Çavuşoğlu: Güvenli bölge oluşuyor

Türkiye'nin sığınmacılar için uzun zamandır dile getirdiği 'güvenli bölge', askeri operasyonlarla birlikte fiilen gerçekleşiyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye içinde ve hatta Irak'ta IŞİD tehdidini ortadan kaldırdıktan sonra güvenli bölgeler zaten kendiliğinden oluşacaktır" dedi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 26 Temmuz 2015 08:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çavuşoğlu: Güvenli bölge oluşuyor

Suriye sınır hattı boyunca 90 kilometre derinlikte oluşturulması planlanan ancak uzun süredir ABD vetosuna takılan 'güvenli bölge' planı nihayet gerçek oluyor. Ankara'nın İncirlik Üssü konusunda ABD ile mütabakata varmasının ardından sınırda başlattığı temizlik harekatı, sığınmacılar için bölgede güvenli alanların fiilen oluşmasını sağlıyor. Konuya ilişkin açıklamasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD'le mücadele konusunda ABD ile süren işbirliğinin somut bir çerçeveye dönüştüğünü söyleyerek, "DAEŞ ile etkin bir mücadele amacıyla çerçeve anlaşması yapıldı. Dolayısıyla amacımız DAEŞ tehdidini ortadan kaldırmaktır. DAEŞ tehdidini Suriye içinde ve hatta Irak'ta ortadan kaldırıldıktan sonra zaten kendiliğinden güvenli bölgeler de oluşacaktır" dedi.

SIĞINMACILARA DÖNME İMKANI

Türkiye'nin Suriye'de güvenli ve uçuşa yasak bölgeler oluşturulmasını savunageldiğini kaydeden Çavuşoğlu, işin insani boyutunu da ihmal etmediklerine işaret ederek şunları söyledi: "Oluşturulacak güvenli bölgelere özellikle Türkiye'deki ve komşu bölgelerdeki mülteciler ve Suriye içinde, Irak içinde yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi gerektiğini de söyleyegeldik. Dolayısıyla bu operasyonlar sonucunda, DAEŞ ile etkili mücadele sonunda DAEŞ'ten temizlenen bölgeler güvenli bölge olacak ve umarım insanlar da evlerine, yurtlarına dönme imkanı bulacaktır."

Ne olursa olsun!

IŞİD hedeflerine operasyonlar için Türkiye'deki hangi üslerin kullanıma açılacağına Türkiye ile ABD'nin ortak karar vereceğini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, "Yani ABD ve Türkiye'nin dışında hangi ülkelerin bu üsleri kullanacağı ve konuşlanacağı konusunda kararı birlikte vereceğiz" dedi. İncirlik Üssü'nün kullanılması konusunda ABD ile varılan anlaşmanın henüz yürürlüğe girmediğini hatırlatan Çavuşoğlu, üssün sonraki aşamada kullanıma açılacağını kaydetti. Türkiye'nin PKK ve IŞİD ile mücadelesini tamamen milli imkanlarıyla yaptığını vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Her türlü tehdide karşı, nereden gelirse gelsin mücadele edecek yeteneğe, kabiliyete sahibiz. Türkiye bugüne dek DAEŞ dahil yabancı terörist savaşçılarla mücadeleye etkin katkıda bulundu. Bu kapsamda 16 binden fazla yabancının ülkemize girişini yasakladık. 1600'den fazlasını yakaladık ve ülkelerine geri gönderdik. Aynı şekilde 1300'den fazla yabancının da ülkemize girişini engelledik."

Tel Abyad titredi

IŞİD'in elindeyken bir süre önce PKK'nın Suriye kolu PYD'nin kontrolüne geçen Tel Abyad kentinde dün iki büyük patlama oldu. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin hemen karşısında bulunan kentteki patlamanın ardından yükselen dumanlar sınırdan da

izlendi. Öte yandan Gaziantep-Karkamış'ın sınır komşusu Cerablus'tan da aralıklarla top sesleri duyuldu. Halep'e bağlı kentte, akşama doğru da silah sesleri yoğunlaştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber