Liselerde 'sisteme sıkışan' öğrenciler çözüm arıyor

Haber Giriş : 18 Eylül 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liseleri dört yıla çıkarınca sınıfta kalan öğrenciler 'iki sistem' arasında kaldı. Devam edeceği sınıf seviyesi bulunmayan öğrenciler için bakanlık bir genelge yayımladı. Genelgeye göre aynı seviyede sekiz öğrencinin sınıfta kalması durumunda ayrı bir grup açılacak. Eğer bu sayı sekize ulaşmazsa öğrenci ya başka bir okuldaki gruba katılacak ya da açık öğretim lisesine devam edecek. Genelgeye tepki gösteren veliler, önerilen çözümlerde öğrencinin psikolojik durumunun düşünülmediğini belirtiyor.

MEB'in aşamalı olarak geçtiği 'liselerin 4 yıla çıkarılması' uygulaması, sınıf tekrarına kalan ve değişen sistem nedeniyle arada sıkışan öğrencilerin velilerini isyan ettirdi. Bakanlığın, iki sistem arasında kalan öğrencilerle ilgili yayımladığı genelgede sunduğu çözüm önerilerini yeterli bulmayan veliler, tepkilerini gerekçeleriyle birlikte açıklayan ve çözüm önerisi getiren bir rapor hazırladı. Veliler bu raporu Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e sundu. Veliler, devam edeceği sınıf seviyesi bulunmayan öğrencilere 'başarısız oldukları derslerden borçlu olarak bir üst sınıfa geçme' hakkı tanınmasını istedi.

MEB'in, başarısızlık veya devamsızlık nedeniyle sınıf tekrarına kalan ve eskiyle yeni sistem arasında sıkışan öğrenciler için çözüm önerileri getirdiği genelgede, velilerin itiraz ettikleri maddelerse şöyle:

Madde: Aynı sınıf alan/dalda en az sekiz öğrenci bulunması halinde okullarda grup oluşturularak öğrenimlerine kendi statülerinde devam edeceklerdir.

İtiraz: Bu öğrenciler 'ibretlik denebilecek şekilde oluşturulan sınıfta kalanlar sınıfı'nda adeta 'tecrit edilmiş' olarak eğitim görecek.

Madde: Okullarda grup oluşmaması halinde kayıtları okullarında kalmak kaydıyla, başka bir okulda il/ilçe milli eğitim müdürlüklerince belirlenen alan/dal açılacak, öğrenim görmeleri sağlanacak.

İtiraz: Sürgün yoluyla cezanın ağırlaştırılması ve dışlanmışlık duygusunu yaratacağı tartışmasız olan bu model öğrenciler ve veliler üzerinde tahribat yaratacak.

Madde: Dört yıllık sisteme tabi olmak istemeyen öğrenciler istemeleri halinde Açıköğretim Lisesi'nde öğrenimlerine devam edebilecek.

İtiraz: Açıköğretim Lisesi seçeneği kabul edilemez. Çünkü biz okulu sadece 'sıra, masa, tahta' olarak görmüyoruz. Çocuklarımızın sosyal gelişimi için de okula gitmesi gerektiğine inanıyoruz.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber