Davutoğlu'ndan Bahçeli'ye tepki: Bize ödevimizi millet verir

Başbakan Davutoğlu, MHP lideri Bahçeli'nin herkese ödev biçmesinin siyasi sorumluluğa uygun olmadığını belirterek, "Adama sorarlar sen ne yapacaksın, ne yapmayı düşünüyorsun? Bize siyasi ödevimizi milletimiz verir, başka kimseden ders almayız" dedi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Ağustos 2015 07:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu'ndan Bahçeli'ye tepki: Bize ödevimizi millet verir

Şerife Güzel

Başbakan Davutoğlu TRT Haber"de gündeme dair soruları cevapladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin 14. kuruluş yıl dönümü programında yaptığı konuşmada, son gelişmeleri değerlendirdi. Bütün partileri muhasebe yapmaya davet eden Davutoğlu, CHP ile koalisyon kurulamadığını ancak saygıya dayalı bir diyaloğun işletildiğini söyledi.

Devlet Bahçeli'den de randevu istediğini hatırlatan Davutoğlu, ancak Bahçeli'nin bunu bildiği halde ters şekilde davrandığına dikkat çekti. Davutoğlu, "Bunu yeni bir talepmiş gibi göstererek, Cumhurbaşkanımızla benim aramda bazı farklılıklar varmış göstererek yapılan yorumları son derece talihsiz olarak görüyorum" ifadesini kullandı.

"Çocukça bir yaklaşım"

Bahçeli'nin tavrını, "çocukça" olarak nitelendiren Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birilerinin tahrikiyle Cumhurbaşkanı ile olan ilişkimizi bir güç ilişkisine dönüştürür müyüm ya da Cumhurbaşkanımız kendi zikrettiği ilkelere aykırı şekilde kendi dava arkadaşlarıyla ihtilafa düşer mi diye bir yıldır hep beklediler. Hep istediler bir takım ayrışmalar olsun diye. Daha çok beklerler. Samimiyet ve sadakatimiz mezara kadar sürecek. Çocukça bir yaklaşımdır, Cumhurbaşkanı makamından bağımsızlığını ayırt etsin veya kendisiyle görüşelim gibi tabirler... "

"Kimseden ders almayız"

Herhangi bir şekilde birinin diğerine ödev verdiği anlayışı kabul etmelerinin mümkün olmadığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi: "Bize ödevi halkımız vermiş ve biz gereğini yapıyoruz ama MHP'den yapılan açıklamalar daha ilk geceden itibaren, kendi sorumluluğunu konuşmaktan daha çok başkalarının ne yapması gerektiğini söyleyen bir tutumu da halkımız benimsemez. O günden itibaren ve dün geceki açıklamaya kadar sürekli, 'Şu parti şununla bir araya gelsin. Şu, şunu yapsın. Öbürü bununla şunu konuşsun' diye herkese ödev biçmek, siyasi sorumluluğun gereği değil. Adama sorarlar sen ne yapacaksın, ne yapmayı düşünüyorsun? Bize siyasi ödevimizi milletimiz verir, başka kimseden ders almayız."

Seçim devadır, deva

Başbakan Davutoğlu, "Bahçeli hükümet kapısını kendisi kapattığı için erken seçimi zikrettim. Seçim bir aşıdır dedim. Biz eğer seçim gibi bir aşıyı 8 Haziran'da söyleseydik zararlı olurdu, millete saygısızlık olurdu. Bir tarafla derin görüş ayrılığı varsa diğer taraf da ana muhalefet görevini millet bana verdi diyorsa geriye ne alternatif kalıyor, millete tekrar gitmekten başka. Karşılığında, zehirdir açıklaması geldi, tam da benim randevu talep ettiğim saatlerde. Seçim hiçbir şartta zehir değildir. Seçim ve milli irade devadır, deva" dedi.

Öte yandan Davutoğlu, DAEŞ militanlarınca açılan ateş sonucu şehit olan edilen Astsubay Yalçın Nane hakkında konuşurken gözyaşlarını tutamadı. Davutoğlu'nun sözleri salondaki AK Partilileri de ağlattı.

Operasyonlarda hedef terör

Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) gelen gazetecilere seslendi. Çözüm Süreci hakkında bilgi veren Davutoğlu, 2013 Mart ayında Çözüm Süreci ilan edildiğinde PKK'nın bütün silahlı unsurlarını 2 ay içinde Türkiye'den çekme sözü verdiğini anımsattı. 2 yıl 2 ay geçmesine rağmen bunun hala tamamlanamadığını vurgulayan Davutoğlu, yoğun bir silahlanma çağrısında bulunulduğunu belirtti.

"Sabırla bekledik"

Sabırla Çözüm Süreci'nin işlemesini beklediklerini dile getiren Davutoğlu, son dönemde yaşanan terör olaylarının ardından önce DAEŞ, ardından da PKK mevzilerinin vurulduğunu vurguladı. Davutoğlu, "Bu harekat, teröre karşı bir harekattır. Nasıl Suriye'de DAEŞ'i vururken, Araplara karşı operasyon yapmamışsak, DAEŞ'e yönelttiğimiz operasyon Araplara karşı değilse Irak'ta PKK'ya karşı yaptığımız operasyon da Kürtlere karşı değildir ve Kürtleri hedef almamaktadır. Tek bir Kürt kardeşimizin sınır ötesinde burnu kanasa emin olunuz onu silecek olan biziz" ifadelerini kullandı.

Terörü desteklediler

Puslu havayı seven şer odaklarının 7 Haziran sonrası harekete geçtiğine dikkat çeken Başbakan , "Ülkemizi kriz sarmalına çevirebilmek, ülkemizi bir ateş çemberi haline getirebilmek için harekete geçtiler. Seçim meydanlarında demokrasiden bahsedenler PKK terörünün arkasında durdular ve 'sırtımızı PKK'ya dayıyoruz' diye mesajlar verdiler. Gerekirse kendimiz bedel öderiz, ama millete bedel ödetmeyeceğiz" diye konuştu.

En etkili operasyonu

Davutoğlu, bizzat kendisinin koordine ettiği güvenlik zirvesiyle PKK sığınaklarının yerle bir edildiğini vurgulayarak, "30 yılın teröre karşı en etkin operasyonları yapıldı. Bir daha o hedeflerden Türkiye'ye saldırı yapılamayacak hale getirildi" ifadesini kullandı.

3 lider bir araya gelelim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT canlı yayınında soruları yanıtladı. Davutoğlu, "Bizim erken seçim niyetimiz olsa neden bu kadar uğraşalım" dedi. Davutoğlu, şu çağrıda bulundu: "Hükümet kursak da seçime gitsek de bu kararı Cumhurbaşkanı'na gitmeden biz vermeliyiz. Şunu çok açık söylüyorum, gerekirse sayın Bahçeli ve sayın Kılıçdaroğlu ile üçlü bir araya gelelim."

CHP ile ihtimal yok

"CHP ile AK Parti hükümet kursun diyor Sayın Bahçeli. Bırakın ona biz karar verelim" diyen Davutoğlu, "CHP ile bir koalisyon görüşmesi yapmanın şu anda ihtimali yoktur" açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın telkini olmadı

Davutoğlu, şöyle konuştu: "Sadece partiden değil, dışarıdan da benimle Cumhurbaşkanımız arasında görüş ayrılığı varmış gibi algı yaratmaya çalışanların hepsini biliyorum. Cumhurbaşkanımızla her aşamada istişare ettik. Ama Sayın Cumhurbaşkanımızın en ufak bir telkini olmamıştır. Bunlar küçük ayak oyunları."

BAHÇELİ NE DİYORDU NE YAPTI

Seçim akşamı erken seçim çağrısı yapan MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin daha sonra yaptığı açıklamalar ise kafaları karıştırdı. Uzlaşmaz tavrıyla koalisyonu tıkayan Bahçeli, son olarak seçime de karşı çıktı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 7 Haziran akşamı yaptığı açıklamayla AK Parti'nin öncelikle CHP, bu olmazsa HDP ile koalisyon kurmasını, hükümet olasılıklarının olmaması halinde ise erken seçime gidilmesini istedi. Bahçeli, hükümetin kurulması için 45 günlük sürenin dolmasına az bir süre kala yaptığı açıklamalarla erken seçime karşı çıkmaya başladı. Şimdi ise pazartesi günü Başbakan Davutoğlu ile görüşecek olan Bahçeli'nin son hamlesi merakla bekleniyor.

MHP Lideri Bahçeli'nin 7 Haziran ve sonrası yaptığı açıklamalar şöyle:

7 Haziran: AK Parti, CHP ve HDP'ye koalisyon hükümeti kurmaya çağıran Bahçeli, "Eğer sonuç alınamıyorsa, Türkiye'yi AKP'nin azınlığına, birtakım çevrelerin senaryosuna mahkum etmeye de kimsenin hakkı yoktur. En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olsun"

8 Temmuz : "AK Parti ile koalisyona kapılarımız kapalı. Toplumsal çözülmeyi en iyi AK Parti-CHP çözer."

14 Temmuz: Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Bahçeli arasında görüşme gerçekleşti. Bahçeli, görüşme sonrası CHP ve HDP ile koalisyon seçeneklerinin tüketildikten sonra kendilerine gelinmesini istedi.

22 Temmuz: "Erken seçimden korkmuyoruz, seçime hazır olacak çalışmayı başlatıyoruz"

30 Temmuz: "Açılım konusu tamamen biterse elimizi değil gövdemizi taşın altına koyarız."

3 AĞUSTOS: AK Parti'nin 12 yılının aklanıp paklanmasını talep etti.

6 AĞUSTOS: AK Parti ile CHP'nin hükümeti kurmasını,26 günlük çalışmanın heba edilmemesini istedi.

9 AĞUSTOS: AK Parti ve CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinde tıkanan başlıkların hükümet kurulduktan sonra müzakere edilmesini önerdi.

10 AĞUSTOS: "Erken seçim gündemi artık tedavülden kalkmış ve ikinci plana düşmüştür. AKP ile CHP daha fazla zaman kaybına izin vermeden koalisyon zemininde fedakarlık göstermeleri ülkemiz için hayati önemdedir."

12 AĞUSTOS: "Tarihi demokrasi vazifesinden AKP ve CHP kaçmamalıdır. Davutoğlu, CHP ile koalisyonu cuma namazı sonrası kurmalı."

13 AĞUSTOS: (Davutoğlu, Bahçeli'den randevu talep etti) Yaptığı yazılı açıklamada, erken seçime karşı olduklarını belirterek, AK Parti ile CHP'nin hayal kırıklığı yarattığını kaydetti ve Başbakan Davutoğlu'nun MHP'nin şartlarını kabul ediyorsa koalisyon önerisiyle kendilerine gelmesini şart koştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber