6 yılda 120 milyon TL sigara cezası kesildi

2009'da başlayan kapalı mekanlarda sigara yasağı denetimleri taviz verilmeden sürüyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı 4 bin kişilik ekip 7 gün 24 saat esasına göre denetim yaparak toplam 120 milyon TL ceza kesti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Ekim 2015 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
6 yılda 120 milyon TL sigara cezası kesildi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Sertaç Polat, kapalı mekanlarda tütün ve mamullerinin içilmesi yasağını ihlal edenlere, 2009'dan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon lira ceza uygulandığını bildirdi. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütünün, Türkiye'yi diğer ülkelere örnek gösterdiğini belirten Polat, "Tütünle mücadelede 2012'den itibaren 'dünya lideri' olarak resmi belgelerde geçmeye başladık. Başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve diğer yöneticilerin bu konudaki kararlılıkları, gelinen başarıda en önemli faktördür. Denetlemelerde vatandaşlarımızın da büyük desteğini alıyoruz" diye konuştu. Yasağın uygulanmasını devlet güvencesine almak için denetim mekanizması kurduklarını kaydeden Polat, "Bu mekanizma, ülke genelinde 4 bin ekiple sürmektedir. Kapalı alanlarda kanunun ihlal edilmesine hiçbir şekilde izin vermiyoruz. Denetim ekiplerimiz 7 gün 24 saat esasına göre çalışıyor" dedi. Bu konuda ihlal gören vatandaşların "155" ya da "184" numaralı telefonları arayarak ihbarda bulunabileceğini dile getiren Polat, denetmen ekiplerin en kısa sürede olay yerine giderek, ihlal durumunda gerekli müeyyideyi uyguladığını söyledi.

2.5 MİLYON KİŞİ SİGARA BIRAKTI

Kapalı mekanlarda tütün ve mamullerinin içilmesi yasağını ihlal edenlere, 2009'dan bugüne kadar yaklaşık 120 milyon lira ceza uygulandığını bildiren Polat, amaçlarının para cezası kesmek olmadığını vurguladı. Polat, "Her geçen gün ihlallere daha az rastlar hale geldik. Vatandaşlar artık kanunu, kuralları benimsedi, kanunlara sahip çıktı. Açık alanlar konusunda da büyük başarılar elde etmeye başladık. Vatandaşlarımız, gönüllü olarak da artık sigara içmiyor" diye konuştu. Tütünle mücadelenin sadece denetim yapmaktan ve sigara dumanından etkilenmenin önlenmesinden ibaret olmadığını anlatan Polat, sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlara da destek verdiklerini belirtti. Sigarayı bırakmayı düşünenler için devletin her türlü mekanizmayı seferber ettiğini vurgulayan Polat, şunları kaydetti: Sigara bırakma polikliniklerimiz var. Hekimlerimiz, belirli bir eğitimden geçtikten sonra sertifika alarak bu polikliniklerde çalışıyor. Yine 'Alo 171' sigara bırakma danışma hattını kurduk. Ayrıca sosyal güvenlik kapsamı dışındaki sigara bırakma tedavisinde kullanan ilaçları da Sağlık Bakanlığı olarak satın alıp, polikliniklerimizden vatandaşlarımıza ücretsiz sunuyoruz. Sigara bıraktırma konusunda çok ciddi başarılar elde ettik.

'TERLİKLE SİGARA BIRAKTIRMA' İDDİASI

Vatandaşların, sigara bırakma poliklinikleri ve bilimselliği kanıtlanan yöntemler dışındaki hiçbir metodu denememesi gerektiğini ifade eden Polat, "Bize gelen şikayetlerden biri, terlik icat etmişler, 'Bunu giyerseniz sigarayı bırakırsınız' şeklinde, işi şarlatanlığa götürmüşler. Maalesef bir sektör var dışarıda. Her türlü suç duyurusunda bulunuyoruz. Vatandaşlardan da bu konuda uyanık olmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı. Polat, vatandaşların sigara yasaklarından memnun olduğunu, açık alanlar için de yasakların artırılması konusunda yoğun talep aldıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber