Vatandaş parasını Ziraat'e yatırdı, krediyi İş'ten çekti...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Eylül 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin en fazla mevduata sahip bankası Ziraat Bankası olurken, en fazla krediyi İş Bankası kullandırdı. A.A muhabirinin yaptığı hesaplamalara göre, aktif büyüklük açısından 2001 yılında 3. sırada yer alan İş Bankası bu yılın ilk yarısı itibariyle ilk sıraya yükselirken, 2001 yılında açık ara lider olan Ziraat'i de tahtından indirmiş oldu.

2001 yılında Ziraat Bankası 20,1 milyar dolarlık aktif büyüklüğü ile ilk sırada yer alırken, 11,7 milyar dolarlık büyüklük ile Akbank onu takip ediyor, İş Bankası ise 11,3 milyar dolar ile 3. sırada yer alıyordu.

Bu yılın ilk yarısı bittiğinde ise İş Bankası aktif büyüklüğünü 44,4 milyar dolara çıkarmayı başararak ilk sıraya yerleşti. Ziraat Bankası da bu dönemde aktif büyüklüğünü artırmasına karşın 42,8 milyar dolarla İş Bankası'nın ardında yer aldı.

KREDİDE İŞ BANKASI-AKBANK YARIŞI

Toplam kredilerde 2001 yılında 4. sırada yer alan İş Bankası, bu yılın ilk yarısında birinciliğe çıkmayı başardı. 2001 yılının lideri Akbank ise küçük bir farkla İş Bankası'nın ardından geliyor. Kredilerde, 2001 yılında 2. sırada yer alan Ziraat Bankası ise sektör büyümesinin altında gelişme gösterince, bu yılın ilk yarısında kredi kullandırmada 6. sıraya kadar geriledi.

MEVDUATTA VATANDAŞ HALA ''DEVLET'' DEDİ

Ziraat aktif büyüklükte ve kredi kullandırımında diğer bankaların gerisinde kalmasına karşın mevduatta hala açık ara lider konumda bulunuyor. Nitekim 36,3 milyar dolarlık mevduata sahip olan Ziraat, en yakın rakibi İş Bankası'nın yaklaşık 10 milyar dolar önünde bulunuyor.

FİNANSBANK'IN YILDIZI PARLAK

Bu arada, ilk 10 içinde yer alan bankalardan, son 5,5 yılda, aktif büyüklüğünü ve kredilerini en fazla artıran banka Finansbank olurken, İş Bankası da mevduatın en çok yükselten banka olarak göze çarpıyor. Nitekim bu dönemde, sektörde aktif büyüklüğü, dolar bazında, yüzde 147,9 artarken, Finansbank yüzde 357,8'lik büyüme sağladı.

Banka, toplam kredilerde de yüzde 394,7'lik ortalama karşın, yüzde 817,7 büyüme tutturmayı başardı.

Mevduatta ikinci sırada yer almasına karşın İş Bankası da mevduatını en fazla artıran banka olarak göze çarpıyor. Nitekim, bu dönemde ortalama mevduat büyümesi dolar bazında yüzde 129,8 olarak hesaplanırken, İş Bankası mevduatını 238,5 oranında yükseltti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber