Koalisyon için 5 saat görüştüler; İşte son durum

Ankara Palas Devlet Konukevi'ndeki görüşmede Ak Parti ve CHP heyetleri "4+ formatıyla yer aldı. Heyetlerdeki isimlerin "başlıklara" göre değişebileceği belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2015 07:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koalisyon için 5 saat görüştüler; İşte son durum

Ak Parti ile CHP arasında koalisyon hükümeti için belirlenen müzakere yöntemi çerçevesinde dün iki partinin heyeti, "istikşafi görüşmelerde" ilk adımı attı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un, "koordinatör" olarak atandığı görüşmeler, "4+1" formatıyla beşer kişilik heyetlerce yapıldı.

Tarafsız bölge olarak seçilen Ankara Palas Devlet Konukevi'nde icra edilen görüşmeye Ak Parti adına koordinatör Çelik'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Can, Ak Parti Malatya Milletvekili ve Davutoğlu'nun danışmanı Taha Özhan katıldı. CHP adına ise görüşmelerde koordinatör Koç'un yanı sıra, Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı.

'Gündeme göre' heyet

Başbakan Davutoğlu'nun heyeti, "gündeme göre" oluşturduğu öğrenilirken heyetin toplantılara göre değişebileceği vurgulandı. Heyette Çelik, Kurtulmuş ve Yılmaz'ın sabit olması diğer isimlerin ele alınacak gündeme göre değişebileceği ifade ediliyor.

CHP cephesinde ise, Kılıçdaroğlu'nun bazı kurmaylarına, "Ankara'dan ayrılmayın" mesajı verdiği, konu başlığına göre, isimlerin değişebileceği ya da yeni isim eklenebileceği belirtiliyor. Kulislerde "dış politika" başlığında Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik'in, "Kürt sorunu" başlığında Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun, "anayasa" başlığında ise partinin hukukçu kurmaylarından birinin görüşmeye dahil edileceği konuşuluyor.

5 saat sürdü

Görüşmeler yaklaşık 5 saat sürdü. Alınan bilgilere göre görüşmelerde önceki gece geç saatlerde gerçekleştirilen Suruç operasyonu da ele alındı. CHP heyetinin bilgi talebi üzerine bu konuda Bakan Çelik bilgi sundu.

İlk görüşmede mutabık kalınan, "demokrasi", "dış politika" ve "ekonomi ve sosyal politikalar" ana başlıklarına ilişkin alt başlıkları bu toplantıda belirlendi. Alınan bilgilere göre bu alt başlıklar arasında "yeni Anayasa", "ekonomi", "sosyal destek ağları", "sosyal programlar", "Avrupa Birliği", "Ortadoğu politikası" yer alıyor. Görüşmede bir sonraki toplantının tarihi de netleştirilemedi. Bir sonraki buluşma pazartesi ya da salı günü yapılacak.

Gün aşırı görüşülecek

Heyetler, bir sonraki buluşmadan itibaren gün aşırı bir araya gelecekler. Bu doğrultuda, heyetlerin 5 kez daha biraraya gelmesi öngörülüyor. Her konu başlığında ve toplantıların sonunda gelinen nokta genel başkanlara sunulacak. Tarafların, bu noktada "koalisyon kurarız" ya da "koalisyon kuramayız" diyecekleri ifade ediliyor. Kulislerde heyetlerin ilk görüşmeden umutlarını koruyarak ayrıldıkları ifade ediliyor. Görüşmenin ardından taraflar Kılıçdaroğlu ve Davutoğlu'na ayrı ayrı bilgi sundular.

AK PARTİLİ ÇELİK'TEN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Ankara Palas Devlet Konukevinde, CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde yapılan ilk istikşafi görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Konuların geneliyle ilgili heyetteki herkesin genel değerlendirme yaptığını dile getiren Çelik, "Bundan sonra pazartesi günü olabilir ama Bakanlar Kurulu olursa salı günü bir araya geleceğiz. Gün aşırı toplanacağız çünkü her bir madde ve görüşmeden sonra genel başkanları arayıp, bilgi vereceğiz. Onların değerlendirmelerini alacağız. Bir sonraki gün aşırı gündem için de çalışma yapmamız gerekecek. Bizim kendimizin o maddelerle ilgili bir değerlendirmemiz ve detaylandırmamız var, Cumhuriyet Halk Partisinin bir detaylandırması var. Bunları ortak liste haline getirmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

"İlk toplantı verimli oldu"

Çelik, ilk toplantının verimli olduğuna işaret ederek, genel anlamda konuşacakları konuların üzerinden geçtiklerini, maddeleri belirlediklerini anlattı.

Pazartesi veya salı günü heyetlerle yeniden bir araya gelecekleri bilgisini paylaşan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her bir konuya göre, yani o gün hangi maddeyi tartışacaksak, ona göre belki heyete ek katılım olabilecek. İlgili her partinin kendi değerlendirmesine göre o partiden uzman görülen mensuplarından, daha sonra gün aşırı bir araya gelerek, 4-5 toplantıda bu maddeleri bitirmeyi düşünüyoruz çünkü 10-12'ye yakın maddemiz olacak. Bundan sonrasında bu çerçevede ilerleyeceğiz."

Tek parti mantığı oluşturmak üzere bir araya gelmediklerine dikkati çeken Çelik, herkesin ilkelerini koruduğunu söyledi.

"Genel başkanların inisiyatifinde müzakerelere geçilir"

Ömer Çelik, görüşmelerde süre sınırlaması olup olmadığı sorusunu şöyle cevaplandırdı:

"Daha önce '10-15 güne ihtiyacımız var' demiştim, Haluk Bey, '12 gün kadar bir değerlendirmemiz var' dedi. Dolayısıyla önümüzdeki toplantıdan itibaren 4 ya da 5 toplantıya ihtiyacımız olacak."

Suriye sınırındaki gelişmeler

Suriye sınırındaki gelişmelerin toplantıya etkisi sorulan Çelik, "Bu, Türkiye'nin milli güvenliğiyle ilgili bir meselesidir. Milli güvenliğiyle ilgili bir meselede siyasi partilerin ortak tutum takip etmesi gerekir" dedi.

Çelik, görüşmenin başında Suriye sınırındaki gelişmelere de değinildiğine işaret ederek, Başbakan Davutoğlu'nun belirttiği çerçevede heyete bilgi verdiklerini sözlerine ekledi.

CHP'Lİ KOÇTAN GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, hükümet kurma süreci çerçevesinde Ankara Palas Devlet Konukevi'nde AK Parti heyeti ile yapılan ilk istikşafi görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yaptı.

Daha önce yapılan görüşmeler çerçevesinde heyetlerin bir araya geldiğini dile getiren Haluk Koç, 5 saatlik bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını, her şeyin açık yüreklilikle konuşulduğunu ifade etti.

Çeşitli müzakere başlıklarının belirlendiğini kaydeden Koç, "Uzlaşılan, uzlaşılamayan, tartışma noktası olan, mutlaka çeşitli konular var. Sonuçta bir koalisyon partisi inşa edilmiyor, bir koalisyon kurulmaya çalışılıyor" diye konuştu.

"Başından beri söylediğimiz Türkiye'yi çözümsüz bırakmamak adına kendi çıkarlarımızı öteleyip ülke çıkarlarını ön plana alan bir siyasi çizginin savunuculuğunu yürütücülüğünü yapmaya gayret ediyoruz" diyen Koç, "Önümüzdeki hafta yoğun bir şekilde hafta sonuna kadar devam edecek. Sonuçta bir uzlaşma olur ya da olmaz bu demokratik kültürü biz CHP adına götürmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye sınırında yaşanan gelişmeler

Suriye sınırında yaşanan gelişmelerin görüşmelere etkisine ilişkin soruya Koç, "Detay sorulara girersek bundan hiçbir şey çıkmaz. Suriye sınırında şiddeti artan olaylar yeni değil. Buna hazırlayan koşullar öteden beri var, bu konudaki görüşlerimiz var, dış politikada görüşlerimiz var, bunların hepsi görüşülüyor. Genel sonuca vardığında hem bir alt başlıklar altında hem de bir genelinde değerlendirme ortaya çıkar" yanıtını verdi.

"Görüşmeye girerken umutlu muydunuz? Bu umudu ileri taşıdınız mı?" şeklindeki bir başka soru üzerine Koç, şunları söyledi:

"Kesinlik arz etmeden, müsaade ederseniz bunu söylemeyelim. Amaç ülkenin çözümsüz kalmaması, hükümetsiz kalmaması, bu çalkantılı dönemde ülkenin önünü görebilmesi. Burada 7 Haziran'da verilen bir mesaj var. Bu mesaj 'çıkan sonuca göre bir araya gelip bir çözüm getirin' diyor. O noktada bize verilen sorumluluk boyutunda üstümüze düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz."

Konu başlıklarının belirlenip belirlenmediğine ilişkin olarak Koç, "Bunların daha sonra açıklanacağını, pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısının olup olmamasına göre ilk konu başlığı bütün detaylarıyla ele alınacak" dedi.

Görüşmelerdeki konu başlıkları

"Daha önce 3 ana başlıktan bahsetmiştiniz" diyen bir gazeteciye ise Koç, çeşitli alt başlıklar bulunduğunu, bunların arasında demokratikleşme, yeni anayasa, ekonomi, sosyal destek ağları, sosyal programlar, dış politika, Avrupa Birliği, güvenlik ekseninde Ortadoğu politikasının yer aldığını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber