Memur zammı için son randevu başladı ama yeni bir öneri beklenmiyor

Haber Giriş : 21 Eylül 2006 11:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memur maaş artışları konusunda hükümetle sendikalar arasında son toplantı yapılıyor. Maliye'den gelen sinyaller, yapılan önerinin çok üzerinde bir artış olmayacağı yönünde.

Memur maaş artışlarına son noktayı koymak üzere taraflar bir araya geldi. Başbakanlık'taki toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu İşveren Kurulu üyeleri, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve yetkili sendikaların temsilcileri katılıyor. Tarafların, toplantı sonunda mutabakata varamamaları halinde, memur maaşlarına gelecek yıl yapılacak zam konusunda son kararı Bakanlar Kurulu verecek.

Uzlaştırma Kurulu'nun düşük maaşlı memurlara her iki altı ayda yüzde 6'şarlık zam önerisi hükümet tarafından kabul görmüyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, 3 milyar YTL ek yük getirmesi nedeniyle bu artışın zor göründüğünü söyledi. Şahin, ?Tek yol, yatırımlardan o kadar parayı personel giderlerine aktarmak? dedi. Enflasyon farkı ödenmesine dair kararın Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını açıklayan Bakan Şahin, bugün sendikaların yeni bir yaklaşımı olup olmadığına bakacaklarını söyledi.

Maliye Bakanlığı yetkilileri de Bakan Şahin gibi, Uzlaştırma Kurulu'nun teklifinin bütçeye getireceği yüke dikkat çekiyor. Bu ek yükün başka alanlardan kesintiye yol açacağı ya da vergi artışı getireceği belirtiliyor. Maliye Yetkilileri, ayrıca artışın seyyanen değil, oransal olması gerektiğini savunuyor.

UZLAŞTIRMA ÖNERİSİ YÜZDE 12.4 ZAM

Uzlaştırma Kurulu, gelecek yıl için düşük maaşlılara her iki altı ayda da yüzde 6'şar olmak üzere toplam yüzde 12.4 oranında zam yapılmasını önermişti. Yüksek maaşlılara da yüzde 5'er zam önerildi. Ayrıca kurul, ek ödeme almayan memurlara 50+20 YTL denge tazminatı ödenmesini önermişti.

HÜKÜMET NE TEKLİF ETMİŞTİ?

Hükümet, toplu görüşme sürecinde memurlara iki teklif sundu. Hükümetin sunduğu tekliflerden birinde, en yüksek maaş alan memurların maaşlarında gelecek yılın birinci ve ikinci 6 aylık dönemlerinde yüzde 2.5 olmak üzere kümülatif yüzde 5.1, en düşük maaş alan memurların maaşlarında da aynı dönemler için yüzde 4 olmak üzere kümülatif yüzde 8.2'lik artış öngörülüyordu.

İkinci teklifte ise bütün memurların maaşlarının gelecek yılın ilk ve ikinci 6 aylık dönemlerinde yüzde 2.5 olmak üzere kümülatif 5.1 oranında arttırılması, buna ilave olarak en düşük maaş alan ve döner sermayeden yararlanamayan yaklaşık 1 milyon 400 bin memura birinci ve ikinci 6 aylarda 20'şer YTL'lik denge tazminatı ödenmesi yer alıyordu.

NTV

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber