilerine ek yük getiriyor. Her üniversite ve fakülte yaz okulları için ayrı ücret tutarları belirliyor. Örneğin Boğaziçi Üniversitesi'nde bazı fakültelerde yaz okuluna kayıt parası olarak 60 YTL alınırken, kredi başına ortalama 50 - 70 YTL arası ücret alınıyor. Örneğin 3 kredilik bir ders alan öğrenci 60 YTL kayıt parasının yanı sıra en az 150 YTL bir ders için ücret ödüyor, toplam 210 YTL tek ders için yaz okuluna ödeme yapılıyor. Devlet üniversitelerinde kredi başına ücretin 30 YTL ile 70 YTL arasında değiştiği, vakıf üniversitelerinde ise bu rakam daha da yükseliyor. Bir öğrenci 150 YTL ödeme yaparsa bunun 105 YTL'si öğretim üyelerine veriliyor. 45 YTL ise üniversiteye kalıyor.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber