Avrasya Tüneli'nde tarihi gün

Başbakan Ahmet Davutoğlu Avrasya tünelinin kazı çalışmalarına katıldı. Yapılan son hamke ile ilk defa Asya ve Avrupa deniz altından birbirine bağlanmış oldu.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 22 Ağustos 2015 17:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avrasya Tüneli'nde tarihi gün

Avrasya Tüneli'nin Anadolu yakasında başlattığı tünel açma işlemi, 3 bin 340 metrelik kazı çalışmasının ardından bugün Çatladıkapı'da sona erdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu Çatladıkapı'daki şantiyeye gelerek çalışmalar hakkında brifing aldı. Davutoğlu İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın fikrini paylaşarak tünelin toplam uzunluğu kadar muhtaç kişiye dağıtılmak üzere kurban kesileceğini söyledi. Tünelin toplam uzunluğu ise 3 bin 340 metre.

Avrasya Tüneli Projesi'nde (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi), TBM (tünel açma makinesi) diye adlandırılan makineyle deniz altında delinen tüneldeki kazı işlemi bugün tamamlandı.

Planlanan, Başbakan Davutoğlu'nun tünel kazma işleminin sona ereceği 25 metre derinlikteki kazı alanına inmesiydi. Ancak güvenlik gerekçesiyle bundan vazgeçildi. Bunun yerine Başbakan Davutoğlu telsizle, TBM adlı tünel açma makinesinin operatörüne talimat verdi.


Projenin deniz altı bölümü Harem ve Çatladıkapı arasını bağlıyor.

Davutoğlu telsizle talimatını verirken, "Kıtaları birleştiren nesillerin torunları olarak sizlerle gurur duyuyoruz. Kıtalararası yolculukta kazasız belasız hayırlı yolculuk diliyoruz. Emekleriniz için sağolun, biz de buradan heyecanla takip ediyoruz" dedi. Davutoğlu, "Ya Allah Bismillah" diyerek son delme işlemenin başlamasının talimatını verdi. Delme işlemi ikindi ezanı okunurken tamamlandı. Davutoğlu bunun üzerine, "Hoş geldiniz Avrupa'ya, Tünelin açılması tamamlanırken bu tarafta ezan başladı. Hayırlı bir yolculuğu ezanla bitiriyorsunuz" diye konuştu. Davutoğlu son olarak," Fatih'in gemileri karadan yürütmesinden sonra nesiller boyunca anlatılacak büyük bir destan yazdınız"diyerek görevlilere tekrar teşekkür etti.

Günde 8-10 metre ilerleyerek bugüne gelen tünel açma işleminde özel olarak geliştirilen Tünel Açma Makinesi (TBM) kullanıldı.Asya yakasından başlayan tünel kazısı Avrupa yakasında sona erdi. Asya kıtasında Haydarpaşa şantiyesinde, dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle 19 Nisan 2014 tarihinde start alan işlem 16 ay sonra bitti. Projenin tamamının 2017 yılının ilk çeyreğinde bitirilmesi planlanıyor.

Başbakan, şantiye merkezinde yetkililerle birlikte telsizle yeraltına komut verirken bir kamera da delme işlemini canlı olarak yayınladı. Görüntü şantiyeye kurulan tören çadırında dev ekrana yansıtıldı. Bu sırada proje çalışanları da cep telefonlarıyla kendileri için tarihi olan bu anı görüntüledi.


Projede kullanılan tünel açma makinası

3.340 KURBAN KESİLECEK

Bu arada kazı işlemi tamamlanırken Başbakan Davutoğlu, Kadir Topbaş'ın kendisine söylediği dileği paylaştı. Buna göre tünelin toplam uzunluğu kadar muhtaç kişiye dağıtılmak üzere kurban kesileceğini söyledi. Tünelin toplam uzunluğu 3 bin 340 metre.

PROJENİN BÖLÜMLERİ

Avrupa Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi 5,4 kilometrelik sahil yolu Kazlıçeşme'ye kadar 6 şeritten 8 şeride çıkarılıyor. Yaklaşık 1,5 kilometrelik kısım yer kotunun altına alınarak, kavşak düzenlemeleri ve yan yollar yapılıyor.

Boğaz Geçişi 5,4 kilometre (TBM ve NATM tünellerden oluşuyor.)

Asya Yakası Yol ve Kavşak Düzenlemesi D-100 karayolunun 3800 metrelik bölümünde yol ve kavşak düzenlemesi ile mevcut yol 6 şeritten 8 şeride çıkarılıyor.

Proje bilgileri:

Proje toplam boyu 14,6 kilometre

Tünel kısmının boyu 5,4 kilometre

TBM (Deniz altındaki kısım) tünel toplam boyu 3,34 kilometre

En derin noktanın deniz yüzeyinden derinliği 106 metre

Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı 55 metre

Denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği 62 metre

Bu noktada tünel üstündeki örtü kalınlığı 26 metre

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber