Tıp öğrencisine sağlık kuruluşlarında çalışma vizesi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Eylül 2006 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik? Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, artık sağlık kuruluşlarında, staj dahil olmak üzere, her ne surette olursa olsun, sağlık mesleği ile ilgili öğrenim gören öğrenci bulundurulabilecek ya de çalıştırılabilecek.

Sağlık Bakanlığı'nın ?Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği? Resmi Gazete'de yayımladı.

Yönetmeliğe göre, tıp merkezleri ?Asgari olarak bünyesinde iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk sağlığı ve hastalıkları ve genel cerrahi tıp dallarında birer uzman hekim olmak üzere asgari dört uzmanlık dalında faaliyet gösteren ve bünyelerindeki bu uzmanlardan iç hastalıkları veya çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlarından bir kadrolu hekim ile kadın hastalıkları ve doğum veya genel cerrahi tıp dallarında bir kadrolu hekim olmak üzere en az iki kadrolu uzman hekim çalıştıran, ağız ve diş sağlığı alanında hizmet vermek amacıyla en az bir diş ünitesi ve diş hekimi ile sürekli ve düzenli olarak gelişmiş donanım ve personel desteği ile 24 saat süre ile ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunan özel sağlık kuruluşlarıdır" diye tanımlandı.

Daha önce, ?Tıp dallarında yalnızca birinde, o daldan en az iki uzman hekimin bulunduğu, gelişmiş donanım ve personel desteği ile düzenli olarak ayakta teşhis ve tedavi özel sağlık kuruluşlarıdır? diye tanımlanan özel dal merkezleri ?Belirli bir yaş ve cins grubu hastalar ile belirli bir hastalığa tabi tutulanlara veya bir organ veya grubu hastalara yönelik hizmet vermek üzere, biri kadrolu olmak kaydıyla ilgili uzmanlık dalında en az iki uzman hekimin görev yaptığı gelişmiş donanım ve personel desteği ile ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunan özel sağlık kuruluşlarıdır" biçiminde değiştirildi.

POLİKLİNİKLERE 2 HEKİM ŞARTI

Polikliniklerin en az iki hekim tarafından hizmet vermesini öngören yönetmelikte acil ünitesinde acil girişim odası bulundurulması zorunluluğu kaldırıldı. Yönetmelikte, hasta gözlem odası, ?Merkezlerde ilgili dal uzmanının hastayı müşahede altına alarak takip edebileceği yatak başına en az net 8 metre kare alana sahip, lavabosu bulunan ve en az 3 en fazla 8 adet olmak üzere hasta gözlem yatağı bulunan hasta gözlem odası veya odaları bulunur. Bu odada hastanın takibi ve uygulanacak tedavi için gerekli seyyar oksijen tüpü, tansiyon aleti, serum askısı, ilaç dolabı veya arabası gibi tıbbi araç - gereç ve hemşire çağırma düğmesi bulundurulur. Polikliniklerde hasta gözlem odası mevcut ise en fazla 4 hasta gözlem yatağı bulundurulabilir. Bünyelerinde Cerrahi Müdahale Birimi bulunan merkezlerde ayrıca bir gözlem odası bulunması gerekmez? biçiminde düzenlendi.

Yönetmelikte, "Sağlık kuruluşunda bulunan bölümlerde değişiklikler yapılmak veya fizik mekana yeni bölümler ilave edilmek istenildiğinde; sağlık kuruluşunun oda esasında bütün mekanlarının hangi amaçla kullanılacağını gösteren ve hizmet sınırları içerisinde bulunan sağlık ocağı hekimince yerinde bizzat görülerek doğruluğu onaylanmış en az 1/100 ölçekli yeni yerleşim planı örneği mesul müdür tarafından Müdürlüğe bildirilir" denildi.

Merkezlerde ağız ve diş sağlığı alanında hizmet vermek amacıyla en az bir diş ünitesi ve diş hekimi bulunması gerektiği ifade edilen yönetmeliğe göre, bundan böyle Bakanlık tarafından ruhsatlı bir tıbbi tahlil ve radyoloji laboratuvarı bulundurulması zorunluluğu ortadan kalkarken, tıbbi tahlil ve radyoloji hizmetlerinin Bakanlık tarafından ruhsatlı laboratuvarlardan hizmet sözleşmesi ile temin edilebileceği kaydedildi.

Yönetmelikte teknik değerlendirme komisyonunun, sağlık kuruluşunun uygulayacağı cerrahi müdahale hizmetinin özelliğine göre İl Sağlık Müdürü başkanlığında cerrahi müdahale hizmeti sunulması öngörülen cerrahi dalların her birinden ve anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı bir hekimden olmak üzere en az 3 uzman hekimden oluşturulması gerektiği kaydedildi. Buna göre, teknik komisyonda görev alacak uzman hekim, sağlık kuruluşunun bulunduğu ilde varsa öncelikle Bakanlık eğitim ve araştırma hastanesindeki şef ve şef yardımcıları arasından, yoksa devlet hastanesinden görevlendirilecek.

ÖĞRENCİLER DE ÇALIŞABİLECEK

Söz konusu yönetmelikle ?Sağlık kuruluşlarında, staj yapmak dahil olmak üzere, her ne surette olursa olsun, sağlık mesleği ile ilgili öğrenim gören öğrenci bulunamaz ve çalıştırılamaz? maddesi kaldırıldı.

Özel Sağlık Kuruluşu denetim formuna ise ?Mevzuata aykırı çalışan yabancı uyruklu hekim var mı? sorusu eklendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber