'Hackerlar uydulardan bilgi çalıyor'

Siber güvenlik firması Kasperksy, Rus hackerların ABD ve Avrupa uydularını kullanarak bilgi çaldığını öne sürdü. Firmaya göre ticari uydular, diplomatik ve askeri bilgiye ulaşmak için hedef alınıyor.

Haber Giriş : 11 Eylül 2015 17:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Hackerlar uydulardan bilgi çalıyor'

Antivirüs ve güvenlik yazılımlarıyla tanınan Kaspersky firması, 'Rusça konuşan' hackerların ticari uyduların veri trafiğine siber müdahalede bulunarak diplomatik ve askeri bilgi çaldığını öne sürdü. Kullandıkları kötü amaçlı yazılım nedeniyle 'Turla' adı verilen örgütün, ABD ve Avrupa'nın yanı sıra Rusya ve Çin'in dahil olduğu birçok ülkede devlet kurumlarını, şirketleri ve elçilikleri hedef aldıkları belirtildi.

Kaspersky güvenlik araştırmacısı Stefan Tanase, Turla'nın en azından 2007'den bu yana aktif olduğunu ve birçok siber örgütte bulunmayan tecrübeyle hareket ettiğini ifade etti. Washington Post'a açıklama yapan Tanase, 'uydular üzerinden bilgi çalan ve izlerini saklayan bir siber korsanlık örgütüyle ilk kez karşılaştıklarını' söyledi.

Nasıl çalışıyor?

Tanase, Turla'nın 'bilgileri şifrelemeyen eski uyduları hedef aldığını ve bu sayede hızlı internet hizmetinden yararlanmak isteyenler başta olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki internet servis sağlayıcılarından bilgi toplayabildiklerini' söyledi.

Tanase'nin verdiği bilgiye göre, Turla bilgisayarlara kötü amaçlı yazılım yüklemek için sık ziyaret edilen sayfaları kullanıyor. Bir internet kullanıcısının bilgisayarı ele geçirildikten sonra, hedeflenen bilgi internet hizmeti uydular tarafından sağlanan bir diğer kullanıcıya gönderiliyor. Çalınan bilgi uydulardan indirilirken Turla tarafından ele geçiriliyor.

Turla, sunucu adresini uyduların hizmet verdiği binlerce kilometrelik menzil içinde sakladığı için gizli kalabiliyor.

Merkezi bilinmeyen Turla'nın her ne kadar Kaspersky tarafından ortaya çıkarılmış olsa da Rusya bağlantılı olduğu şüphesi de var. ABD merkezli CrowdStrike güvenlik firmasından Dmitri Alperovitch, Turlar'nın Rus hükümetiyle bağlantılı olduğundan şüphelendiklerini söyledi. Alperovitch, Turla'ya 'Venomous Bear' adını verdiklerini de belirtti.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber