OECD gözüyle Türkiye'de eğitim: Matematik kötü, öğretmen maaşları yüksek

Haber Giriş : 14 Eylül 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye'nin gayri safi yurtiçi milli hasıladan (GSYİH) eğitime en az pay ayıran ülkeler arasında yer aldığını bildirirken, öğrencilerin matematik performasları üye ülkelerin ortalamasının altında kaldı. Türkiye öğretmenlerin maaşlarının GSYİH'ye oranı açısından ise üst sıralarda yer aldı.

Avrupa ülkeleri ve ABD dahil gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin üye olduğu OECD'nin her yıl yayımladığı "Education at a Glance" raporunun 2006 versiyonu açıklandı. Raporda eğitimciler, politikacılar, öğrenciler ve velilere OECD ülkelerinin yanı sıra OECD dışındaki bazı ortak ülkelerde de eğitim alanındaki performans ve politikalar hakkında bilgi verildi.

TÜRKİYE'NİN MATEMATİK PERFORMANSI DÜŞÜK

Raporda, OECD'ye üye ülkelerde 15 yaşındaki öğrenciler arasında yapılan matematik bilgi performansında Finlandiya, Kore ve Hollanda diğer ülkelerindeki ortalamadan daha yüksek başarı sağlarken Türkiye başarı sıralamasında sonlarda yer aldı. Avrupa ülkelerindeki öğrencileri genel olarak matematik bilgisi açısından ?tatminkarö sıralarda bulunurken, Türk öğrencileri OECD'deki en geri 11 ülkenin öğrencileri arasında kaldı.

ÖĞRETMEN MAAŞLARI YÜKSEK

Rapora gore, Türkiye ilköğretim ve ortaöğretimin alt kademesinde en az 15 yıl deneyimli öğretmenlerin maaşlarının kişi başına düşen GSYİH'ya oranının açısından iyi durumda olan ülkeler içinde. Macaristan, İzlanda, Norveç, Polonya ve İsrail'de öğretmen maaşları açısından en düşük; Kore, Meksika ve Türkiye en yüksek ülkeler oldu.

EĞİTİM BÜTÇELERİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün raporunda Türkiye örneğine de başvurulan saptamalardan kimileri de şöyle:

"-OECD ülkelerinde eğitim harcamaları GSYİH'nin ortalama yüzde 5,9'u olup, yüzde 3,7 (Türkiye) ile yüzde 8 (İzlanda) arasında değişmektedir.

-Tipik bir OECD ülkesinde eğitim alanında öğrenci başına yapılan harcama ilköğretim düzeyinde yılda 5 bin 450 dolar, ortaöğretimde 6 bin 962 dolar, yükseköğretimde 11 bin 254 dolardır. OECD ülkeleri teorik ilköğretim ve ortaöğretim süresi boyunca öğrenci başına ortalama 77 bin 204 dolar harcamaktadır.

-Toplam rakamlar Meksika, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Türkiye, Brezilya, Şili ve Rusya'da 40 bin doların altında iken ABD dahil gelişmiş Avrupa ülkelerinde 100 bin dolar ve üzerindedir.

-Üniversite öğretiminde, 34 OECD ülkesinin 7'sinde öğrenci başına harcama azalmıştır, çünkü öğrenci sayısı son yıllarda yüzde 30 artmıştır. Öte yandan Yunanistan, Macaristan, İrlanda, Meksika ve Şili'de öğrenci sayısında büyük artışlar olmasına rağmen öğrenci başına yapılan harcama önemli oranda artmıştır. 27 OECD üyesi ve ortak ülke arasında yükseköğretim kademesi öğrenci sayısının yüzde 10'dan az arttığı ülkeler yalnızca Avusturya, Kanada, Danimarka, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye olmuştur.

-Yükseköğretim kademesi için özel finansman oranı Danimarka, Finlandiya, Yunanistan, Norveç ve Türkiye'de yüzde 5'ten az iken, Avustralya, Japonya, Kore, ABD ve Şili'de yüzde 50'den fazladır. Özel finansmanın çoğu özellikle öğretim ücretleri şeklinde hane halklarından gelmektedir. Ülkelerin dörtte birinde öğretim ücreti alınmamakta olup, diğer ülkeler arasında ücret düzeylerinde değişiklik görülmektedir."

RAPOR AVUSTURYA'YI KARIŞTIRDI

OECD raporunun açıklanması Avusturya basınını karıştırdı. Başta devlet televizyonu ORF olmak üzere gazetelerde, "En öz ifadeyle: Sadece Türkiye Avusturya'dan daha az üniversite öğrencisi yetiştiriyor" ifadesi yeraldı. Avusturya'nın üniversite mezunu sayısının Türkiye'yle yakın olması ülke basınında eleştirildi. (ANKA)

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber