Milli eğitimde internet devri

Haber Giriş : 20 Eylül 2006 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti iktidarının 3,5 yıllık icraat döneminde eğitim alanında birçok yenilik ve reforma imza atıldı. Bakan Hüseyin Çelik'in kararlı icraatları sonucunda kangren haline gelen eğitimin birçok meselesine neşter vuruldu. Türkiye'nin geleceğini belirleyecek eğitim ordusu güçlendirilirken, birçok işlem elektronik ortama aktarıldı. Öğrencileri ezbercilikten kurtaran yeni eğitim sistemi ile AB normlarına uyum sağlandı. Milli Eğitim bakanlığının gerçekleştirdiği reform ve yeniliklerden bazıları şöyle:

> Haydi kızlar okula
Haydi Kızlar Okula kampanyasıyla 175 bin kız çocuğu okula kavuşturuldu. Kampanya, 2003 yılında 10 il, 2004 yılında 3 il, 2005 yılında 20 il olmak üzere toplam 53 ile yaygınlaştırıldı.

Fakir ve yoksul öğrencilere burs desteği sağlandı. Son üç yılda burslardan faydalanan öğrenci sayısı yıllık 94 bin 753'ten 116 bine yükseldi. 2002'den bu yana toplam 523 bin 804 öğrenciye burs veren Bakanlık, her yıl bu sayıyı arttırmayı planlıyor. Burs miktarı ise 12 milyon 120 bin liradan 43 YTL'ye çıkartıldı.

> YİBO'lar düzenlendi
Milli Eğitim Bakanlığı Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) ile Pansiyonlu İlköğretim Okullarına (PİO) özel önem verildi. ?Onlar Bize Emanet' projesiyle YİBO ve PİO'lar öğrenci, veli ve çalışanları kapsayacak şekilde 25 milyon YTL kaynak ayrılarak yeniden yapılandırıldı.

Ortaöğrenim Burs ve Yurtlar Dairesi Başkanlığı ile imzalanan ?Bizim Pansiyonumuz' protokolüyle 2005 yılı sonu itibariyle yatak kapasitesi kullanım oranı yüzde 90'lara çıkarıldı. Pansiyonlardaki koğuş sisteminin yerine, 4 kişilik odalara geçildi. Bazı pansiyonlarda özürlüler için hazırlanmış 2 kişilik odalar ile çağın hayat anlayışına uygun ve her türlü sosyal ihtiyacın karşılanabildiği bir sisteme geçildi.

> 1116 yeni yurt
2003 yılında 20 pansiyonla 2 bin 671 yatak kapasitesi, 2004 yılında 47 pansiyonla 6 bin 73 yatak kapasitesi, 2005 yılında da 7 bin 878 ek kapasite sağlandı. 2006 yılı ile birlikte son üç yılda toplam 16 bin 217 ek kapasite sağlandı. Bu zaman zarfında 116 yeni yurt binası hizmete açıldı. Taşımalı eğitim uygulamasında kalitenin arttırılması ve öğrencilerin daha sağlıklı taşınması için mevcut yönetmelikte değişikliğe gidilirken, konuyla ilgili genelge çıkarılarak yeni düzenlemeler yapıldı. Öğrencilerin günlük sıcak yemeklerine yemesi başta olmak üzere, taşıma işini gerçekleştiren şoförlerin eğitilmesi sağlandı.

> Tarladan okula
Aileleriyle birlikte geçici olarak tarım, orman ve pamuk gibi işlerde çalışan işçiler ile göçer ailelerin zorunlu öğrenim çağı içersinde bulunan (6-14 yaş) çocuklarının okula kazandırılması amacıyla valiliklerden gerekli tedbirlerin alınması istendi. Proje, ilk planda Adana Karata ilçesinde pamuk toplama işinde çalışan 2 bin 750 çocuğu kapsıyor.

> Engelliye yeni okul
Özürlülere yönelik okul yaptıracaklara emsal olarak örnek projeler sunulmaya başlandı. Söz konusu eğitim kurumlarının içinde özel bölümlerde bulunuyor. Binalarda fizyoterapi, dil ve konuşma, aile eğitimi, uygulama evi, atölye ve işlik, derslikler bireysel çalışma odaları, kütüphane, kantin, yemekhane, çok amaçlı salon, bedene eğitimi salonu, idare odaları, müzik ve resim derslikleri mekanları işlevsel ve ekonomik bir organizasyon şeması içinde planlandı. MEB, özürlü çocukların eğitimin dışında kalmaması için bir yeniliği daha hayata geçirdi. Bakanlık, özrü dolayısıyla okula gidemeyen öğrencileri, eğitim kurumlarına ücretsiz olarak taşıyor.

MEB; özürlü çocukların ailelerin eğitilmesi amacıyla Hacettepe Üniversitesi ile birlikte ortaklaşa bir projeyi hayata geçirdi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da destek verdiği ?Umut Adımları Projesi' ile kısa sürede 110 bin aileye ulaşılması planlanıyor.

> 70 yıllık icraat
Öğrencilerin okula gitmesi için gerekli ortamın sağlanması amacıyla bugüne kadar 3 bin kapalı okul yeniden hizmete sokuldu. Yeni durumla birlikte hem öğrenciler yakın okula gitme fırsatı buluyor, hem de bölgenin sosyo ekonomik durumunun gelişmesine imkan sağlanıyor. Okul öncesi eğitim çağına gelen bütün çocuklara ulaşmak için çalışmalara hız verildi. Yapılan çalışmalarla okullaşma oranı iki yıl gibi kısa bir sürede yüzde 11.7'den yüzde 21'e yükseldi.

> Taşınabilir okullar
2-3 gün içinde kurulup, hizmete açılabilecek şekilde planlanan okullar, tek ya da iki katlı olarak tasarlanıyor. Yeni okullar, bölgenin ihtiyacına göre 3.5, 8, 10, 12, 14..49 gibi ikişer ikişer büyütülerek istenilen derslik sayısına göre ayarlanabiliyor. Sınıflar 46 metrekare büyüklükte. Okulların ilk planda yoğun göç alması sebebiyle Ankara, İstanbul. İzmir, Kocaeli, Antalya, Mersin, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Van ve Batman'a kurulması planlanıyor.

> 15 yeni üniversite
Aralarında Adıyaman ve Düzce'nin de bulunduğu 15 ilde 15 yeni üniversite kuruldu. 15 üniversiteye 28 bin 232 yeni kadro tahsis edilirken, bu kadroların 20 bin 305'ini akademik kadrolar oluşturuyor.

> 4 yılda 80 bin derslik
Son 4 yıl içinde 80 bin yeni derslik hizmete sokuldu. Böylece toplam derslik sayısı 294 bin 708'e çıkarılarak ülke genelinde bir dersliğe düşen öğrenci sayısının 34' e indirilmesi amaçlandı.

MEB, bir ilke daha imza atarak ilköğretim okullarına kayıtları 1 Haziran'da başlattı. Velilerin tatil programlarının etkilenmemesi ve eğitimle ilgili hazırlıkların zamanında tamamlanması amacıyla alınan karar, öğretmen ihtiyacının gerçekçi bir şekilde ortaya konulmasını da sağlayacak.

MEB; son 3 yıl içerisinde eğitimin fiziki altyapısının düzeltilmesi amacıyla öğrenci sayısına göre toplam 1 milyon 730 bin ek kapasiteyi hizmete soktu. Son üç yıl içinde yeni hizmete sokulan okul sayısı ise 3 bin 303 oldu.

> 406 bin bilgisayar
?Bilgisayarlı Eğitime Destek' kampanyasıyla 406 bin bilgisayar eğitim hizmetine sokuldu. Kısa sürede çığ gibi büyüyen kampanyada hedef bilgisayarsız okul bırakmamak. Kampanya çerçevesinde 300 bin bilgisayarın eğitimin hizmetine sokulması planlanıyor.

> e-kayıt başladı
Milli Eğitim Bakanlığı, ilk öğretime yeni başlayacak öğrencilerin kayıt işlemlerini internet üzerinden yapıyor. Buna göre ilk planda ilk öğretim okullarına 1 Haziran 2006'da başlayan kayıtlar, İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir ve Adana illerinde internet üzerenden yapıldı. Ayrıca bakanlık bugüne kadar toplam 21 bin 921 okulu ADSL sistemiyle internete bağlamayı başardı. MEB; 2006 yıl sonuna kadar ise 17 bin 502 okulu daha internete bağlamayı amaçlıyor. Şubat 2006 sonu itibariyle kurum bazında yapılan 21 bin 921 bağlantı ile ilköğretim okullarının yüzde 45'ine, lise ve dengi okulların yüzde 86'sına ulaşıldı. Öğrenci bazında ise ilköğretim öğrencilerinin yüzde 82'sinin lise ve dengi okul öğrencilerinin yüzde 95'inin ADSL ile internet erişimi sağlandı.

> Torpil tarih oldu
Milli Eğitim Bakanlığı'na torpil talebinde bulunmak tarihe karıştı. 2003 yılı öğretmen atamaları kapsamında sisteme veri girişi yapan 55 bin 33 adayın milli eğitim müdürlüklerince başvuruları incelenerek uygun görülenlerden ilk atamada 33 bin 352; yeniden, kurumiçi ve kurumlar arası atamada 4 bin 263 olmak üzere toplam 37 bin 615 adayın başvurusu onaylanırken, bunlardan 21 bin 257 öğretmenin ataması gerçekleştirildi. Bakanlık, insan, araç- gereç ve zamanın yanında yaklaşık 1 milyon YTL'nin üzerinde tasarruf sağladı. OKS ile ilgili her türlü iş ve işlem internetten yapılmaya başlandı. Böylece son 3 yılda 24 milyon YTL tasarruf sağlandı.

> Tek tuşla takip
?Bilgiye Erişim Portalı' projesi ilk planda 9 ildeki 120 okulda pilot olarak uygulanmaya başlandı. Projenin uygulandığı okullarda öğrencisi bulunan velilere birer şifre verilecek. Böylece öğrenciler, sınav notlarının ve öğretmenlerinin kendileriyle ilgili değerlendirmelerinin bulunduğu sayfayı, velileri şifre ile girebilecekleri için göremeyecekler.

İlköğretim ve orta öğretim okulları için web sayfası standartları belirlendi. Okul web sayfalarının yapılması ve yayının takip edilmesi ile güncellenmesi için her okul web yayın ekibi oluşturacak. Yatırım hizmetleri de tamamen elektronik ortama taşınıyor. Bu proje ile MEB'e bağlı okul ve kurumların donatım ihtiyaçlarının elektronik ortamda hızlı ve sağlıklı şekilde alınması amaçlanıyor.

> Dosyalar internette
Rehberlik sisteminde yeni bir anlayışa geçilmesiyle birlikte öğrencilerin internet ortamından takip edilmeleri sağlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren Sözleşmeuygulamasına geçti. Tarafların hak ve sorumluluklarını güvence altına alan sözleşme okul ve ev arasında sıkı bağlar kurarak, velilerin eğitim sistemine daha fazla katılımının sağlanması ve okullarda demokrasi kültürünün oluşmasını amaçlıyor.

40 yıllık ilköğretim ve orta öğretim müfredatı yenilendi. Söz konusu yeni müfredat programlarına uygun olarak öğrenci ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitaplarının yazım çalışmaları İlköğretim Genel Müdürlüğü'nün koordinatörlüğünde oluşturulan komisyonlarca tamamlandı. Yeni müfredat programlarını tanıtmak amacıyla öğretmen, idareci ve diğer yöneticilere yönelik hizmet içi eğitim kursları düzenlendi.

> Ders kitapları bedava
Bakanlık, 2003-2004, 2004-2005 ve 2005-2006 öğretim yılları için uygulamaya koyduğu İlköğretim Öğrencilerine Ücretsiz Ders Kitabı Temini Projesi ile dört yılda 376 milyon ders kitabı ve öğretmen el kitapları ücretsiz dağıtıldı. 2006-2007 eğitim-öğretim yılında ise ilköğretim öğrencilerine 104 milyon 292 bin adet ders kitabı dağıtılacak. Bakanlık,, ilk öğretim öğrencilerinden sonra ortaöğretim öğrencilerine de ücretsiz ders kitabı verecek. Bakanlık, ortaöğretimde halen eğitimlerini sürdüren yaklaşık 3.5 milyon öğrenciye kitaplarını ücretsiz olarak ulaştıracak.

> Mesleki eğitim güçlendi
Mesleki ve Teknik Eğitim Modernizasyonu Projesi (MEGEP) ile bu alanda eğitim veren okullar güçlendiriliyor. Finansmanı ABM Akdeniz Programı'ndan (MEDA) hibe ile karşılanan proje çalışmalarına 2003 yılında başlandı.

>> Öğretmene konut ve bilgisayar
> Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlerin derse bilgisayarla girmesini sağlamak amacıyla ?Öğretmene Dizüstü Bilgisayar' kampanyası başlatıldı. Böylelikle MEB ve özel okullarda çalışan öğretmenlerin kolay ve ucuz yoldan dizüstü bilgisayar sahibi olabilmeleri hedefleniyor. Kampanya çerçevesinde 100 bine yakın öğretmene bilgisayarları teslim edildi. İlkokul Öğretmenleri Sağlık ve Sosyal Yardım Sandığı (İLKSAN) ile Toplu Konut İ daresi (TOKİ) ortaklaşa yürüttüğü ve 2 bin 788 ailenin yararlanacağı Öğretmene Konut Projesi bitme aşamasına geldi. Bugüne kadar yüzde 90'ı tamamlanan konutlar kısa süre sonra sahiplerine teslim edilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlerin ilk atama, isteğe bağlı yer değiştirme ve nakil işlemlerini bilgisayar ortamında yapıyor. Bu sistemde her türlü atama işlemi herhangi bir dış müdahaleye imkan vermeden gerçekleştiriliyor.

> Ek ders ücretine zam
Milli Eğitim Bakanlığı her yıl eğitim-öğretim yılı başında öğretmenlere verilen hazırlık ödeneğini 2006 yılında 425 YTL'ye çıkarttı. Bu arada İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılarak öğretmenlerin denetimleri ile ilgili sıkıntılar giderildi. Öğretmenlerden gelen talep doğrultusunda ilköğretim müfettişleri sınıf öğretmenlerinin sicil amiri olmaktan çıkarıldı.

Öğretmenlerin ekonomik durumlarını düzeltmek amacıyla başlattığı çalışmalardan birisi de ek ders ücretlerine zam yapılması. Yaklaşık yüzde 43 oranında arttırılan ek ders ücretlerine en son 1999 yılında zam yapılmıştı.

AB ülkeleri ve AB'ye aday ülkelerde faaliyet gösteren Ttnet (Trining o Trainers Network) Mesleki ve Teknik Eğitim Öğretmen ve Eğiticilerin Ağı Türkiye'de de kuruldu.

> Dağılım dengelendi
Milli Eğitim Bakanlığı, sosyo-ekonomik durumuna bağlı olarak bölgeler arasındaki öğretmen dağılımına denge getirdi. Öğretmen dağılımı ülke genelinde dengeli bir şekilde yapılıyor. Yeni bir yönetmelik hazırlayan Milli Eğitim Bakanlığı, daha önce il düzeyinde zorunlu hizmeti ilçe düzeyine indirdi. Bu sayede öğretmenler bulundukları ilçelerde de zorunlu hizmetlerini yapabiliyorlar.
Bakanlık tarafından son üç yılda 150 bin yeni öğretmen ataması yapıldı. Bu gü ne kadar 102 bin kadrolu öğretmen ataması gerçekleştiren Bakanlık, 48 bin de sözleşmeli öğretmeni ve usta öğretici istihdam etti.

> Bütçeden dev destek
Cumhuriyet tarihinde ilk defa MEB'in bütçesi en yüksek seviyeye ulaştı. Son dört yıl üst üste genel bütçeden en büyük pay eğitime ayrıldı. Eğitime ayrılan bütçenin toplam içindeki oranı da yıllara göre giderek artıyor. 2003 yılında eğitime yüzde 6.91 oranında pay ayrılırken, 2006'da MEB'e düşen pay bir önceki yıla göre yüzde 11.68 arttı. Kamu kurum ve kuruluşlarına bağlı 303 adet okul MEB'e devredildi. Yeni düzenlemeyle ayrıca, Adalet Bakanlığı'na bağlı 3 adet Adalet Meslek Lisesi, Tarım Bakanlığı'na ait 18 tane Tarım Meslek Lisesi Bakanlığa devredildi.

> 2.5 milyon YTL'lik kaynak hizmete sunuldu
Eğitime yüzde 100 Destek kampanyasıyla 2.5 milyon YTL'lik kaynak eğitimin hizmetine sunuldu. Kısa sürede hayırsever vatandaşların büyük ilgi gösterdiği kampanya çerçevesinde bugüne kadar 20 bin 84 derslik için protokol imzalandı. Kampanya çerçevesinde yapılan yasal değişiklikle daha önce yüzde 5 olan vergi indirimi yüzde 100'e çıkarıldı. Derslik planlaması elektronik ortamda yapılıyor. Bunun sonucu yatırım önceliği olan iller ve ilçeler tespit edilerek, normal öğretim yapılması ve bir derslikte 30-35-40-45 ve 50 öğrenci olması durumunda ihtiyaç duyulan derslik sayıları ve maliyetleri hesaplanarak yatırım kararlarında uygulanıyor. Okul yatırımı yapılırken, bu veriler dikkate alınıyor.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber