'Yurtdışı oylarıyla 15 vekil seçilsin'

Ak Parti, yurtdışını ayrı bir seçim bölgesi olarak düzenleyen ve 15 milletvekili kontenjanı ayrılmasını öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Ağustos 2015 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yurtdışı oylarıyla 15 vekil seçilsin'

Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop'un imzasını taşıyan teklifle, yurtdışı seçmenin, yurtdışı seçim çevresinde istediği sandıkta oy kullanabilmesi de öngörüldü.

Yeneroğlu yaptığı açıklamada, yurtdışındaki vatandaşların ilk kez 2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde bulundukları ülkelerde oy kullanma imkanı bulduklarını, 7 Haziran seçimlerinde de 1 milyondan fazla vatandaşın oy kullandığını anımsattı. Yeneroğlu, "Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız, yurtdışının seçim bölgesi olmaması nedeniyle kendilerini TBMM'de doğrudan temsil edecek milletvekillerine sahip değiller. Yasa teklifinin kabul edilmesi durumunda tesis edilecek yurtdışı seçim çevresiyle birlikte yurt dışındaki vatandaşlarımızın doğrudan temsilinin önündeki yasal ve yapısal eksikliğin giderilmesi sağlanacaktır" dedi.

Yurtdışının ayrı bir seçim çevresi olarak öngörüldüğünü belirten Yeneroğlu, "Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olan 2.8 milyon seçmenin toplam seçmen içindeki oranı, vatandaşlarımızın ülke dağılımları ve seçim kanunu dikkate alınarak yapılan değerlendirmelerle 15 milletvekilinin diasporamıza makul bir temsil imkanı sağlayacağı düşünülmektedir" görüşünü dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber