Hayvanları piyasaya sürmeyen besiciler hüsrana uğrayacak

Fiyat artışı beklentisiyle kesim zamanı gelmiş hayvanı elden çıkarmayan üreticileri uyaran Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, "Kesim zamanı geçmiş hayvanı almıyoruz. Hayvan aşırı bekleyince yağlanıyor, tüketici almıyor" dedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 07 Ağustos 2015 09:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Hayvanları piyasaya sürmeyen besiciler hüsrana uğrayacak

Deniz ÇİÇEK

Fiyatların daha da yükseleceği beklentisiyle piyasaya sürmek yerine hayvanları elinde tutan besicilere, sektörden uyarı geldi. Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, vakti geçtikten sonra kesilen hayvanın etinin, Türk tüketicisinin damak zevkine uymadığını belirterek, "Kasaplar olarak kesim zamanı geçmiş hayvan eti almıyoruz. 100 tane dana kesmişler, bir tanesini zor beğendim" dedi. Yalçındağ, kesim zamanı gelmiş hayvanı elinden çıkarmayan işletmelere tepki göstererek, "Et fiyatı 1 lira daha yükselse, 300 kiloluk hayvandan 300 TL karı olacak. 1 liralık zam için dahi beklerler. Ancak hayvan aşırı bekleyince yağlanır. O zaman da Türk müşterisinin damak zevkine uymuyor. Müşteri bana '1 kilo kıyma ver' deyince, et mi vereceğim yağ mı" ifadesini kullandı.

HAMİLELİK ZAMANI ÇAKIŞTI, GÜNEY AMERİKA'DAN GELSİN

Yalçındağ, besilik hayvan ithalatı yapılmasını isterken, "Üretici malını kestirince yerine yenisini koyacak erkek dana bulmakta zorlanıyor. Yıl başında ithalat izni çıktı ama gelen hayvanlar hep Avrupa'dandı. Biz zaten onlarla aynı iklimi yaşıyoruz ve bu hayvanların gebelik dönemi Türkiye ile aynı. Bu hayvanların 6-8 aylık beslenme süresi var. Hayvanın piyasaya çıkması için 6 ay lazım. Bizim denizaşırı ülkelerden, Arjantin, Brezilya ve Uruguay'dan ithalat yapmamız lazım. Besilik hayvan erken gelseydi, bu sorun olmazdı" dedi.

'HAYVANI ELINDE TUTAN HÜSRANA UĞRAYACAK'

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral da besiciler tarafından bekletilen hayvanlar konusunda sektöre seslenerek, "Sadece kurban amaçlı üretim yapanlar dışında piyasaya et veren besi sektörüne tavsiyem şudur: Önümüzdeki dönemde fiyatların daha da artacağı beklentisiyle kesim olgunluğuna erişmiş hayvanları bekletmesinler. Bu eğilim daha sonra hüsranla sonuçlanır. Fiyatlar durağanlaşmaya başladı. Belli bir miktar aşağı seyredebilir. Karı maksimize edelim derken, kazanacakları paradan daha azına razı olmak zorunda kalabilirler" dedi.

'İTHALAT OLMAZSA ZAM YÜZDE 50'YE ÇIKAR'

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, Türk halkının AB ülkelerinden 2-3 kat daha pahalı et yediğini belirterek, "Et ithalatını destekliyoruz. Et ithalatı spekülatörleri de disipline eder. İthalatla et fiyatları en azından stabil hale gelir" dedi. Kopuz, kırmızı ette yüzde 30 civarında fiyat artışı yaşandığını, ithalat olmaması halinde bu oranın yüzde 40-50'ye çıkabileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber