Enerjide zararın faturası devlete

Haber Giriş : 06 Eylül 2006 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektrik fiyatlarının serbest piyasada belirlenmesinden sonra fiyatların gün içinde 159 bin liraya kadar çıkması, TEİAŞ'ın mali yapısını bozmaya başladı

Elektrik fiyatlarının serbest piyasada belirlenmesini sağlayan Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği (DUY) Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'ye (TEİAŞ) pahalıya mal oldu. Kuruluş, daha önce 112 bin liradan aldığı elektriğe ortalama 132 bin lira ödemek zorunda kalınca, elektrik üreticileri de organize sanayi bölgeleriyle (OSB) anlaşmalarını iptal ederek kamuya satış miktarını artırdı.

TEİAŞ daha önce elektriği özel sektörden saat 16.00 - 22.00 arasında 112 bin liradan, 22.00'den sonra da 55 bin liradan alıyordu. Üreticiler ile vergi yükü nedeniyle başlayan kriz sonrası 1 Ağustos'ta DUY yürürlüğe konuldu.

OSB'ler ortada kaldı

Ancak yeni uygulama sistem dengesizlik fiyatını (saatlik marjinal enerji fiyatlarının ortalaması) 132 bin liraya çıkardı. Gün içinde saatlik enerji satış fiyatlarının 159 bine kadar çıktı. Artan fiyatların TEİAŞ'ın mali dengesini olumsuz etkileyebileceği bildirildi.

Elektriği, ucuz tarifeden alan OSB'ler yerine pahalıya alan devlete satan üreticiler, 400'e yakın serbest tüketiciyle anlaşmasını sona erdirdi. Elektriksiz kalan bölgeler TEİAŞ'dan enerji istedi. Ancak alamadılar. Konu EPK'ya şikayet edildi.

DUY sistemi ile artan fiyatların üreticinin zam talebini karşıladığını belirten özel sektör yetkilileri, "TEİAŞ isterse fiyatları aşağı da çekebilir. Bu bir çeşit gizli elektrik zammı" dediler. DUY sistemine göre, sistem işletmecisi, piyasa işletmecisine, ertesi gün her bir saat için ihtiyacı olan enerji miktarını bildiriyor. Piyasaya enerji satmak veya piyasadan enerji almak isteyenlerin fiyat teklifleri en ekonomik olana göre sıralanıyor.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber