Sağa dön vergi sola dön vergi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 28 Eylül 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediye gelirlerini artırmak için yine ?vatandaşın cebi? uygun bulundu! ?Katılım payı' ve ?geçici kullanım harcı' gibi düzenlemeler ile ?hava hariç' herşeye vergi geliyor

Belediye Gelirleri ve İl Özel İdareleri kanunu tasarısı, başta büyükşehirler olmak üzere ?belediye? sınırları içinde oturan vatandaşların cebini ?hafifletecek.? Tasarının yasalaşması halinde, vatandaş adım başı vergi ödemek zorunda kalacak.

Tasarı ile belediyeler için öngörülen vergi ve harçlar ile bunlara ilişkin yenilikler şöyle:

KANALİZASYONA EK VERGİ: Emlak vergisi, binalar için Maliye ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından ortak tespit ve ilan edilen bina metrakere inşat birim maaliyetlerine göre hesaplanacak. Ancak belediyelerin götürdüğü yeni yol, metro, su şebekesi, kanalizasyon şebekesi gibi hizmetler ile bunların yenilenmesi vergi değerini artıracak.

EMEKLİYE KARA HABER: Tasarı ile Bakanlar Kurulu'nun tek meskeni olan emekliler ile şehitlerin dul ve yetimlerine ve gazilere ait konutların vergi oranlarını sıfıra kadar indirme yetkisi kaldırıldı. Bundan böyle emekliler tek konuta sahip olsalar dahi bunun için emlak vergisi ödemek zorunda kalacak.

GELİRİ OLMAYANLARA KIYAK: Emeklilere uygulanan muafiyet kaldırılırken, ?hiçbir geliri olmayanlar? için de sahibi oldukları tek konut için muafiyet uygulanacak.

ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERE VERGİ MUAFİYETİ: Şehitlerin dul ve yetimleri ile gaziler de, Türkiye sınırları içinde sahip oldukları brüt 150 metrekareyi geçmeyen konutları için emlak vergisi ödemeyecekler.

ÇİFT CEPHELİLER YANDI: Belediyeler, kanalizasyon ve su tesisleri kurarsa ya da kapasitelerini artırırsa, yol yaparsa veya yolu genişletirse, raylı sistem veya metro yaparsa vatandaştan katılım payı adı altında para alacak. İki cepheli olan konut veya işyerlerine yol yapımı veya genişletilmesinde ana cephe için tam, diğer cephe için yarım katılım payı uygulanacak.

ATIK SU VERGİSİ: Şu anda sadece büyükşehir belediyelerinde atıksu kullanım bedeli uygulanıyor. Tasarı, büyükşehir dışındaki belediyelerin de atıksu tesisi kurmak koşuluyla vatandaştan atıksa kullanım bedeli alacak.

ELEKTRİK VE GAZ TÜKETİM VERGİSİ: Sadece elektrik ve havagazı için alınan vergi kapsamına, doğalgaz ve likit petrol gazı da alındı. Vergi bunların satış bedeli üzerinden alınacak. İmalat ve üretim tesisleri sahipleri yüzde 1 oranında vergi öderken, konut ve işyerleri ise yüzde 5 oranında vergi ödeyecek.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ: Su tüketim miktarı esas alınarak 1 Ocak 2006'dan itibaren metreküp başına Büyükşehirlerde 16 YKr. diğer yerlerde 13 YKr. olarak hesaplanan Çevre Temizlik vergisi artıyor. Büyükşehirlerde oturanlar metreküp başına 20 YKr, diğer yerlerde 15 Ykr ödeyecekler. Ancak belediyeler bu artışı 31 Aralık 2007'ye kadar yansıtmayabilecekler.

DURAK TAKSİLERİNE HARÇ: Durak taksilerine de ?yıllık? üzerinden geçici kullanım harcı uygulanacak. Araç başına yıllık 30 YTL geçici kullanım harcı alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber