Vali yardımcısının geçirdiği kaza ile ilgili soruşturma

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Eylül 2006 14:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyarbakır Vali Yardımcısı A. Serdar Polat'ın yol bakım ve onarım çalışmasının yapıldığı Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunda maddi hasarlı trafik kazası geçirmesi üzerine, Valilikçe soruşturma açıldı ve müteahhit firma hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır Vali Yardımcısı Polat, 26 Temmuz 2006'da, yol bakım ve onarım çalışmasının yapıldığı Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunun 25.

kilometresinde trafik kazası geçirdi.

Diyarbakır-Şanlıurfa kara yolunun 25. kilometresinde yolun bakım, onarım ve işaretlemesinden sorumlu kuruluş tarafından uyarıcı levha ve işaretleme yapılmadan yola mucur döküldüğü, kazanın bu nedenle meydana geldiği iddiası üzerine, Valilik İdare Kurulu Müdürlüğünce, inceleme yapmak üzere Vali Yardımcısı Erol Özer görevlendirildi.

Özer, Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü asfalt başmühendisliğinde görevli inşaat mühendisleri Reşit Öksüzoğlu, İrfan Aksu ve Ruken Ecer ile görevli polis memurlarının ifadesini aldı.

3 MÜHENDİS HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI

Alınan ifadeler çerçevesinde, Vali Yardımcı Özer tarafından bir rapor hazırlandı. Başmühendisler Öksüzoğlu, Aksu ve Ecer'in "karayolunun 25.

kilometresinde işe başlama tarihi olan 7 Temmuz 2006 günü ve daha sonra 19 Temmuz 2006 günü trafik ikaz levhalarının bulunduğu" şeklinde verdikleri ifadelerin de yer aldığı rapor, Valilik İdare Kurulu Müdürlüğüne verildi. Raporda, beyanın doğruluğundan şüphe olmadığı, ancak yolun ve bu yolda seyreden araçların, can ve mal güvenliği için alınan tedbirlerin sürdürülmesi ve bu durumun da sürekli kontrol edilmesi gerektiği kaydedildi. Olay yeri kaza tutanaklarının incelenmesi ve olayla ilgili tanıkların dinlenmesi sonucunda, olay yerinde herhangi bir işaret ya da levhaların bulunmadığının, gerek kaza raporlarında, gerekse kaza öncesinde yoldan geçen tanık sürücü beyanlarında açıkça görüldüğü ifade edildi. Raporda, şöyle denildi: "Bu ifadelerden, yolun yapım ihalesini alan Bahçel Ticaret Kollektif Şirketi tarafından yapılan yol çalışması sırasında bu levhaların kaldırıldığı ve tekrar yerine konulmadığı sonucuna varılmaktadır. Bu durumda hem inşaat yetkililerinin hem de bunu kontrolle görevli olan yetkililerin açık bir şekilde ihmali ortaya çıkmaktadır. Bu tür ihmallere çok sık rastlanması nedeniyle daha önce de Karayolları 9. Bölge Müdürlüğüne, Diyarbakır Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü tarafından 31 Mart 2005, 6 Mayıs 2005 ve 6 Eylül 2005 tarihlerinde çeşitli ikaz yazıları yazılmıştır." Rapor üzerine İl İdare Kurulu Müdürlüğünce alınan kararla 3 başmühendisin yol çalışması sırasında yol emniyeti için gerekli önlemleri almadıkları ve alınan güvenlik önlemleri konusunda müteahhit firmayı yeterince kontrol etmemeleri nedeniyle maddi hasarlı trafik kazasının meydana gelmesine sebebiyet vermek suretiyle memuriyet görevini ihmal ettikleri belirtilerek, 4483 sayılı memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yargılanması hakkında kanunun 6. maddesi uyarınca, söz konusu başmühendisler hakkında soruşturma izni verildi. Olayda kaza raporu ile de kusurlu olduğu anlaşılan Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü adına ihale ile iş yapan Bahçel Ticaret Kollektif Şirketi yetkilileri, Yunus Bahadır ve Rabia Nuray Çelikkanat hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber