Her 5 savcıdan biri davalık olabilir

Haber Giriş : 28 Eylül 2006 08:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Beraat eden zanlı, savcıya tazminat davası açabilir... Yargıtay'ın aldığı bu emsal karar, farklı yorumlara neden oldu. Çünkü Türkiye'de davaların yüzde 20'si beraat kararı ile sonuçlanıyor

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu'nun, Nuh Mete Yüksel'in DGM savcısı olduğu dönemde açtığı dava ve yazdığı iddianameden dolayı, hakkında tazminat davası açılabilmesine onay vermesi, yankı uyandırdı. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre açılan ceza davalarının yüzde 50'den fazlasının beraat ve takipsizlikle sonuçlanmasına da dikkat çekiliyor.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2004 yılı içerisinde açılan ceza davalarının sadece yüzde 46.7'sinin mahkumiyetle sonuçlandı. Bu davaların yüzde 53.3'ü de beraat, yetkisizlik, görevsizlik, birleştirme, erteleme ve düşme ile sonuçlandı. Aynı dönem istatistiklerine göre, açılan davaların yüzde 20.8'i beraatle sonuçlandı. Yüzde 32.5'i sanık sayısı, yetkisizlik, görevsizlik, birleştirme, 4616 ve 4454 sayılı af yasalarına göre davanın ertelenmesi, düşme ve TCK'nın 119. maddesi uyarınca davanın ortadan kaldırılmasıyla neticelendi.

Savcılar daha dikkatli olmalı

Açılan ceza davalarının yalnızca yarıdan daha azının mahkumiyetle, yarıdan fazlasının da beraat veya takipsizlikle sonuçlanması da dikkate alındığında Hukuk Genel Kurulu'nun kararından sonra savcıların dava açarken daha dikkatli davranmaları gerektiği yorumlarına yol açtı.

NE OLMUŞTU

NUH Mete Yüksel, DGM Savcısı olarak görev yaptığı dönemde Alman Vakıfları hakkında ?casusluk' iddiasıyla dava açmıştı. Yüksel, yazdığı iddianame ile aralarında eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman'ın da bulunduğu 15 sanığın ?Alman casusu' olduğunu öne sürdü. Yücel Sayman, beraat etti ve Yüksel aleyhine 30 bin YTL'lik manevi, 500 YTL'lik de maddi tazminat talebiyle dava açtı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da, itirazlara konu olan davanın açılabileceğine hükmetti.

HUKUKA UYGUN BiR KARAR

Eski İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman: Savcı benden, kamuoyu önünde özür dilerse, o parayı tahsil etmem. Özür dilemezse, kazandığım para ile gazetelere mahkemenin kararını ilan olarak vereceğim.

Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Eren: Yargıtay, bu kararı vererek savcıların kişisel kusurlarınn azaltılmasının da önünü açacak. Bu karar, savcıları biraz daha temkinli davranmaya itecektir.

Emekli Savcı Talat Şalk: Savcı, delillere göre dava açtıysa kişisel kusur olmaz. Savcının delil olarak gördüğü şeyi mahkeme delil kabul etmeyebilir. Bu durumda savcıyı suçlamak yanlış. Bu karar, savcıların elini kolunu bağlar.

Yargıtay Cumhuriyet Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu: Bu karar savcıların doğru görev yapmasını sağlar. Savcının kişisel kusuru varsa mahkum olmasından başka bir yol yok. Bu karar hukuka uygun bir karardır. Sağlam delillere dayanarak dava açılırsa beraat oranı da düşer. Vatandaşları boş yere mahkemeye götürmeye hiçbir savcının hakkı yok.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber