Siyasiye ihale piyangosu

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Eylül 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu İhale Kurulu'nun yapısı sil baştan değişiyor. Siyasi partilere üye olan ve seçim kaybeden milletvekili adayı ihalelere girebilecek, özel sektör çalışanları da devlet ihalelerini yönetebilecek

Devletin milyarlarca dolarlık ihalelerini denetlemek ve düzenlemek amacıyla oluşturulan Kamu İhale Kurulu'nun üyelik yapısı tamamen değişiyor. Kurul'un üye sayısı 10'dan 7'ye inerken, üye seçme yetkisi Bakanlar Kurulu'na geçiyor. Tamamına yakını deneyimli devlet memurlarından oluşan kurul üyelikleri özel sektör çalışanlarına da açılıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte siyasi partilere üyeliği bulunan, seçim kaybetmiş milletvekili adayları da KİK başkan veya üyesi olup devlet ihalelerinde etkin rol oynayabilecek.

SİYASETÇİYE ÜYELİK Mevcut yasa; "Geçmişte ve halen bir siyasi parti ile aday gösterilme dahil üyelik ve görev alma ilişkileri" bulunanların KİK üyesi olmasına izin vermiyor. Yeni taslak ise üye seçim hakkını doğrudan Bakanlar Kurulu'na verirken, 'kamu deneyimi' şartı ve 'siyaset yasağı' şartını kaldırıyor. Taslağın kabulü halinde, özel sektörde çalışanlarla siyasi kimliği olanlar da KİK başkanı veya üyeliğine seçilebilecek. Taslakla birlikte mevcut sistemde yapılacak diğer değişiklikler ise şöyle:

DÖVİZLE TEMİNAT Kamu İhale Kurulu üye sayısı 7 kişiden oluşacak. Karar almak için 5 üye yeterli olacak. Kurul'un aldığı kararlar yerindelik denetimine tabi tutulamayacak. İlan ve duyurular KİK bünyesindeki Kamu İhale Bülteni'nde yayımlanacak. İhalelerde teminat olarak sadece YTL kabul edilme şartı da değişiyor. Bundan böyle tedavüldeki Türk Parası'nın yanı sıra idarenin de uygun görmesi halinde yabancı paralar da teminat olarak kabul edilebilecek. İhaleye yazılı teklif veren firmalar elektronik ortamda yarışa çıkarılacak. Firmalar, elektronik ortamda yeni tekliflerini sunup ihaleyi almaya çalışacak. Firmalar elektronik ortamda teklifin kimden geldiğini bilmeden sadece sunulan teklifler üzerinden yarışacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber