Belediyeler gıda denetiminde yeniden yetkili

Haber Giriş : 11 Eylül 2006 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıda denetimlerinde bir kez daha çok başlılık dönemine girildi. Çankaya Belediyesi'nin Danıştay'da açtığı dava sonucunda, hem belediyeler hem de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bir kez daha gıda denetiminde yetki sahibi oldu.

Gıda denetimleriyle ilgili olarak tüm yetkinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda toplanması girişimi yargı engeline takıldı. 30 Mart 2005 tarihinde yayımlanan ve gıda denetimini düzenleyen yönetmelikle; gıda işletmelerinin kontrol ve denetimlerinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarım İl Müdürlüğü, Valilik veya İl Özel İdaresi tarafından yapılacağı öngörülmüştü. Bu yolla "gıda denetimlerinde belediyelerin mi, Tarım Bakanlığı'nın mı yetkisi olduğu" tartışmalarına son verilirken, konu Çankaya Belediyesi tarafından yargıya taşındı. Belediye Kanunu'nun gıda ürünlerini denetleme yetkilerini belediyelere verdiğini, ancak gıda denetimleriyle ilgili olarak hazırlanan yönetmelikte kendilerine hiçbir görev verilmediğine dikkat çeken Çankaya Belediyesi, yönetmeliğin iptalini istedi.

Başvuruyu haklı bulan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, gıda maddelerinde denetim yetkisini Tarım Bakanlığı'nda toplayan yönetmeliğin yürütmesini durdurdu. Gıda denetimleriyle ilgili yönetmeliğin uygulamada sıkıntı olmaması için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından ortak hazırlanması gerektiğini belirten Danıştay, söz konusu yönetmeliğin Tarım Bakanlığı tarafından tek başına hazırlanarak yürürlüğe konulmasının da hukuka aykırı olduğunu belirledi.

Çok başlılık tehlike

Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, Danıştay'ın söz konusu kararı haziranda aldığını ancak ilgili kurumlara bildirimlerin yeni yapıldığını belirtti. Gıdada en büyük tehlikenin çok başlılık olduğunu vurgulayan Ataman, "Bir an evvel bu çok başlılık durumuna son verilmeli. Yeni gıda yasasının hazırlanması aşamasında artık yetkilerin tek elde toplanması elzem nitelikte bulunuyor" diye konuştu. Belediyelerin denetime yönelik alet, ekipman, personel eksiklikleri bir yana, son derece politik yapılar olmaları nedeniyle de birbirleriyle çekişmelerinin de hiç bitmediğine dikkat çeken Ataman, "Sektörü yeni bir sorunlar yumağı ile karşı karşıya bırakmaya kimsenin hakkı yok" dedi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber