Meclis bu hafta eğitimi tartışacak...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Eylül 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulunda, 26 Eylül Salı günü kamuoyunda çeşitli tartışmalara yol açan Özel Öğretim Kurumları Yasa Tasarısı görüşülecek.

Genel Kurulda, Salı günü Ortaöğretim Kurumları Yasa Tasarısı'nın müzakereleri sırasında Hükümetin azınlık okulları ile ilgili bir önergesinin kabul edilmesinden sonra çıkan tartışmalardan sonra görüşmelere ara verilmişti.

Tasarıya eklenen önergeyle azınlık okullarına, gayrimüslim azınlığa mensup Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin yanı sıra, bu azınlığa mensup yabancı uyruklu çocukların da girmesine olanak tanınıyor.

Tasarıda azınlık okulları; "Rum, Ermeni ve Musevi azınlıklar tarafından kurulan, Lozan Anlaşması ile güvence altına alınan ve kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrencilerin devam ettiği okul öncesi eğitim, ilköğretim ve orta öğretim özel okulları" şeklinde tanımlanırken, Hükümetin verdiği önergeyle bu tanım değiştirildi.

Buna göre, azınlık okulları; "gayrimüslim azınlıklara mensup Türk vatandaşlarınca kurulan, Lozan Anlaşması ile güvence altına alınan, kendi azınlığına mensup Türkiye Cumhuriyeti uyruklu öğrenciler ile bu azınlığa etnik veya dini köken itibariyle mensup, yabancı uyruklu çocukların devam ettiği okul öncesi eğitim, ilköğretim ve ortaöğretim özel okulları" olarak yeniden tanımlandı.

ÖNERGENİN GEREKÇESİ

Genel Kurulda kabul edilen önergelerinin gerekçesinde, azınlık okullarının bir yandan Rum, Ermeni gibi etnik, diğer yandan Musevi gibi dini temele dayandırılmasının uygun olmayacağı belirtildi.

Lozan Anlaşması ve anayasal yapıda, etnik temele dayalı bir azınlık anlayışı bulunmadığı, gayrimüslim azınlıkların varlığının kabul edildiği vurgulanan gerekçede, terminolojide Lozan Anlaşması ile uyum amaçlandığı ifade edildi.

Gerekçede, ayrıca, "Lozan Anlaşmasının ilgili maddelerinde, azınlık okullarına, gayrimüslim azınlıklara mensup Türk vatandaşların dışındaki öğrencilerin kabul edilmesine engel teşkil edilecek bir hüküm bulunmadığı değerlendirilmektedir" denildi.

Genel Kurulda 27 Eylül Çarşamba günü, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bir kez daha görüşülmek üzere 12 maddesini TBMM'ye iade ettiği Kamu Denetçiliği Kurumu Yasası ele alınacak.

Meclis, 28 Eylül Perşembe günü ise Tohumculuk Yasa Tasarısını görüşecek.

Tasarı,bitkisel üretimde verim ve kalite yükseltmeyi tohumlara kalite güvencesi getirmeyi amaçlıyor.

KOMİSYONLAR

Bu arada 26 Eylül Salı günü TBMM Adalet Komisyonu Vakıflar Yasa Tasarısının, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu da Sayıştay Yasa Teklifinin görüşmelerine devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber