Bakan Şahin: Artık zam kararı Bakanlar Kurulumuzun inisiyatifindedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2006 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu İşveren Kurulu olarak sundukları 2 zam teklifinin Bakanlar Kurulu tarafından değerlendirileceğini ifade ederek, "Bakanlar Kurulumuz bu rakamları konuşurken farklı bir karar verebilir mi? Bu tamamen Bakanlar Kurulumuzun inisiyatifindedir" dedi.

< P>Şahin, Başbakanlık Yeni Bina'da Uzlaştırma Kurulu kararının ele alındığı toplantının ardından Mutabakatsızlık Metni'ne imza atan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile açıklamalarda bulundu.

Şahin, Kamu İşveren Kurulu olarak, Uzlaştırma Kurulu kararlarından biri dışındakileri kabul etmelerinin mümkün olmadığını daha önce dile getirdiklerini belirtti.

Kurul kararlarının memur maaşları için gelecek yıl ayrılan paraya 3 katrilyon liralık bir ilave getirdiğini söyleyen Şahin, kurulun sunduğu zam önerilerinin gerekçesinin geçmiş yıllardaki enflasyon kayıpları olduğuna işaret etti.

Şahin, görüşmede daha önce vermiş oldukları yüzdelik artışta inisiyatif kullanarak bir miktar ilave yapıldığını ve düşük maaşlar dışındakiler için yüzde 2,5 olarak öngörülen artışı yüzde 3 oranlarına çektiklerini belirtti.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın, 33 maddelik bir tutanak imzaladıklarını ancak daha sonra kabul edilmediğini söylediğini anımsatan Şahin, kendilerine sadece talepler geldiğini ve bunlarla ilgili çalışma yapabileceklerini ifade ettiklerini anlattı. Şahin, sendika temsilcilerine, bunlardan makul ve mantıklı olanların hayata geçirilmesi açısından sendikalara yardımcı olabileceklerini bildirdiklerini kaydetti.

Mehmet Ali Şahin, toplu görüşme masasında yalnızca parasal konuların görüşülebileceğini anımsatarak, buna karşın sendikalara ve konfederasyonlara yardımcı olabilmek için diğer bazı konuları da değerlendirmeye aldıklarını dile getirdi.

Şahin, "Bütçenin imkanlarının önemli bir bölümünü kamu çalışanlarına aktarın şeklindeki bir anlayışın kabul edilmemesi, makul ve mantıklı taleplerin kabul edilmesi kamu çalışanlarını sevmemek olarak yorumlanmamalıdır" dedi.

Kamu çalışanlarının açlık ve sefalet içerisinde yüzdüğü, açlık sınırının altında bir yaşam sürdüğü şekilindeki değerlendirmeleri biraz abartılı bulduğunu yönündeki sözlerini anımsatan Şahin, şunları kaydetti:

"Kamu çalışanlarının aldıkları ücretler yeterli değildir, artırılmalıdır. Keşke biz Uzlaştırma Kurulunun önümüze koyduğu rakamları kabul edebilecek bir bütçeye sahip olabilsek. Ben şu anda aldıkları maaşları da yeterli görmüyorum. Daha fazla olmalıdır. Türkiye'nin imkanları attıkça bu imkanları kamu çalışanlarına yansıtmak durumundayız."

Mehmet Ali Şahin, kamu çalışanlarını tehdit etmesinin söz konusu olmadığını, sadece yapılacak eylemlerde yasal sınırların dışına çıkılmaması için uyarılarda bulunduğunu kaydetti.

Şahin, bu yılki enflasyondan doğan farkı hemen ödeyeceklerini ifade ederek, Bakanlar Kurulu'nda imzaların muhtemelen pazartesi günü tamamlanmasıyla 1 Temmuz'dan itibaren bu farkı ödeyeceklerini bildirdi.

Kamu çalışanlarının yanı sıra, köylüyü, esnafı ve Türkiye'nin çözüm, yatırım bekleyen alanlarını da düşünmek zorunda olduklarını dile getiren Şahin, kamu çalışanlarının bu yaklaşımlarını anlayışla karşılayacaklarını düşündüğünü söyledi. Şahin, "Keşke imkanlarımız daha iyi olsaydı, biz de kumu çalışanlarımıza bütçeden daha fazla pay ayırma imkanına sahip olsaydık" dedi.

Maaş zammı konusunda tekliflerini anımsatan Şahin, gelecek yıl için ilk olarak düşük maaş alan memurlara yüzde 4+4, bunun dışındaki memurlara yüzde 3+3, ikinci olarak tüm memurlara yüzde 3+3, düşük maaşlılara ayrıca 20+20 YTL denge tazminatı ödenmesi yönünde önerilerde bulunduklarını belirtti.

Şahin, "Bu iki şıktan birini Bakanlar Kurulumuz değerlendirecek. Hangisi uygunsa bunu kabul ederek bir Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hükümet Sözcümüz tarafından da ifade edilecek. Bakanlar Kurulumuz bu rakamları konuşurken farklı bir karar verebilir mi? Bu tamamen Bakanlar Kurulumuzun inisiyatifindedir" diye konuştu.

Sundukları önerilerin hiç de yabana atılır öneriler olmadığını vurgulayan Şahin, enflasyonun üzerinde zam önerdiklerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber