MHP'de koalisyon beklentisi yüksek

Görüşmelerde CHP'yi samimi bulan ancak Ak Parti'nin oynayarak süreyi uzattığını savunan MHP kurmayları, bu uzatmanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ikna etmek için yapıldığını düşünüyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 12 Ağustos 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MHP'de koalisyon beklentisi yüksek

ÖNDER YILMAZ

Ak Parti ile CHP arasındaki görüşmelerin ardından liderlerin perşembe günü yeniden bir araya gelecek olmaları "koalisyon" iddialarını güçlendirirken, MHP süreci yakından izliyor.

MHP lideri Devlet Bahçeli, partilerden gelen açıklamaların ardından parti kurmaylarıyla gece geç saatlere kadar fikir alışverişinde bulunurken, toplantıda Ak Parti-CHP hükümetinin kurulmasının zorunluluk haline geldiği değerlendirmesi yapıldı. Bahçeli'nin önceki gün yaptığı açıklamasında, "erken seçim tedavülden kalktı, ikinci plana düştü" yönündeki açıklamanın gelmesi de Ak Parti-CHP koalisyonuna zorlayıcı bir stratejik adım olduğu öğrenildi. Partilerin izledikleri taktik adımlar ve yapılan açıklamaları tek tek masaya yatıran MHP yönetimi, bu süreçte CHP'yi samimi buluyor. CHP'nin uzun süreyi bulacak yüksek profilli bir koalisyon kurarak ülkeyi yönetme isteğinin içten bir tavır olduğunu değerlendiren MHP yönetimi, Ak Parti'nin ise, "oyalayıcı" tavır sergilediğini düşünüyor.

'İknaya çalışıyor'

MHP, Başbakan Davutoğlu'nun süreci zamana yayan tavrının arkasında erken seçim isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı ikna etme çabasının yattığına inanıyor. "Ak Parti oynuyor" düşüncesinde olan MHP yöneticileri, Davutoğlu'nun önünde liderlik sergilemesi için önemli bir fırsat bulunduğunu ve bu şansı değerlendirmesi gerektiğini dile getiriyor. Bahçeli ise Türkiye'nin ekonomi, dış politika ve terör gibi önemli konularda doğru politikaların ancak Ak Parti-CHP koalisyonuyla hayata geçirilebileceğini dile getirirken, kurmaylarına 1999'da Bülent Ecevit'le yaptığı koalisyon süreçlerinden örnekler veriyor. Bahçeli, Ak Parti-CHP koalisyonu konusunda şu görüşleri ifade ediyor:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi istikbali için, kendini güvene almak için bir pozisyon almaya çalışıyor. Tek başına iktidar olacağı inancıyla, bunu denemek için erken seçim istiyor. AKP ve CHP'den yapılan açıklamalara bakılırsa görüşmelerin olumlu geçtiğini görüyoruz. Biz de iyimser bakmaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı rahat bırakırsa AKP-CHP hükümeti rahatlıkla kurulur. Böylece Türkiye'de rahatlama olur. Umarız Davutoğlu, Saray'a bağımlı kalmadan koalisyon için bir karar alır."

'Sıra Türklerin gücünü göstermede'

Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Silahlar gömülüp üzerine beton dökülünceye kadar mücadelemiz devam edecek" ve "çözüm süreci şu anda buzdolabında" ifadelerini Twitter üzerinden eleştirdi. Bahçeli, "Ne var ki gömülen masum evlatlarımızdır, umutlardır, dipdiri hayallerdir. Silahları gömerlerse bir gün tekrar çıkarırlar. Boşuna söylememiş Yusuf Has Hacip; "Huzur zahmetle gelir" Acıya dayandık, sıra Türk milletinin gücünü göstermede" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber