Tecrübesizlik ve hava şartları sınırı aştırmış

Türk hava sahasının Rus uçakları tarafından ihlalini önceki gün Ankara'ya gelen Rus komutan izah etti. Tümgeneral Dronov ihlallere hava koşullarının kötü olması ve tecrübesizliğin neden olduğunu kaydetti

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Ekim 2015 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tecrübesizlik ve hava şartları sınırı aştırmış

Aydın Hasan

Savaş uçaklarının 3 ve 4 Ekim'de Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlalini izah etmeleri için Türkiye'ye askeri uzmanlardan oluşan bir heyet gönderen Rusya'nın mazeretlerinin, "hava şartları" ve "tecrübesizlik" olduğu bildirildi. Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Sergey Dronov başkanlığındaki askeri heyetin, Türkiye ile yüksek koordinasyon içinde hareket edilerek bundan sonra benzer olayların önüne geçileceğini bildirdiği de ifade edildi.

Rusya ait SU-40 ve SU-24 savaş uçakları 3 ve 4 Ekim'de Türk hava sahasını ihlal etmişti. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, iki gün arayla üst üste Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmış ve protesto notası verilmişti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de, Rusya'dan askeri heyet talebinde bulunulduğunu belirterek, şunları söylemişti:

Türkiye talep etmişti

"Bu hususlar 6 Ekim'de Dışişleri Bakanlığı'na davet edilen Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi'ne, 5 Ekim'de Sayın Başbakanımız başkanlığında yapılan güvenlik toplantısının ardından yayımlanan bildirinin ışığında tekrarlanmış, ayrıca Türk askeri makamlarının ihlallerin nedenlerine dair izahatlarını ve benzer olayların tekrarını önlemek için ne gibi tedbirler aldıklarına ilişkin verecekleri bilgileri dinlemek üzere Rusya Federasyonu askeri makamlarıyla Ankara'da görüşebilecekleri dile getirilmiştir. Aynı vesileyle, Rusya Federasyonu Büyükelçisine, esas olanın Türk hava sahasına yönelik ihlallerin tekrar etmemesi olduğu önemle vurgulanmıştır."

Bu talebin ardından Rus askeri heyeti önceki gün Türkiye'ye geldi. Genelkurmay Başkanlığı'nın dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, şu bilgiler yer aldı:

Karargahta görüşme

"Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tümgeneral Sergey Dronov başkanlığındaki bir askeri heyet, 3-4 Ekim 2015 tarihlerinde meydana gelen Türk hava sahası ihlallerinin nedenlerini açıklığa kavuşturmak ve ihlallerin tekerrürünü önlemek maksadıyla alınan tedbirler hakkında, 15 Ekim 2015 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı karargahına gelerek bilgi paylaşımında bulunmuştur."

İki gerekçe sunuldu

Alınan bilgiye göre, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan heyetle bir araya gelen Rus heyeti, sınır ihlalleri konusunda iki gerekçe bildirdi. Üzüntülerini ileten heyet hava koşullarının kötü olması ve söz konusu bölgedeki tecrübesizliğin ihlallere neden olduğunu bildirdi. Heyet, Türkiye ile yüksek koordinasyon içinde hareket edilmesi durumunda bu sorunların tekrarlanmayacağını, niyetlerinin de yüksek koordinasyon olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber