Mide ameliyatlarındaki ölüm oranı 10 kat daha fazla

Türkiye'de bu oran dünyaya göre 10 kat fazla...

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 06 Ağustos 2015 21:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mide ameliyatlarındaki ölüm oranı 10 kat daha fazla

Derya ÖZTÜRK

Rize'de Burak Pertek'in ölümüyle, ülkemizde son 1 yılda mide ameliyatlarında ölenlerin sayısı 9'a ulaştı. Prof. dr. Umut Barbaros; mide küçültme, kelepçe ya da balon yöntemlerindeki ölüm oranının dünyada binde 3 olduğunu belirterek, "Türkiye'de bu oran yüzde 3'e çıkmış durumda. Dünyadakinin 10 katı" dedi.

Rize'de geçirdiği mide küçültme operasyonundan sonra hayatını kaybeden 17 yaşındaki Burak Pertek'in ardından gözler yine obezite cerrahisi, diğer bir deyişle mide ameliyatlarına çevrildi. Mide ameliyatları nedeniyle son 1 yılda 9 kişi yaşamını yitirdi. Obezite ameliyatlarında dünyada ilklere imza atan, istanbul Üniversitesi'nden Prof. Dr. Umut Barbaros, "Obezite tedavisinde mide küçültme, kelepçe ya da balon yöntemlerindeki ölüm oranı dünyada binde 3. Türkiye'de ise bu oranlar yüzde 3'lere çıkmış durumda. Dünyadakinin 10 katı. Türkiye'de ölümlerin yüksek olmasının sebebi cerrahların ve merkezlerin bu işi eğitim almadan yapıyor olmaları. Sağlık Bakanlığı konu hakkında 'Mükemmeliyet Merkezleri' oluşturmaya çalışıyor" dedi. Kendisinin de obezite tedavisi için ameliyat olduğunu belirten Barbaros, "Bu ameliyatlardan kaçının demek hastaları ölüme mahküm etmek demek" diye konuştu.

'OBEZİTENİN BAŞKA TEDAVİSİ YOK'

Obezite cerrahisinde uzman olan Opr. Dr. Erol Vural ise obezlerin ölüm riskinin ameliyatın taşıdığı riskten çok daha fazla olduğunun altını çizdi. Vural, "Bir kişi obez ise genelde beraberinde hipertansiyon, diyabet, karaciğer yağlanması, uyku apnesi, trigliserit kolestrol yüksekliği gibi yandaş hastalıkları da mutlaka beraberinde getirir" ifadesini kullandı. 25 yıldır obezite cerrahisiyle uğraşan Opr. Dr. Mehmet Görgün de bu alandaki ameliyatların artış göstermesinin sebebinin obezitenin başka bir tedavisi olmamasından kaynaklandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber