Eker: Tarımda 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2006 22:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik" ile tarım alanında eğitim almış 10 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacağını açıkladı.

Eker, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ve bakanlık çalışmalarıyla ilgili bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 8 Eylül 2006'da yürürlüğe giren yönetmelik ile bakanlığın, yetkilendirilmiş ve sertifikalandırılmış tarımsal danışmanlık hizmeti veren kişi ve kuruluşlardan tarımsal danışmanlık hizmeti satın alabileceğini kaydetti.

Katılımcılığı sağlamak amacıyla teknik komiteler oluşturulacaklarını vurgulayan Eker, şunları söyledi:

"Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitim Merkezleri oluşturulacak ve bu merkezlerde yapılacak eğitimlerde başarılı olan kişilere Danışman ve Yayımcı Sertifikası verilecek. Çiftçiye bilgi sunan tüm kişi ve kuruluşlar kayıt altına alınacak. Tarımsal danışmanlık hizmeti alan çiftçiler desteklenecek ve çiftçilerin üretimlerinin her aşaması kayıt altına alınacak. Danışmanlar, sözleşme yaptıkları kişi ve kuruluşların tüm üretimlerinden sorumlu olacak."

Kısa bir süre sonra yönetmeliğin uygulama esaslarının da nihai şeklini alacağını ve eğitim sürecinin başlayacağını kaydeden Eker, bu yönetmeliğin uygulanması için 48 trilyon liralık bir bütçe ayırdıklarını belirtti.

Eker, gazetecilerin sorularını yanıtlarken fındık müdahale alım fiyatı açıklanmasıyla ilgili olarak, "biz zaten çok istekli değildik, üretici mağdur olmasın diye bu işe giriyoruz. Ucuz siyaset yapılıyor fındık üzerine, Türkiye'yi 1970'li yıllara götürme gayretinde olanlar var" diye konuştu.

Fiskobirlik eksperlerinin zar sallayarak fiyat tespit ettiğini, TMO'nun ise dijital teraziler kullanarak fiyat tespit ettiğini ifade eden Eker, TMO'nun Hazine garantisi olmadan bu alım-satımı gerçekleştireceğini bildirdi.

Fiskobirlik kongresi ve seçimleriyle ilgili bir soruya da Eker, "Gerek AK Parti, gerekse AK Parti hükümetinin Fiskobirlik kongresi ve seçimleriyle hiçbir alakası yoktur, müdahalesi söz konusu değildir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber