Yardımcı Doçent kadrolarındaki 12 yıllık sürenin kaldırıldığına dair İstanbul Üniversitesi 4. İdare Mahkemesi karar metni

Haber Giriş : 07 Mart 2004 04:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yardımcı Doçent kadrolarındaki 12 yıllık sürenin kaldırıldığına dair İstanbul Üniversitesi 4. İdare Mahkemesi karar metni

T.C.
İSTANBUL
4. İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO : 2003 / 1395


DAVACI VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEYEN : Mehmet Ufuk URAS
VEKİLİ : Av. Derya DEMİRKOL
DAVALI : İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
VEKİLİ : Av. Kübra AÇILAN
İSTEMİN ÖZETİ : İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümü Uluslar arası İlişkiler Anabilim Dalında yardımcı doçent olarak görev yapan davacının görev süresinin yenilenmeyeceğine ilişkin İktisat Fakültesi Dekanlığının 22.8.2003 tarih ve 2098 sayılı işlemi ile İstanbul Üniversitesi Rektörlüğünün 3.9.2003 tarih ve 23815 sayılı işleminin iptali ve yürütmenin durdurulması istenmektedir.

SAVUNMANIN ÖZETİ : İşlemin hukuka uygun olduğu savunularak davanın reddi istenilmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren İstanbul 4.İdare Mahkemesince gereği düşünüldü.
Davacının görev süresinin yenilenmeyeceğine ilişkin İktisat Fakültesi Dekanlığı'nın 22.08.2003
tarih ve 2098 sayılı işlemi ile İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'nün 3.9.2003 tarih ve 23815 sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.

2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun Yardımcı Doçentliğe atama başlıklı 23. maddesinde "a. Bir üniversite biriminde açık bulunan yardımcı doçentlik isteklilerin başvurması ile rektörlükçe ilan edilir. Fakültelerde ve fakültelere bağlı kuruluşlarda dekan, rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokullarda müdürler; biri o birimin yöneticisi, biri de o üniversite dışından olmak üzere üç profesör veya doçent tesbit ederek bunlardan adayların herbiri hakkında yazılı mütalaa isterler. Dekan veya ilgili müdür kendi yönetim kurullarının görüşünü de aldıktan sonra önerilerini rektöre sunar. Atama, rektör tarafından yapılır.

Yardımcı doçentler bir üniversitede her seferinde ikişer veya üçer yıllık süreler için en çok 12 yıla kadar atanabilirler. Her atama süresi sonunda görev kendiliğinden sona erer.
b. Yardımcı doçentliğe atamada aranacak şartlar:

1- Doktora veya tıpta uzmanlık ünvanını veya Üniversitelerarası Kurul'un önerisi üzerine Yükseköğretim Kurulunca tesbit edilecek belli sanat dallarının birinde yeterlik kazanmış olmak.

2- Fakülte, enstitü veya yüksekokul yönetim kurulunca, biri o dilin öğretim üyesi olmak üzere seçilecek üç kişilik bir Jüri tarafından; sınava girenin kendi bilim alanında Türkçe'den yabancı dile, yabancı dilden Türkçe'ye 150-200 kelimelik bir çeviriyi kapsayan yabancı dil sınavını başarmak hükmüne yer verilmiştir.

4584 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun Bir Maddesinin Değiştirilmesi ile Bu Kanuna Geçici Maddeler Eklenmesine Dair Kanunun 2. maddesi ile 2547 sayılı Kanuna eklenen Geçici Madde 47 ile yardımcı doçentlik kadrosunda görev yapan öğretim elemanlarının çalışma sürelerindeki sınırlama kaldırılmış ve maddede belirtilen haklardan yararlanmak isteyenlere, bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren kurumlarına iki ay içinde başvurmaları şartı getirilmiştir.

Dava dosyasının incelenmesinden; davacının İ.Ü. İktisat Fakültesi, İktisat Bölümü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalında yardımcı doçent kadrosunda görev yaptığı, davacının yardımcı doçentlik kadrosu sözleşmesinin 2003 Eylül ayında sona erecek olması nedeniyle 15.8.2003 tarihinde sözleşmesinin yenilenmesi istemiyle İktisat Fakültesi Dekanlığı'na başvurduğu Dekanlığın 22.8.2003 tarih ve 2098 sayılı işlemi ile "davacının yardımcı doçentlik kadrosunda 12 yılını doldurmuş olduğundan" bahisle talebinin reddedildiği İ.Ü. Rektörlüğünün 3.9.2003 tarih ve 23815 sayılı işlemi ile de davacının 2.9.2003 tarihinden itibaren kadro ile ilişiğinin kesilmesi üzerine görülmekte olan bu davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Yukarıda anılan 4584 sayılı Yasanın bu düzenlemesi bir af yasası kapsamında olduğu halde geçici47. maddenin ikinci fıkrasıyla daha önce süreli bir görev olan yardımcı doçentlikte çalışma süresi sınırlaması kaldırılmakla genel bir düzenleme yapılmış olmaktadır. Bu durumda şekli olarak süre sınırlaması getiren 23/a maddesinin 3.bendi hala yürürlükte görünse de daha sonra çıkartılan yeni yasa ile 2547 sayılı Yasaya eklenen geçici 47. madde hükmü doğrultusunda yardımcı doçentler açısından süre sınırlamasının var olduğundan bahsetmek mümkün değildir.

4584 sayılı Yasa hükümleri uyarınca yardımcı doçentlerle ilgili çalışma süresinin sınırı olan 12 yıla kadar atanabilme koşulu kaldırılmış olduğu, iki ay içinde başvuru şartını öngören geçici 47.maddenin yürürlüğe girdiği tarihte davacının henüz 12 yılını doldurmamış olduğu hususları dikkate alındığında davacının sözleşmesinin yenilenmesi isteminin salt 12 yılın dolduğu gerekçesiyle reddedilmesinde hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle; açıkça hukuka aykırı bulunan ve uygulanması halinde davacının giderilmesi olanaksız zararlarına neden olabilecek nitelikteki dava konusu işlemin yürütülmesinin teminat aranmaksızın dava sonuna kadar durdurulmasına 25.12.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

BAŞKAN
Sıddık YILDIZ

ÜYE
Sebahat TURAN

ÜYE
Şahika AYDIN ÜNAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber