Şirketini devlet adına denetlemiş

Soma'da 301 işçinin hayatına mal olan facianın yaşandığı madende Hazırlık Başmühendisi olan Artan Ersoy'un aynı zamanda devlet adına çalıştığı kurumu denetlediği ortaya çıktı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2015 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şirketini devlet adına denetlemiş

Taylan YILDIRIM

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili sekizi tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Sorgusu yapılan tutuklu sanıklardan Hazırlık Başmühendisi Ertan Ersoy'un hem kamu kurumu olan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) adına maaşlı çalıştığı, 'Teknik nezaretçi' olarak şirketin eksikliklerini denetlediği, hem de üretimin ilk ayağı olan bölümün başında olduğu ortaya çıktı.

Ocağı denetliyor

Duruşmada, Hazırlık Başmühendisi Ertan Ersoy'un sorgusu yapıldı. Ocaktaki eksiklikleri 15 günde bir dolaşıp tespit ettiğini ve bunu da Teknik Nezaretçi Defteri'ne kaydettiğini anlatan Ersoy'un verdiği bilgiler, kendisinin başka bir görevinin daha olduğunu ortaya çıkardı. Buna göre Ersoy, Kamu kurumu TKİ ve MİGEM adına, maaşlı olarak çalıştığı ocağı da denetliyordu. Görevinde bağımsız olması gereken Ersoy, kendisini ayrıca Teknik Nezaretçiliğe, faciadan dolayı tutuklu bulunan İşletme Müdürü Akın Çelik'in getirdiğini de anlattı.

Ekip başı ama..

Ocaktaki olası bir olayda kurtarma ekibinde tahlisiyeci olan Mehmet Ali Günay Çelik ise ocaktaki yangının çıkış nedeni tahmininin sorulması üzerine, "İyi inceleme yapılması gerekiyor. İşçilerin hatasından ufak bir yangın çıkmış olabilir. Söylemeden bırakmış ve bunun üzerine yangın büyümüş olabilir" iddiasında bulundu. Bunun üzerinde salondaki madenci yakınları, Çelik'e tepki gösterdi. Çelik, acil eylem planındaki yeri ve görevi sorulduğunda ise, 'bilmiyorum' yanıtını verdi. İş güvenliği ve sağlığı konusunda teorik eğitimi almadığını avukatların soruları üzerine anlatan Mehmet Ali Günay Çelik, ekipbaşı diye isimlendirdiği ancak dayıbaşı oldukları ileri sürülen kişilerin ise, madenciliği bildikleri için güvenlik açısından çalışmalarını önemli bulduğunu söyledi. Bir avukatın madencilerden 210'unun S panosunda hayatını kaybettiğini, ancak yakındaki 340 nefesliğinin bilinip bilinmediğini sordu. Çelik ise, "Amirlerin hepsi biliyordu. İşçilerin de çoğu biliyordur. Oraya sığınan 5 kişiyi biz kurtardık" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber