Ergenekon hakimi: Savcının kaçması kabul edilir değil

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanı iken görevden alınan Şengün, "'Gün gelir iktidar değiştiği zaman aynı tavrı görürsünüz' demiştim. Bir hukukçunun kaçması kabul edilir şey değil" dedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ağustos 2015 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ergenekon hakimi: Savcının kaçması kabul edilir değil

Esra Alus

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını yaptığı sırada hakkında çıkan iddialar nedeniyle özel yetkileri kaldırılarak Düzce Hakimliği'ne atanan Köksal Şengün, Savcı Zekeriya Öz'ün yurtdışına kaçışını değerlendirdi. Şengün, "Daha önce 'Gün gelir iktidar değiştiği zaman aynı tavrı görürsünüz' demiştim. Dediğim gibi de oldu" dedi.

İlk duruşması 20 Ekim 2008'de yapılan Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanlığını yürüten Köksal Şengün, birinci ve ikinci Ergenekon davaları kapsamında 100'ün üzerinde duruşmaya başkanlık yapmış, 13 Temmuz 2011'de sürpriz bir şekilde Bolu Düzce'ye düz hakim olarak atanmıştı. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Şengün'ün yerinin disiplin cezası nedeniyle değiştirildiğini açıklamıştı.

Hakkında şoruşturma açıldı

HSYK'nın, Şengün'e bu cezayı, aralarında Ergenekon Davası sanıklarının avukatlarının da bulunduğu kişilerle yaptığı görüşmelerde kendisine Yargıtay üyeliği vaat edildikten sonra kararlarını değiştirip sanıkların tahliyesi yönünde oy kullanmaya başladığı iddiasıyla verdiği belirtilmişti. Şengün hakkında ayrıca "görevi kötüye kullanmak" suçlamasıyla Adalet Bakanlığı müfettişlerinin de soruşturma yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

'Hukuk adına üzüntü verici'

Yaşadıkları nedeniyle 21 Ağustos 2013 tarihinde emekliye ayrılan ve akciğer kanseri tedavisi gören Şengün, eski Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün yurtdışına kaçışıyla ilgili şunları söyledi:

"Olay hukuk adına üzüntü verici. Bir zamanlar altına arabalar verilen kişiydi. Türkiye Cumhuriyeti'nde başsavcıvekilliğine kadar yükselmiş birinin sergileyeceği tavır bu olmamaydı. Çok üzüldüm. Bir hukukçunun, bir savcının yurtdışına o şekilde gitmesi hukuk adına kabul edilecek bir şey değil. Madem bir hukuksuzluk var, bir hukuk adamı olarak hukuk savaşı vermeliydi. Daha önce söylemiştim hatta bu verdiğim ifadede de yer aldı. 'Gün gelir iktidar değiştiği zaman aynı tavrı görürsünüz' demiştim. Dediğim gibi de oldu. Hukukla bu kadar oynanırsa olacağı budur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber