82 bin öğrencisiyle şehir gibi üniversite

Haber Giriş : 18 Eylül 2006 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye genelinde üniversitelerin büyük bölümü bu haftadan itibaren yeni akademik yıla başlıyor. Yeni kayıtlarla birlikte öğrenci sayısı 75 binden 82 bine çıkacak Selçuk Üniversitesi (SÜ), Tunceli, Gümüşhane, Bartın ve Bayburt gibi birçok ilin merkezinden daha fazla nüfusa sahip olacak.

Bu yıl Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonucu SÜ'ye kayıt hakkı kazanan 22 bin 500 öğrenciden yaklaşık 20 bini kayıtlarını yaptırdı. Ek kontenjan kayıtlarıyla birlikte SÜ yönetimi, bu yıl 22 binin üzerinde öğrencinin üniversitelerinde eğitim-öğretime başlayacağını bildirdi. 2004-2005 yılında öğrenci sayısı açısından ikinci sırada olan SÜ, her yıl artan öğrenci sayısı dolayısıyla geçen yıl 75 bin 485 öğrencisiyle ilk sıraya yerleşti. SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Bilir, üniversitenin bu akademik yılda, yaklaşık 45 üniversitenin toplam öğrenci sayısından daha fazla öğrenciye eğitim vereceğini söyledi. Üniversitelerinin 2005-2006 eğitim yılında 40'a yakın üniversitenin toplamından daha fazla öğrenci mezun ettiğini de dile getiren Prof. Dr. Bilir, şunları kaydetti: ?Diğer büyük üniversitelerle kıyaslandığında SÜ'nün durumu daha net anlaşılacaktır. Gazi Üniversitesi 65 bin, İstanbul Üniversitesi 50 bin, ODTÜ 15 bin, Hacettepe 21 bin, İstanbul Teknik Üniversitesi 13 bin, Boğaziçi Üniversitesi 8 bin, Bilkent Üniversitesi 3 bin 800 öğrenci sayısına sahipken SÜ, bu yıl ODTÜ'nün öğrenci sayısından 7 bin fazla yani Hacettepe Üniversitesi'nin toplam nüfusuna yakın öğrenci alacak.? Ekim ayı sonunda Yükseköğretim Kurulu'na (YÖK) üniversitedeki öğrenci sayısını 82 bin olarak bildireceklerini tahmin eden Prof. Dr. Bilir, ?Sayı en büyük sorunumuz oldu. Artık büyümeyi durdurmalıyız. Büyümenin durdurulması konusunda yoğun çalışma yürütüyoruz.'' diye konuştu.

Üniversiteler 2006-2007 akademik yılına yavaş yavaş start vermeye başladı. Kocaeli Üniversitesi, 11 Eylül'de ders başı yaparken, Balıkesir ve Kütahya Dumlupınar üniversiteleri (DPÜ) eğitime bugün başlayacak. Bazı üniversitelerin akademik yılı başlangıç tarihleri şöyle: İnönü Üniversitesi (İÜ) 28 Eylül, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) 22 Eylül, Rize Üniversitesi 26 Eylül, Ondokuz Mayıs Üniversitesi 2 Ekim, Kastamonu, Kırıkkale, Fırat ve Cumhuriyet üniversiteleri 18 Eylül, Atatürk Üniversitesi 19 Eylül, Afyon Kocatepe, Trakya Dokuz Eylül ve Giresun üniversiteleri 25 Eylül.

En ucuz yemek Kayseri'de

Üniversite öğrencilerinin temel sorunları barınma ve yemek ihtiyacı. Kayseri Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin bu yıl 80 YKr'ye 4 çeşit yemek yiyecekleri bildirildi. Üniversite yönetimi, 4 ayrı merkezde 8 bin öğrenciye öğle yemeği hizmeti sunulduğunu belirterek, Türkiye'de en ucuz yemeğin Erciyes Üniversitesi'nde verildiğini kaydetti. Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan organizasyonla, öğrencilerden öğle yemeği için sadece 80 YKr ücret alınıyor. Niğde Üniversitesi ise kayıt yaptıran her öğrenciye ferdi kaza sigortası yaptırıyor. Yetkililer, atölyelerdeki işyeri kazaları ve spor karşılaşmalarındaki kazalara karşı öğrencilere sigorta yaptırıldığını söylüyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber