CHP'den sandık güvenliği için üyelere eğitim

Her sandığa bir sandık kurulu üyesi ve bir gözlemci, her binaya ve her kata birer sorumlu konulacak. Sayımdan sonra oy torbası seçim kuruluna teslim edilene kadar sandık başkanına eşlik edilecek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Eylül 2015 07:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'den sandık güvenliği için üyelere eğitim

Meriç Tafolar

1 Kasım seçimlerine yönelik sandık güvenliği tartışmaları sürerken, CHP seçim günü sandık alanında nasıl bir strateji izleyeneceğine ilişkin il ve ilçe örgütlerine bilgilendirmelerde bulundu. Bu kapsamda ayrıca sandık güvenliğiyle görevli partililere eğitimler verilmeye başlandı.

CHP her sandık başında bir sandık kurulu üyesi ve bir gözlemci bulunduracak. Ayrıca oy kullanılan her binada bir bina sorumlusu ve binanın her katında da bir kat sorumlusu görev alacak. Bu isimler, CHP ilçe başkanlıklarında kurulan masalarda görevli hukuk, seçim, bilişim ve ulaşım sorumlularıyla her türlü sorunda iletişim kuracak ve soruna derhal müdahale edilmesini sağlayacak.

'Listenin başında durun'

Bilgilendirmede, sandık kurulu başkanının içinde oy verme araçlarının bulunduğu torbayı mühürlü biçimde sandık başına getirmek zorunda olduğu, kimlik kontrolünden geçen görevliler dışında kimsenin Sabah hazırlıkları sırasında sandık kurulan odaya alınamayacağı vurgulanıyor. CHP üyelerine, Sandık Kurulu'nun oluşamadığı durumlarda CHP'nin sandık müşahidinin sandık kuruluna asıl üye olmak için başvurması gerektiği belirtildi.

'Önce zarflar sayılır'

CHP'li gözlemci ve sandık kurulu üyelerine oy sayımı sürecine ilişkin de şu uyarılar yapıldı:

"Sandık açılmadan önce; sandık seçmen listesi kontrol edilerek kaç kişinin oy verdiği sayılır. Kullanılmayan oy pusulaları, zarflar ve oy kullanan seçmen sayısı toplanır. İlk teslim alınan pusula ve zarf sayısıyla tutup tutmadığı denetlenir. Kullanılmayan oy pusulaları, zarflar ve mühürleri ayrı ayrı paketlenir ve paketler mühürlenerek torbaya konur. Sandıktan çıkacak birleşik oy pusulalarının konmasına yarayan torbanın boş olduğu tespit ve ilan edilir. Yapılanlar tutanak defterine geçirilir. İtiraza uğrayan zarflar bir kenara konulur ve sandık kurulu tarafından incelenerek, geçerli olduğu kabul edilenler geçerli zarflarla, geçersiz olduğu kabul edilenler de geçersiz zarflarla birleştirilir. Zarfların sayım işlemleri bittikten sonra oy sayımına geçilir."

Bilgilendirmede, CHP müşahidinin sayım-döküm işlemleri bitince ıslak imzalı tutanağı ilçe başkanlığına ulaştırması sandık kurulu üyesinin de torbanın teslimi için sandık kurulu başkanıyla birlikte mutlaka ilçe seçim kuruluna gitmesi gerektiği anımsatıldı. Ayrıca itiraz için 3 Kasım'a kadar süre bulunduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber