Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı 9 yılda servet yaptı

Haber Giriş : 22 Eylül 2006 09:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tam 9 yıldır Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı koltuğunda oturan Erdener Demirağ'ın, mal varlığının giderek arttığı tespit edildi. Müfettişler, dönemin Bakanı Keçeciler'in emriyle yaptıkları soruşturmada akıl almaz tabloyla karşılaştı

GÜMRÜK Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ yaklaşık 9 yıldır bu koltukta oturuyor. 24 Haziran 1982'de hiçbir mal varlığı bulunmayan Demirağ'ın, daha sonraki yıllarda yüksek miktarda nakit paranın yanı sıra daireler ve otomobillere sahip olduğu ortaya çıktı. 2 defa görevden alındığı halde mahkeme kararıyla geri dönen Demirağ'la ilgili soruşturma tamamlanamadı. Söz konusu soruşturma raporunda, tekstil ithalatçısı olan Seyithan Çiftçi'nin rüşvet olayları nedeniyle Demirağ'dan şikayetçi olduğu, bu nedenle o dönemde Demirağ'ın görevden alındığı vurgulandı. Çiftçi verdiği ifadede, Demirağ'a 50 bin dolar borç verdiğini, ancak geri alamadığını belirtti.

KEÇECİLER İSTEDİ

DEMİRAĞ hakkındaki ilk soruşturma izni dönemin Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler tarafından verildi. İznin ardından Demirağ hakkında detaylı bir soruşturma başlatıldı. Tekstil ithalatçısı Seyithan Çiftçi isimli işadamı, yaşanan rüşvet olayları nedeniyle Demirağ'dan resmen şikayetçi oldu. Erdener Demirağ derhal görevden alındı. Yerine Cahit Soysal getirildi. Görevine tekrar dönmek için dava açan Demirağ, davayı kazandı ve başlatılan soruşturma yarım kaldı.

TEKSTİLCİ ANLATTI

DEMİRAĞ'IN görevden alınmasının ardından Teftiş Kurulu Başkanlığı'na getirilen Cahit Soysal, müfettişler H. Hüsnü Güler ve Suat Kapar, Ekim 1999'da şikayetçi Seyithan Çiftçi'nin ifadesini aldı. Çiftçi ifadesinde, Demirağ, müfettiş Ekrem Sancak, Özdem İşsever, Ümit Kaya ve o dönem İzmit Gümrükler Başmüdürü olan Ali Akıcı ile olan para trafiğini detaylarıyla anlattı. Soruşturma doğrultusunda, telefon görüşmelerinin bütün dökümleri alındı. Cep telefonlarından yapılan pazarlıklar, gün, saat ve süresine kadar tespit edildi. Ancak, Demirağ göreve iade edildikten sonra ilginç gelişmeler yaşanmaya başlandı. İlk olarak soruşturmayı yürüten müfettiş ekibi değiştirildi. Soruşturmayı yürüten başmüfettişler Mahmut Gencer ve Cafer Şahin görevden alındı, yerlerine Mustafa Özsönmez ve İsmail Sabri Sarı getirildi. Bir değişiklik daha yaşandı ve soruşturma tamamlanamadan yarıda kaldı. Müfettişlerin yaptığı incelemeler sonucunda, 1982'ye kadar hiçbir mal varlığı olmayan Demirağ'ın, bu yıldan sonra mal varlığının giderek arttığı tespit edildi.

CEVAP BEKLENİYOR

Uzun yıllardır Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı yapan Erdener Demirağ'ın mal varlığındaki bu artış nereden kaynaklanıyor?

Mal varlığı bildirimlerinde sahip olunan daireler neden hep kooperatif üyeliği olarak gösterildi?

Demirağ'a yakınlığı ile bilinen Ekrem Sancak isimli müfettiş, 2 hafta önce 5+2, garajlı, salon parke, 240 metrekare Çayyolu Erdemkent de A tipi villayı 250 milyar liraya aldı mı?

Öte yandan, söz konusu soruşturma raporuyla ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkanı Erdener Demirağ'ı aradım. Ancak kendsinden herhangi bir cevap alamadım. Erdener Demirağ'ın raporla ilgili bir açıklaması olduğu taktirde, gazetemizde yer vermeye hazırız.

TESKTİLCİ ÇİFTÇİ BU İFADEYİ VERDİ

?...Bursa'da Çınar Tekstil-Orhan Ekinci firması üzerinden ithalat yaparken uygun çıkmayan 168 koli kumaşla ilgili tahkikatı yapan müfettişe mahrece iade edilmesini sağlayacak uygun rapor yazdırtma karşılığında Erdener Demirağ benden 15 bin dolar istedi ama ben vermedim. Orhan Şahin ile irtibata geçtim ve 10 bin dolar verdim. Demirağ'a 1998'de 20 bin, iki kez de 15 bin dolar olmak üzere 50 bin dolar borç verdim ama geri alamadım. Demirağ'ın, Yozgatlı bir firmadan dahilde işleme belgesi kapsamındaki ithalat için 50 bin dolar aldığını duydum...'

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber