Davutoğlu: Bahçeli koalisyona hayır dedi

MHP Lideri Bahçeli ile görüşmesi sonrası açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, "Koalisyon için bir yol görünmüyor" dedi. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı ile istişare ettikten sonra gerekirse görevi iade edeceğini söyledi.

Haber Giriş : 17 Ağustos 2015 18:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Bahçeli koalisyona hayır dedi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hükümet kurma çalışmaları kapsamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya geldi.

Görüşme, Bahçeli'nin Meclis'teki makamında basına kapalı gerçekleşti. Yaklaşık 2,5 saat süren görüşme sonrası ilk açıklama Davutoğlu'dan geldi.

Davutoğlu'nun AK Parti Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bahçeli ile bir görüşme gerçekleştirdik. Yol haritasını kararlılıkla sürdürüyoruz. Kılıçdaroğlu ile yaptığımız görüşme netice vermemesi üzerine Sayın Bahçeli ile bir araya geldik.

MHP Genel Başkanı Bahçeli ile son derece samimi ve dürüst, açık yürekli bir görüşme yaptık. Daha önce kamuoyuyla paylaşmış olduğu 4 konuyu da gündeme getirerek, bunlar tek tek ele alındığında AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Kendisinin yaklaşımını saygıyla karşıladığımı ifade ettim.

Kısa süreli bir seçim hükümetini de desteklemeyeceklerini söyledi. Erken seçim kararı ile ilgili Meclis'teki toplantıya katılacağını ama erken seçime destek vermeyeceklerini de ifade etti. Terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimizi ifade ettim.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: "Maalesef, çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu ile CHP AK Parti koalisyonu çerçevesinde, gerekse Sayın Bahçeli'yle MHP koalisyonu oluşturulmasının zemininin olmadığı açık şekilde ortaya çıkmış bulunmaktadır.

Konuyla ilgili kararımızı MKYK'da ve Cumhurbaşkanımızla istişare ettikten sonra vereceğiz.

Sayın Bahçeli, AK Parti ile bir koalisyon imkanını mümkün görmediğini ifade etti. Daha sonra olabilecek senaryoları yine kendisi gündeme getirerek 'bir koalisyon mümkün görülmüyor, AK Parti ile kısa süreli bir seçim koalisyonu mümkün görülmüyor.

Sayın Bahçeli Azınlık hükümetine destek, kısa süreli bir erken seçim hükümeti veya bir erken seçim kararının da mümkün olmadığını, bunlar geldiğinde kendilerinin 'hayır' diyeceklerini ifade etti. Olağanüstü bir toplantı yapılır, Meclis açılırsa erken seçim teklifiyle gelmeniz halinde buna da katılır ve 'hayır' deriz, dedi.

Hiç bir kapıyı kapatmış değiliz, ancak şu anki tablo itibarıyla koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde tevdi edilmiş olduğu için bununla ilgili elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim.

9 Temmuz'dan bu yana olabilecek bütün yolları denediğime inanıyorum. Üretilebilecek bütün formülleri muhataplarımla paylaştığıma inanıyorum. Bugün dört formül üzerine konuştuk. Ama zemin yoksa, karşı muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerinde saygım sonsuz. Bu anlamda bir yeni adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. Dolayısıyla MKYK yetkilendirmiş olduğu için MKYK ile paylaşır paylaşmaz sayın cumhurbaşkanımız ile istişare edeceğim ve o istişare neticesinde gerekmesi halinde tabi ki görevi iade edeceğim."

'Başbakan çok güzel açıklama yapacak'

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin görüşmesi saat 14:20'de başladı ve 16:45 civarlarında sona erdi. Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nde 17:30'da açıklama yapacak. Ardından da Bahçeli'den bir açıklama bekleniyor.

Görüşmeye AK Parti'nin nasıl bir teklifle gideceği resmen açıklanmadı ancak gündemdeki tüm seçeneklere MHP'nin bakışı biliniyor. MHP Genel Başkanı daha önce seçim hükümetlerine ve erken seçime destek vermeyeceklerini açıkladı. Bahçeli yaptığı son yazılı açıklamada ise AK Parti'yi bir kez daha CHP ile görüşmeye çağırdı. Ancak iki parti arasında bu yönde bir görüşme olmadı. Başbakan Davutoğlu ise görüşmeden bir gün önce MHP ile temasları yürüten AK Parti heyeti ile bir toplantı yaptı. MHP lideri ise partisinin Merkez Yönetim Kurulu'ndan görüşme için tam yetki aldı.

AK Parti ile CHP arasında bir ay boyunca yapılan koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmamıştı. Bu görüşmelerin sonunda bir açıklama yapan Başbakan Davutoğlu, daha önce bir kez daha görüşmeye açık kapı bırakan MHP lideri Bahçeli'den randevu isteyeceğini açıklamıştı. Ancak MHP'nin koalisyon konusunda katı şartları olduğunu hatırlatan Başbakan, bundan sonra Türkiye'nin önündeki en güçlü seçeneğin erken seçim olduğunu da sözlerine eklemişti.

Davutoğlu, Bahçeli'ye bu tekliflerle gidecek

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber