Doktordan çalıştığı hastaneye 'şok suçlamalar'

Haber Giriş : 23 Eylül 2006 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Malatya Devlet Hastanesi Patoloji laboratuvarı sorumlusu Uzm. Dr. R.E.Ö, kendi hastanesinin başhekimliğine verdiği 24 Kasım 2005 tarihli ve 4395 no'lu dilekçeyle kurumun aylık yaklaşık 240.000 (ikiyüzkırkbin) YTL zarara uğratıldığını belirtti.

Malatya Devlet Hastanesi'nde çalışan Uzman Dr. R.E.Ö hastane başhekimliğine verdiği dilekçeyle kurumun 240.000 YTL zarara uğratıldığını iddia etti.

Önal'ın dilekçesi şöyle;

?16.11.2005 tarihindeki Etik Kurul toplantısında da gündeme getirdiğim üzere;

Malatya Devlet Hastanesi'nde yapılan ameliyatlar sonucu ortaya çıkan ameliyat materyallerinin büyük bir çoğunluğu Patoloji laboratuarına ulaşmamaktadır. Örneğin; Devlet Hastanemizin kendi istatistik verilerinden anlaşıldığı üzere 2005 yılının Ağustos ayında Genel Cerrahi Kliniğinde yapılan ameliyatlardan elde edilen materyallerin Patoloji laboratuarına sadece %30'unun , Eylül ayında ise ancak % 20 sinin ulaştığı görülmektedir.

Göz Kliniğinde yapılan ameliyatlardan Patoloji laboratuarına hiçbir materyalin gönderilmediği, Beyin Cerrahi ve Kadın Doğum kliniklerinde de benzer durumun söz konusu olduğu görülmektedir.

Adı geçen Etik Kurul toplantısında kurul üyelerine bu durumu ilettiğimde duyarsız kalmışlar, bu durumun kendilerini ilgilendirmediğini ifade etmişlerdir. Söz konusu kliniklerden bazılarının birer üyesini içeren bu kurulda Genel Cerrahi uzmanı bir üye, kendisine yönelttiğim Patoloji laboratuarına ulaşmayan materyallerin akıbeti konusundaki soruma ?Çöpe atıyoruz!'' şeklinde yanıt vermiştir. Görevlerinin performans puanlarını değerlendirmek olduğunu ifade eden bu kurulda ayrıca Döner Sermaye'den sorumlu bir başhekim yardımcısı da bulunmaktadır.

Hastanemiz bünyesinde aktif olarak çalıştırmak için büyük çaba sarfettiğim ve tam gün olarak çalıştığım Patoloji laboratuarına bu şekilde materyallerin ulaşmasının engellenmesi pek çok sakınca doğurmaktadır.

1- Eğer adı geçen sayın cerrahın söz ettiği gibi ?materyallerin çöpe atılması? söz konusu ise hastaların tanı ve tedavileri kabul edilemez bir şekilde aksayabilir, eksik kalabilir, hatta hukuki sonuçları kaçınılmaz ciddi malpraktis durumları ile sonuçlanabilir.

2- Materyallarin dışarıda özel laboratuara gönderilmesi söz konusu ise hastalar ek maddi bir külfet altına sokulmaktadır. Ayrıca bu materyallerin inceleneceği bir laboratuar hastanemiz bünyesinde mevcut iken dışarıya yönlendirilmesinin idari ve hukuki sonuçlar doğuracağı açıktır.

3- Oldukça büyük miktarda materyalin Devlet Hastanesi bünyesi dışına çıkması ile hastanemiz Döner Sermayesi büyük bir zarara uğratılmaktadır. Patoloji laboratuarının Eylül 2005 te Döner sermayeye sağladığı kazancın 60.000 YTL (60.000.000.000 TL) olduğu ve bunun da yapılan ameliyatların yalnızca % 20 si sonucunda elde edildiği düşünülürse sadece 2005 yılının Eylül ayında hastanemizin 240.000 YTL (240.000.000.000 TL) zarar ettiği görülmektedir. Bu zararın bir kereye mahsus olmadığı, her ay benzer oranda döner sermayede açık meydana geldiği göz önüne alınmalıdır.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.''

Uzm.Dr. R.E.Ö, aradan 8 ay geçtikten sonra yine kendi hastanesi başhekimliğine yazdığı 03.08.2006 tarih ve 2881 no'lu dilekçesin de kendisinin dile getirdiği konulara başhekimliğin duyarsız kaldığını belirtip şunları belirtiyor; ?Bir diğer etik kurulu üyesi Dr. S.K'nın kliniğinde (Göz Kliniği) 38 adet pterjium ameliyatı, 20 adet kapakta kist ameliyatı görülürken hiçbirinin laboratuarımıza ulaşmadığı saptanmıştır. Bu uygulama ancak Etik Kurulu'nun ancak ?etik? anlayışı ile açıklanabilir.

Etik Kurul üyesi Dr. A.İ.Y'nin kliniğinde (Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği) toplam 127 adet küretaj ve tıbbi nedenli tahliye materyali görünür iken laboratuarımıza 50 adet küretaj materyali ulaşmıştır.

Yaşanan tüm bu gelişmelerden sonra yetkili makamların konuyla ilgili aylardır girişimde bulunmamaları, İl Sağlık Müdürlüğünün daha yeni bilirkişi ataması ve bu aşamadan sonra nasıl bir girişim başlatacağı merak konusu...

NTV-MSNBC

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber