3 ayda komutan olmaz

Haber Giriş : 07 Eylül 2006 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkâri'de şehit düşen Asteğmen Zeki Burak Okay'ın annesi Neriman Okay, isyanının nedenlerini son kez anlattı: Üç ayda komutan olmaz, olursa profesyonel askerler niye var?

Annen seni yaşama gözlerini yumduğun bu yaşlardayken dünyaya getirdi Burak. Tek çocuk istiyordu, mümkünse erkek olsundu. Gözlerini açıp ilk kez sana baktığında annen kulağına şu sözleri fısıldadı: "Çok güzelsin, sana öyle güzel bakacağım ki, yaşamaya bayılacaksın, pamuklar içerisinde büyüteceğim seni."

Büyüdün arkadaş oldun, abi oldun, öğrenci oldun, sevgili oldun, sonra asker, en sonra da nişanlı oldun. Sonra ölüm haberin geldi Hakkâri'den; "Asteğmen Zeki Burak Okay, PKK pususunda şehit oldu."

Annen Neriman, cenazende çok ağladı Burak, ölümü sana hiç yakıştıramadı. Sen artık uzaklardasın Burak... Öğretmen annen Neriman Okay da, "Son röportajımı veriyorum ve artık susuyorum" diyerek seni ve isyanının nedenlerini anlattı:

"Çocukluğunda çok üzerine titredik oğlumun. Apartmanların içerisinde büyüttüm. 'Dışarıda serserisi var, katili var, uyuşturucu satıcısı var' dedim. Bir fiske bile atmadım, hiçbirimiz vurmadık. Bir sinek bile öldürmedi, değil insan öldürmek.

Mükemmel bir öğrenciydi

Üniversite sınavında Balıkesir ve Eskişehir'deki üniversitelerdeki makine mühendisliklerine puanı yetiyordu. Babası, 'Özel üniversiteyi yaz, İngilizce öğren, geleceğini düzgün kur' dedi. Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. Mükemmel bir öğrenciydi.

Bir şirkette çalışmaya başladı. Ama askerliğin önünde bir engel olduğunu düşündü. Nasıl olsa üniversite mezunu, kısa dönem yapar, bilgisayar başında olur diye düşündük.

Uzun dönem çıkınca haftalarca ağladı. Foça'da yaptı acemiliğini. Komutanına ben teslim ettim. Eğitimleri başladı, 'Annem, beni komutan yapacaklarmış' dedi. Hiç inanmadım, bu çocuktan komutan olamayacağını, ben biliyorum, kendi biliyor. Ama oldu işte. Üç ayda komutan olmaz, olursa profesyonel askerler niye var? 'Şehitlik böyle olmaz' dedim diye, beni inançsız olarak göstermeye çalıştılar. Benim annem, babam örtülü. Kuran okuyorum ben Arapça. Benim isyanım yanlışlıklara. Ben oğluma o kadar emek vermişim, fidan haline getirmişim. 23 yıl, dile kolay. Şehitliği kabul ediyorum, ama savaş böyle olmaz. Buna hakkım yok mu?"

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber