Bilirkişiden Rektör Aşkın'a olumlu rapor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Eylül 2006 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 sanığın yargılandığı dava kapsamında, ihale çerçevesinde İspanyol Expansiyon Firmasından alınan tıbbi cihazlarla ilgili bilirkişi raporu hazırlandı.

Raporda, YYÜ ve firma arasında yapılan sözleşme kapsamında toplam 35 kalem cihazın 2003-2004 yıllarında teslim edildiği bildirildi.

Davanın 15 Hazirandaki duruşmasında, mahkeme heyetince, söz konusu ihale kapsamında tıbbi cihazlarla ilgili uzman bilirkişilerce keşif yapılmasının kararlaştırılmasının ardından, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aşyenur Cila, 19-20 Temmuzda YYÜ hastaneleri ve Tıp Fakültesinde keşif yaptı.

Keşif sonrasında hazırlanan bilirkişi raporunda, keşifler sırasında üniversitedeki öğretim üyelerinin beyanları doğrultusunda, ihale kapsamında 35 kalem cihazın büyük kısmının 2003 yılında kurularak faaliyete geçirildiği belirtildi.

İhale kapsamında alınan cihazların Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi ve Enver Arpalı Radyoloji-Radyoterapi binalarında görüldüğü ifade edilen raporda, teslimatı yapılan cihazların, teslimat yapılan dönemin en son teknik özelliklerine sahip olduğu, bugün dahi birçok devlet ve üniversite hastanelerinde bulunmayan cihazlar olduğu bildirildi.

İhale kapsamında yapılan sözleşmede, toplam 35 kalem cihazın 2003-2004 yıllarında teslim edildiği belirtilen raporda, keşif sırasında 35 kalemden 32'sinin tam ve eksiksiz şekilde çalışır halde görüldüğü, hatta bazı kalemlerde ihale şartnamesinde belirtilmeyen, ancak cihazın uygun koşullarda çalışmaları için gerekli klima, güç kaynağı, malzeme dolapları gibi ek malzemelerin firma tarafından yapıldığı kaydedildi.

Geçici kabulleri 1 yıl veya daha sonra yapılan cihazların ihale şartnamesindeki koşulları sağlamakta olduğuna, eksikleri belirtilen cihazlarda çalışmayı engelleyen durum bulunmadığına işaret edilen raporda, kesin kabul öncesi bunların tamamlanması gerektiği, toplam paketleri eksik olduğu için hiç kullanılmayan veya atıl cihazlarda üniversite ya da sanık firmanın kusurlu olmadığı, hükümetlerce alınan ve uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle durdurulan projeler (Van YYÜ, Kocaeli ve Hacettepe üniversitelerinin dış kredili projeleri) bulunduğu, bu cihazların da bu kapsamda ölü yatırımlara dönüştüğünün anlaşıldığı bildirildi.

Cihazların proforma ve teslimat faturalarının karşılaştırılma işlemini tümüyle karşılaştırmakta büyük sorunlar yaşanıldığını, cihazların özellikle proforma faturalarda birim fiyatlarının ayrı olarak belirtilmediği, başka cihazlarla toplam fiyat belirtildiği veya birim fiyatların üzerinin karalandığı belirtilen raporda, çok sayıda belgede teklif fiyatlarının görüldüğü, geliş ve gümrük faturalarını ise gönderilen paketlere ait olduğu, ancak uzman bilirkişinin ticari faturaları inceleme ve kur farklarının belirlemede bilgi ve yetkinliğe sahip olmadığı, bu nedenle mali konulurda uzman bilirkişinin tayin edilmesi gerektiği kaydedildi.

Rektör Prof. Dr. Yücel Aşkın ve 9 sanık, ?Suç işlemek için örgüt kurmak, örgüte üye olmamakla birlikte bu örgüt adına suç işlemek, suç işlemek için kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde haksız ekonomik çıkar sağlamak için manevi cebir ve tehditle ihaleye fesat karıştırmak, ayrımcılık, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verileri hukuka aykırı olarak toplamak, ihale konusu edimi ifasına fesat karıştırmak, resmi evrakta sahtecilik yapmak, resmi evrakı yok etmek, görevi kötüye kullanmak? suçlarından yargılanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber