Reçete Provizyon Kontrol Sistemi ile devlet vatandaşların ömür boyu nekadar ilaç aldığını takip edecek

Haber Giriş : 05 Mart 2004 06:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Reçete Provizyon Kontrol Sistemi ile devlet vatandaşların ömür boyu nekadar ilaç aldığını takip edecek

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütün ilaç sahiplerinin vatandaşlık numarası ile takip edileceğini bildirerek, ?Bir insan hayatı boyunca ne kadar ilaç almışsa, onların hepsinin kayıtları olacak.? dedi.

Türk Eczacıları Birliği'ni (TEB) ziyaret ederek ?Reçete Provizyon Kontrol Sistemi' hakkında bilgi alan Unakıtan, halen Ankara'da pilot olarak uygulamaya konulan sistemin gayet başarıyla yürütüldüğünü ve tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılacağını bildirdi. Projenin bütün vatandaşların sağlık alanında da vatandaşlık numarası ile takibine imkan verdiğini, böylece bütün ilaç sahiplerinin vatandaşlık numarası ile takip edileceğini belirten Unakıtan, ?Bir insan hayatı boyunca ne kadar ilaç almışsa, onların hepsinin kayıtları olacak burada.? dedi. Emekli Sandığı'nda da benzer bir program bulunduğuna, ancak burada emekli numaralarına göre hareket edildiğine dikkat çeken Unakıtan, ?Bundan sonra vatandaşlarımızı vergi olsun, ilaç alımı olsun, ne olursa olsun vatandaşlık numarası ile takip edeceğiz. Bu şekilde hem sağlıklı veri elde edeceğiz hem de harcamalarda tasarruf sağlayacağız.? diye konuştu.

Yeni sistemle birlikte artık hiç kimsenin buzdolaplarında fazla, lüzumsuz, atılacak, kullanılmayacak ilaç görmeyeceğini de kaydeden Unakıtan, ?Bunu söylemek kolay ama hesabını yaparsanız, ne kadar büyük rakama ulaşılacağını tahmin edemezsiniz. Arkadaşlar, sadece memurlar ve onların bakması gereken kimseler için bir çalışma yapmışlar. 800 küsur milyon dolar tasarruf sağlanacağını söylüyorlar. Yüzde 30 tasarruf hesaplamışlar. O kadar olmasa bile en azından 300-400 milyon dolarlık bir tasarruf söz konusu. Bu sadece memurlar için. Diğerlerini de düşündüğümüzde, tasarruf miktarının boyutunu daha iyi görmek mümkün.? dedi.

İlaç fiyatları 1 ay sonra daha da düşürülecek
Unakıtan, SSK'lıların dışarıdaki eczanelerden de ilaç alabilmelerine yönelik çalışma konusunda da şöyle konuştu: ?Sayın Başbakanımız önceki gün, (SSK hastaları da niye diğer eczanelerden ilaç almıyorlar?) dedi. Herhalde bu konuda talimat da vermiş Sağlık Bakanımıza, Çalışma Bakanımıza. Ben, vatandaş olarak nereden ilaç alıyorum? Bana en yakın eczaneden. Bir de SSK'daki adamı düşünün. Gidiyor, kuyruk oluyor, (A.. yok senin ilaç gelmedi, 1 hafta sonra gel.) Yahu adam zaten hasta. Sıkıntı içinde. Sayın Başbakanımız (Onların da dışarıdan ilaç almalarını temin edin.) diyor. Bu konuda çalışma yaptırıyor.?

Bu arada Sağlık Bakanlığı, yeni ilaç fiyat kararnamesine göre, kur ve KDV indiriminin ardından piyasadaki tüm ilaçlarda 1 ay sonunda ikinci bir fiyat düzenlemesi yapacak. Bakanlar Kurulu kararıyla çıkarılan yeni İlaç Fiyat Kararnamesi'nde fiyatlandırma modeli değiştirildiği için kararnamede belirtilen fiyat üzerinde satılan ilaçların fiyatları da düşürülecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber