İktidara gelmeden mazota zam yaptı

Bir önceki seçimde olduğu gibi 1 Kasım'da da ekonomi vaatlerini öne çıkaran CHP, çiftçiye vereceği mazota zam yaptı. 7 Haziran öncesi çiftçiye 1,5 liradan vermeyi taahhüt ettiği mazot fiyatına yüzde 20 zam ekledi. Petrolün varil fiyatındaki düşüşe rağmen mazotun litre fiyatını 1,8 liradan vereceği taahhüdünde bulundu

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Ekim 2015 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İktidara gelmeden mazota zam yaptı

AYFER MALLI / NUR BANU ARAS / TARIK BAKICI

CHP, 1 Kasım için hazırladığı seçim beyannamesini açıkladı. "Önce Türkiye" başlığı altında 227 sayfadan oluşan seçim bildirgesini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu açıkladı. Beyannemede, ekonomik vaatlerin yanı sıra gençlere yönelik projeler ön plana çıkarıldı.

30 KURUŞ YÜKSELTTİ

CHP, 7 Haziran seçimlerinde çiftçi için açıkladığı 1 lira 50 kuruşluk mazot fiyatı vaadini 1 Kasım beyannamesinde 30 kuruş zam yaparak 1 lira 80 kuruşa yükseltti. CHP, 7 Haziran seçimleri sırasında brent petrolün dünyada varil fiyatı 62 dolarlar seviyesinde iken çiftçiye mazotun litresini 1,5 liradan vereceğini taahhüt etmişti. Haziran ayından bugüne brent petrolün fiyatı yüzde 29 gerileyerek 48 dolarlar seviyesine düştü. Ancak aynı CHP dün çiftçiye mazot vaadinde indirime gitmediği gibi üzerine yüzde 20 zam yaptı.

ASGARİ ÜCRET AYNI

CHP, asgari ücret her 6 ayda bir zamlanırken, vaadine bu dinamizmi yansıtamadı. Asgari ücret vaadini bin 500 lira olarak açıklayan Kılıçdaroğlu, tüm taşeron işçilerin kadrolu olacağının da sözünü verdi. İş yaşamında istikrar vaat eden CHP, her yıl 1 milyon kişiye yeni iş imkanının sağlanacağı sözünü verdi. CHP dini bayramlarında birer maaş ikramiye sözünü tekrarladı.

İŞ DÜNYASINI TEHDİT ETTİ

7 Haziran seçimleri öncesinde "Tıpış tıpış oy vermeye gideceksiniz" diyerek halkı tehdit eden Kılıçdaroğlu, bu sefer iş adamlarını hedef aldı. CHP'nin seçim bildirgesini açıklayan Kılıçdaroğlu, 1 Kasım'da Türkiye'nin CHP'ye oy vermek zorunda olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu, "İş dünyasına sesleniyorum. Çok açık söylüyorum. CHP'ye oy vermek zorundasınız. Üretmek, çalışmak istiyorsanız CHP'ye oy vermek zorundasınız" dedi.

ÇÖZÜMDE PASİF

Kılıçdaroğlu, Kürt sorununun çözümüyle ilgili kendileri kadar çalışan, emek harcayan, yol yöntem öneren ikinci bir parti olmadığını söylemesine karşın beyannamede Kürt sorununun çözümüne ilişkin net bir mesaja yer verilmediği gözlendi. "CHP dışında hiçbir parti bu sorunu çözemez" diyen Kılıçdaroğlu, çözümü "yasaklara son vermek, geçmişin yaralarını sarmak"ta buldu.

"U" DÖNÜŞÜ

7 Haziran öncesinde Suriyelileri ülkelerine geri göndereceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, beyannamesinde mültecilere de vaatlerde bulundu. Mültecilerin dramının tüm ülkelerin vicdanlarını yaralaması üzerine 'u' dönüşü yapan CHP, Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin eğitim, sağlık, barınma gibi ihtiyaçlarının karşılanacağını vaad etti.

Diktatörlere selam çaktı

Dış politikaya da yer verilen bildirgede, başta Suriye, Mısır ve İsrail olmak üzere Ortadoğu politikaları dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, her gün onlarca sivili katleden Esed rejimi, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi darbeyle görevden alıp binlerce sivili öldüren Sisi ve her gün Mescid-i Aksa'da Müslümanlara zulmeden İsrail ile ilişkiler kurulacağını, karşılıklı olarak büyükelçilerin atanması için girişimde bulunacaklarını açıkladı. Kılıçdaroğlu ayrıca, Türkiye'de kamuoyunun yanıltılarak yanlı yayınlar yapıldığını iddia ederek, Sisi ile dostluk ilişkilerinin bozulmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Passolig kalkacak

Spor alanında yapılacaklara ilişkin ana başlıklara da yer veren CHP bildirgesinde, futbol seyircisini "rant kapısı olarak gören, potansiyel suçlu olarak damgalayan" e-bilet ile Passolig'i kaldıracağı vaadinde bulundu. CHP'nin seçim bildirgesini açıkladığı ve milletvekili adaylarını tanıttığı toplantı, Ankara ATO Congresium'da seçim şarkılarıyla başladı. Bir süre sonra PKK saldırıları nedeniyle şehitlerin olduğu hatırlanarak müzik yayını durduruldu.

İmam hatipler hedefte

CHP, bu seçimde HDP'ye giden genç seçmenlere göz kırptı. Gezi darbe girişimine göz kırpan Kılıçdaroğlu, eğitimde de 1+8+4 eğitim sistemi vaadini tekrarlandı. 'Din Kültürü' dersini seçmeli yapmakta kararlı görünen CHP lideri, "İmam hatipler bizim dönemimizde kuruldu, kapatmayacağız" dedi ancak bildirgedeki ilgili maddede "Meslek eğitimini 9 yıllık temel eğitim tamamladıktan sonra ortaöğretim aşamasında başlatacağız" ifadeleri yer aldı. Bu da imam hatip lislerinin orta kısımlarının kapatılması şeklinde yorumlandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber