Kamu Personel Kanunu Taslağı Nisan ayı içinde Bakanlar Kurulu'na getirilerek tartışmaya açılacak.

Haber Giriş : 08 Mart 2004 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Personel Kanunu Taslağı Nisan ayı içinde Bakanlar Kurulu'na getirilerek tartışmaya açılacak.

Taslağa göre, MGK Genel Sekreterliği ile Başbakanlık dahil bakanlık müsteşarlıkları istisnai kadro haline getiriliyor.

İlgili kurumların Ocak ayından bu yana üzerinde çalıştığı Kamu Personel Kanunu Taslağı Nisan ayı içinde Bakanlar Kurulu'na getirilerek tartışmaya açılacak. Yeni tasarıya göre, MGK Genel Sekreterliği, ile Başbakanlık Müsteşarlığı dahil bakanlık müsteşarlıkları istisnai kadro haline getiriliyor. Taslak, Cumhurbaşkanlığı ve TBMM'nin istisnai kadrolarını daraltırken, Başbakanlık'ın istisnai kadrolarında ise esneklik getiriyor. Eşit işe eşit ücreti kanun maddesi haline getiren taslak, kamu çalışanlarına grev yasağı da getiriyor. Taslağın getirdiği yeniliklerden biri performans değerlendirmesi. Görevin yürütülmesinde gösterilen gayret ve başarıyı ödüllendirmeyi amaçlayan taslak, bunu kanunun temel ilkeleri arasına koyuyor. Memurların performansı bundan sonra ayrıca sicil raporlarıyla değerlendirilecek.

Kamu çalışanları arasındaki ücret dengesizliğini de gidermeyi amaçlayan taslak, yıllardır bütün sendikaların savundukları "eşit işe eşit ücret"i temel ilkelerden biri haline getiriyor.

İşkence tazminatları Hazine'den
Vatandaşın uğradığı zarardan dolayı, zarara uğramasına sebep olan personel aleyhine değil, ilgili kurum aleyhine dava açabilecek. Personel tarafından para ya da para hükmündeki değerli kağıtların zimmete geçirilmesi durumunda zimmete geçirilen tutar hukuki süreç tamamlanmadan Hazine tarafından hak sahibine ödenecek. Kurum ise söz konusu tutarı personele ödettirme hakkını mahfuz tutacak. Taslakta, işkence ya da zalimane, gayri insani veya haysiyet kırıcı suçlar sebebiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce verilen kararlar sonucunda ödenecek tazminatların ilgili personele ödettirilmesi konusunun da kurumun inisiyatifinde olacağı hükme bağlanıyor. Memurların resmi görevleri ile ilgili kullandıkları araç gereç ve resmi belgeleri yetki verilen yerler dışına çıkaramayacağı hükmünü de getiren kanun taslağı, bunların özel işlerde kullanılması yasağını da getiriyor.

İşte yeni istisnai kadrolar
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile TBMM Genel Sekreterliği, Genel Sekreter Yardımcılığı, Özel Kalem Müdürlüğü ve Danışmanlıkları.
Başbakanlık ve Bakanlıkların Müsteşarlık, Müşavirlik, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği ve Özel Kalem Müdürlükleri ile Başbakanlık Basın Müşavirliği ve Bakanlar Kurulu Sekreterliği.
MGK Genel Sekreterliği Müşavirlikleri, Hukuk Müşavirliği ve Genel Sekreterliği.
Valilikler.
Büyükelçilikler, Elçilikler, Daimi Temsilcilikler, Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirlikleri.
Din İşleri Yüksek Kurulu üyelikleri.
Uluslararası ün yapmış üstün yeteneklere sahip devlet sanatçılarının Devlet Konservatuarları'nda görevlendirilecekleri kadrolar.
MİT Müsteşarlığı memurlukları.

Memurlar sınıflara ayrılıyor

Taslak ile memuriyet sınıfları da yeniden düzenleniyor. Yeni sınıflar şöyle:
Yönetim Hizmetleri Sınıfı
Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı
Yurtdışı Hizmetleri Sınıfı
Denetim ve Uzmanlık Hizmetleri Sınıfı
Hukuk Hizmetleri Sınıfı
Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı
Sağlık Hizmetleri Sınıfı
Teknik Hizmetler Sınıfı
Emniyet Hizmetleri Sınıfı
Danışma, Bilişim ve Büro Hizmetleri Sınıfı
Din Hizmetleri Sınıfı
Destek Hizmetleri Sınıfı
Milli İstihbarat Hizmetleri Sınıfı

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber