Kamu Sen: Seçimlere kadar eylem yapacağız

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Eylül 2006 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anavatan Partisi Genel Başkanı Genel Başkanı Erkan Mumcu, AB Sosyal İşler Taslağı'nın bazı maddelerdeki çekincelerden dolayı Meclis Genel Kurulu'ndan geri çekilmesine tepki gösterdi. Mumcu, taslağın yasalaşması için sendikaları işbirliğine davet etti.

Sendikanın Genel Merkezi'nde gerçekleşen ziyaret öncesi Mumcu ve Sendika Başkanı Bircan Akyıldız, ortak bir basın açıklaması yaptı. Mumcu, AB Sosyal İşler Yasa Taslağı'nın bazı çekincelerden dolayı Meclis Genel Kurulu'ndan geri çekilmesine tepki gösterdi. Mumcu, "Bugün Türkiye'de bir kayıt dışılık varsa, bunun nedeni işyerlerindeki örgütlenmenin engellenmesidir. Eğer, Türkiye demokratik toplum olmazsa, örgütlü toplum da olmaz. Türkiye olmazsa olmazlarla ayak sürümektedir" dedi.

Yasa taslağının IMF ve Dünya Bankası'nın baskılarıyla geri çekildiğini savunan Mumcu, "Yapılan demokratik hayatı, sendikacılığı baltalayan bir anlayıştır. Kişinin sadece kendi hakkından söz edilmiş, ailesinden sosyal haklardan soyutlanmıştır" diye konuştu. Yasa taslağındaki asgari ücret yaklaşımını da eleştiren Mumcu, "Bu Türk milletine hakarettir. Bu yaklaşık 20-30 yıllık geleceği esaret altına alan ve Türk milletine köle muamelesi anlamındadır" dedi.

Artık Türkiye'yi çağdaş sendika kavramlarıyla buluşturma zamanı geldiğini belirten Mumcu, hükümetin ise buna karşı olduğunu savundu. Sendikaların sadece ücret sendikası olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Mumcu, sendikaların haklarını araması gerektiğini aksi halde sarı zarf sendikası olarak görüleceklerini ifade etti.

Hükümeti ikiyüzlülükle suçlayan Mumcu, "Bu ikiyüzlülük isteğiyle Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi söz konusu değildir" dedi. Sendikaları AB Sosyal İşler Taslağı'nın yasalaşması için işbirliğine çağıran Mumcu, "Amacımız ANAP'ın önde olduğu eylem tarzı değil. Amacımız sizin yanınızda olmaktır" açıklamasında bulundu.

Akyıldız ise Mumcu'nun yaptığı ziyareti anlamlı bulduklarını söyledi. Toplu görüşmelerde siyasi iradenin güvenilir olmaktan uzak tavır sergilediğini belirten Akyıldız, "Bu siyasi irade kamu çalışanlarını sevmemektedir, hatta nefret etmektedir" diyekonuştu.

Siyasi iradeye artık güvenmediklerini ifade eden Akyıldız, "Kamuoyunun büyük bir bölümünü ilgilendiren yasalar gizli saklı Meclis'e indirilmekte ve apar topar Meclis'ten geçirilmektedir" değerlendirmesini yaptı. Akyıldız, hükümetin teklif ettiği artışı kabul etmediklerini yineleyerek, seçime kadar eylem yapacaklarını belirtti.

Mumcu ve Akyıldız daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. "AB Sosyal İşler Taslağı ile ilgili neler yapacaksınız?" yönündeki soruya Mumcu, "Genel Kurul'da her türlü engellemeyi yapacağız" cevabını verdi. CHP'yi de bu konuda eleştiren Mumcu, "CHP'yi de bizi desteklemeye davet ediyorum. CHP'ye dedim ki, Türkiye sadece laik bir devlet değil, aynı zamanda sosyal ve hukuk devletidir" diye konuştu. Bu yasanın geçmesi için sendikalardan destek istediklerini belirten Mumcu, "O zaman ben sendikaları sarı zarf sendikası olarak ilan edeceğim" dedi. Görüşmede, Akyıldız ile Mumcu arasında sarı zarf diyaloğu yaşandı. Akyıldız, "Biz sizin bizi sarı zarf sendikası olarak ilan etmenizden korktuğumuz için mücadelemiz yapmayacağız. Bu yasayı desteklediğimiz için yapacağız" şeklindeki sözlerine Mumcu, "O söz size değil Sayın Başkanım, sizi biliyoruz" cevabını verdi.

Hükümetin memurlara önerdiği teklif hakkındaki sorulara da cevap veren Akyıldız, hükümetin birinci teklifinde Ocak ayı için en düşük memura önerdiği ücretin 702.9 YTL, Temmuz ayı için 743.8 YTL olduğunu, ikinci teklifinde ise Ocak ayı için 689.5 YTL, Temmuz ayı için 717.1 YTL olduğunu ifade etti. Akyıldız, hükümetin verdiği teklifi kabul etmediklerini ve seçimlere kadar eylem yapacaklarını bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber